Startsida / Inlägg

Tålamod ska ge VC-segrar i teknik

av Jenny Modin

De svenska alpindamerna söker i Aspen i kväll nya besked från höstens stenhårda grundteknikträning. Säsongens andra storslalomtävling står på det alpina världscupprogrammet. 

Resultatet i världscuppremiären i Sölden blev en missräkning för de svenska alpindamerna. Då Sportbladet träffade Anja Pärson i samband med förra VC-tävlingen i Levi i Finland återkom OS-hjältinnan under intervjun ofta till tålamod. Att en stenhård grundteknikträning under sommaren och hösten i slalom och storslalom så småningom ska ge resultat. 

 – Jag vill ha kontrollen och grisa några tävlingar till. Det viktiga är att jag tar dom här tekniska stegen. Då kan jag ta skiten att jag blir 15-20 några vändor. Jag är beredd på att få kritik som att jag lullar fram eller vad det är. Men jag har min plan och jag tror på den. 

Planen är att den sen två år tillbaka omlagda teknikträningen i år ska slå fullt ut och ge Anja Pärson nya segrar i teknikgrenarna:

 – Jag är på god väg. Vi har sagt att vi ska skynda långsamt. Kan jag ta de här steg kommer jag vara så pass trygg så jag kan släppa gasen. Då kommer jag vara med och slåss om segrar, även i teknikgrenarna. Om man ser på träning så åker jag bra, stabilt och fort. Jag behöver bara känna på att jag närmar mig. 

Totalt sett blandade resultat från den klassiska amerikanska skidorten. I fjol slutade Anja Pärson 22:a i Aspens storslalom. Två av karriärrens 41 VC-segrar kommer från just Aspen. Och fem av totalt 92 VC-podieplaceringarna kommer härifrån. Men det var i början och mitten av 2000-talet när Anja var mer teknik- än fartåkare. Med carvingteknikens intåg har de mer rutinerade åkarna fått jobba hårdare med materialutveckling och teknikjusteringar: 

– Det jag nött i 10-15 år har jag de senaste två åren försökt att nöta bort. Det är inte jätteenkelt att åka rundare än vad man vill. Idag åker man in med skidorna i fallinjen. Det är något jag inte hängt med i slalom och storslalom de sista åren. Den yngre generationen som tävlat i carving har lyckats med det. Men i fjol gav jag mig tusan på att hitta det, men kom inte riktigt hela vägen. I år hoppas jag att jag kommit ytterligare ett steg på väg. 

Den nya teknikträningen gav i fjol resultat. Anja Pärson var i januari i Maribor, för första gången på fyra år, tillbaka på pallen i storslalom. Den här säsongen öppnade Pärson disciplinen med en 16:e plats i VC-premiären i Sölden.

 – Det gäller att ha tålamod med att låta tekniken få falla på plats. Jag vill känna att nu är jag redo för att vinna. Jag kan förstå många människor som kan bli frustrerade för att jag inte kommer vara så aggressiv i början av säsongen. Men för mig handlar det om en harmoni och en känsla. Ett element som jag måste bli ett med. 

 Hon pratar också om en personlig utveckling och en annan inställning till sin skidåkningen som ska ge resultat.

 – Vissa saker som man tog för givet då är inte alls samma idag. Det är mycket mer komplext. Jag är bara glad för att jag fortsatte att åka skidor. Jag njuter av det och tycker att det är kul. Jag tar verkligen inte för givet att jag tävlar kommande helg. Och om jag inte känner för det skiter jag i det. Där är jag verkligen ödmjuk att jag ska ha roligt varje dag, inte sätta för mycket press på mig själv utan det kommer att komma. Jag tror väldigt mycket på det upplägget. Målsättningen är att vinna tävlingar men jag ska inte stressa fram någonting för då kommer det inte bli några resultat alls. 

Första åket från damernas storslalom Aspen sänds i Eurosport 18:00 och SVT:s webb 17:55 

Andra åket SVT:s webb 20:55

Sammandrag i SVT 1 klockan 22:05.

 /Jenny Modin

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB