Startsida / Inlägg

Jens Byggmarks nya samarbete med mental coach

av Jenny Modin

André Myhrer, tvåa i slalompremiären i världscupen, har jobbat med mentala coachen Thomas Fogdö sen ett år tillbaka. Ett samarbete som gett positiva resultat – och smittat av sig i laget. Sen i oktober jobbar även Jens Byggmark med den totala segraren i slalomcupen säsongen 92/93. 

– Jag har så stor respekt för den mannen. Cool kille, säger Byggmark.

Herrarnas slalomlandslag kommer till Val d`Isére och säsongens andra världscupslalom med en stark premiär i ryggen. Fem svenska åkare med till andra åket i finska Levi. En av dom, Jens Byggmark, som slutade 20:e och tog ett kliv framåt jämfört med de senaste två årens trassliga säsonger. En av hemligheterna till den positiva säsongsstarten är det nyinledda samarbetet med mentala coachen Thomas Fogdö.

– Jag har länge försökt att hitta den rätte mentala coachen. Jag tycker han är så himla skön. 

Hur jobbar ni?

– Vi sitter och snackar skit. Vi pratar om allt runt omkring, för att få lite perspektiv på saker och ting. Mycket så att Jens Byggmark ska må bra. 

Det var i början av oktober i år, efter tips från OS-bronsmedaljören André Myhrer, som Byggmark började jobba med Thomas Fogdö. Dom träffas de gånger Jens Byggmark är hemma i Sverige.

– Man utnyttjar lite av det han har sagt. Jag stressar inte upp sig över såna grejer som vi har snackat om. Jag tror att det är ett bra samarbete. Han är så himla intresserad också.

25-årigen har tidigare i karriären inte använt sig av mental coach. Samarbetet idag är förutom möten på hemmaplan även coaching via telefon, berättar Jens Byggmark efter VC-slalomen i Levi.

– Han ringde kvällen innan premiären och ville bara kolla läget. Det var väldigt skönt. Han gav uppmuntrade ord och sa att jag inte skulle vara så jäkla hård mot mig själv. 

Jens Byggmark var sju år gammal då Thomas Fogdö säsongen 92/93 stod på toppen av sin karriär som totalsegrare i slalomcupen.

Minns du hans karriär?

– Ja, det gör jag. Inga så här speciella minnen, men när jag var yngre tyckte jag han åkte så fränt. Han var så lång och stor. 

Även Maria Pietilä-Holmner jobbar tillsammans med Thomas Fogdö. Ett samarbete som inleddes i början av förra säsongen. I Aspen för två veckor sen kom PH:s första VC-seger i världscupen då hon vann Aspens slalom. 

Byggmark har två världscupsegrar från 2007. 

********************

Sverige ställer upp med hela åtta åkare i VC-slalomen från Val d´Isère: André Myhrer, Markus Larsson, Jens Byggmark, Anton Lahdenperä, Axel Bäck, Mattias Hargin, Per Saxwall och Oscar Andersson.

Första åket börjar 10:10 i SVT 1

I damernas storslalom i St Moritz kör: Anja Pärson, Jessica Lindell Vikarby, Kajsa Kling, Maria Pietilä Holmner, Sara Hector och Veronica Smedh.

Första åket sänds 09:10 i SVT 1

/Jenny Modin

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB