Startsida / Inlägg

Kollektiv ankskräck bland alpindamerna

av Jenny Modin

GARMISCH: Bildbyråns Joel Marklund kom till bilen efter presskonferensen idag med nyheten om att det finns en kollektiv ankskräck bland alpindamerna. Det var när Joel fotade laget nere vid sjön i anslutning till landslagshotellet Hotel am Badensee som rädslan hade visat sig.

Mest ankskräck, enligt Bildbyrån-Joel, hade VM-debutanten Emelie Wikström.

Annars på presskonferens med slalom och storslalomtjejerna i eftermiddags:

VM-debutanterna Sara Hector och Emelie Wikström var härligt förväntansfulla. 

Minns storyn om när fotbollslandslagets Markus Rosenberg kom 10 minuter innan utsatt tid till presskonferensen då han var uttagen i A-truppen första gången. Hector och Wikström lika härligt ivriga idag då de tittade in i presskonferensrummet fem minuter innan utsatt tid. 

 Emelie.jpg

Emelie Wikström tillsammans med TT:s utsända Jens Borneman. Wikström som tar den fjärde platsen i VM-slalomen. 

SaraH.jpg 

Nyblivna JVM-guldmedaljören Sara Hector mästerskapsdebuterar och kör VM-storslalomen på torsdag.

Lita på att världens TV-kommentatorer kommer berätta att det är nykorade juniorvärldsmästaren som står på start.

MariaPH.jpg

Maria Pietilä-Holmner med två VC-segrar i slalom och ytterst nära ytterligare en i Zwiesel helgen innan VM var populär bland svensk och internationell media. Här med österrikisk press. 

Lagtävling på det alpina VM-programmet i morgon. Hans Olsson, Anja Pärson, Maria Pietilä-Holmner och Matts Olsson är de fyra som försvarar de svenska färgerna. 

Anja22.jpg

Anja Pärson jagar sin 19:e mästerskapsmedalj. Här tillsammans med Eurosport, DN och TT

Formen för lagtävlingen är ny för i år i och med parallellstorslalom på programmet. 

Förbundsordförande Anders Sundqvist inledde presskonferensen med att bena ut de oklarheter som finns i och med nya tävlingsformen. Berättade bland annat att nation nummer 16 möter nation nummer 1 osv.

Och Anja Pärson fyllde i under intervjun:

”Än så länge är det som vanligt inför en teamtävling. Det är lite struligt och man vet inte vad som kommer att ske. Och vilka regler det kommer vara. Det kommer krävas otroligt mycket från våra ledare. Ha en bra taktik. Få oss att förstå vad som händer när det händer. Det är en gren där inte bara vi åkare måste prestera. Tränarna måste vara på hugget hela tiden också. Det går ofta väldigt fort. Nu får vi inte tävla mot killarna. Utan det är tjej mot tjej och kille mot kille och då blir det lite mindre taktik. Samtidigt som vi måste ställa upp med rätt tjej mot rätt motståndare. Jag tror att vi har en bra chans men då måste vi få till det ordentligt.”

Status i lagtävlingarna är annars ständigt omdiskuterad. Vi minns världscupfinalen i Åre 2009 då Frida Hansdotter lämnade återbud för Sverige och Anja Pärson sedan tidigare hade meddelat att hon inte skulle komma till start, sliten efter lång säsong. Och Hans Olsson rasade i SVT:

 ”Det är vissa som väljer att ligga hemma och sova medan jag kör för nationen.”

Anja om hur hon skulle värdera en lagmedalj på ett VM: 

”Jag tycker det är jätteviktigt med lag när det väl är på mästerskap. Medalj är alltid medalj. Och många i laget kanske tar sin enda medalj i karriären eller vad det nu än kan vara så det är en stor chans för alla att få en medalj. Det är viktigt för både oss och förbundet.”
 

TereseB.jpg

Theresé Borssén som efter en trög start i VC-slalomenpremiären i Levi kommer in till VM med bra resultat i ryggen. 5:a i Semmering just innan nyår och 6:a i Flachau i januari. 

– Kör för VM-medalj.

Lagtävlingen i morgon. Tävlingsformen med parallellstorslalom kan så klart diskuteras, men helt klart rycktes man med framför tv:n då man såg damernas parallell VC-slalom i München i början av året. Fartfyllt och spännande. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB