Startsida / Inlägg

Kalla det inget annat än flopp

av Kristoffer Bergström

Charlotte Kalla floppade i dag.

Låter min dom för hård?

I min värld är det elakare att säga att hon ska vara nöjd med en sjundeplats.

***

***

Charlotte Kalla öppnade dagens tio kilometer i fristil som det anstår en regerande olympisk mästare. Hon tog ledningen vid 1,8 kilometer, mitt i klättringen, och verkade kraftfull. Men fyra minuter senare pumpade sig Marit Björgen upp för samma backe, och många av er ville nog inte titta på klockan för att få sanningen.

Norskan var uppenbart snabbare. Ni som ville titta på tiden såg att Björgen redan ledde med 8,7 sekunder.

Ändå var det den goda biten av referatet. För efter markeringen tappade Kalla ännu mer mark. Vid 6,8 kilometer hade Heidi Weng, Elizabeth Stephen och Miriam Gössner kört om, så svenskan låg sjua. Den platsen höll hon i mål.

Svarta ögon

Efteråt hade Kalla den svarta blick hon får vid nederlag. Hon svarade på ett par av reportrarnas frågor och lämnade sedan den mixade zonen.

Låt oss sätta en ärlig term på dagens lopp: det var ett rent misslyckande. Charlotte Kalla är bara 12,9 sekunder från pallen, så loppet i sig är inte uselt, men plats sju är det.

I Sportbladet i dag benade Petra Thorén ut vad som gjort att norskorna glidit om Kalla sedan OS-guldet 2010. Ett enkelt svar är träningsdosen. Nyblivna världsmästaren Therese Johaug och Björgen tränar i snitt nästan hundra timmar per år mer än svensken. En mer ingående analys visar att Kallas andraväxel i fristil, alltså sättet hon åker på i uppförsbackar, inte utvecklats på samma sätt som grannrivalernas.

Ingen pallplats än

Följden syns i resultatlistorna. Före den här säsongen och fyra vintrar bak har Charlotte Kalla ställt upp i åtta fristilslopp över tio kilometer i världscupen. Hon har kommit etta, tvåa, etta, tvåa, tvåa, tvåa, tvåa och tvåa.

Den här säsongen har hon varit fyra och femma. Och så sjua i dag.

Jag vägrar tro att tåget har gått och lämnat kvar Charlotte Kalla på en perrong för folk med föråldrad teknik. Det är fånigt att tro.

Nej, det enda rätta är att utgå från att Charlotte Kalla är starkare på OS nästa vinter. Och gör vi det kan vi inte undvika domen över dagens insats:

En sjundeplats är en flopp.

 

/Kristoffer Bergström, Val di Fiemme

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB