Startsida / Inlägg

En parodi, ett tappert försök och en överjävlig norrman

av Kristoffer Bergström

VAL DI FIEMME. Eftermiddagen har varit som en extra lång körning i torktumlaren.

Det blir så efter framgångar.

Det blir ännu mer så när Petter Northug vinner.

Så med lite distans slår jag mig ner i presscentrat i Cavalese. Snart prisutdelning och mängder av svenska och norska journalister sitter och öser hem material, det är Petter Northug  säger ”Han är en pojk med en dröm” hit, ”Ni måste hitta en talang i de svenska skogarna” dit. Det är fler Petter-utspel än analyser av Sveriges nya mästerskapsåkare Calle Halfvarsson.

Jag låter Petter hållas lite och ja, jag vet att han inte vann stafetten ensam. Utan Gjerdalen, Rönning och Röthe hade Sverige haft ett guldläge. Men det var Petter Northug som till slut avgjorde duellen. Möjligen känner jag (och några till för vi var väl fler?) mig som en landsförrädare eftersom jag ”avslöjade den svenska taktiken” för norrmannen dagen före. Inget ovanligt. Herrtränaren Arild Monsen sa det till oss, vi som hörde tog med oss taktiken till norrmännen för att att se hur de såg på den. Så funkar det ofta. Och det hade inte spelat någon roll oavsett just på sista sträckan när de ändå gick tillsammans så länge.

Sveriges plan att försöka gå loss på de två första klassiska distanserna, men Daniel Richardsson hade ingen överfart och Johan Olsson kass skidor (hua inför femmilen om det blir klisterföre). Dessutom var den klassiska banan inte så utslagsgivande, men det var kanske bara tur för Sverige det. Marcus Hellner gjorde en bra tredje sträcka. Han gick med när Alexander Legkov drog upp tempot och skickade ut Calle Halfvarsson i täten med Ryssland.

Vad som hände sen var lite av en fars. Täten började söndagsåka. Som en feg masstart över en mil. När Petter Northug gick på ettans växel uppför en backe som han var på fjälltur var det en ren parodi. Dagens åkare är så jämna att ingen vågar gå i från, man sparar sig tills det blir körning av.

Och visst det blev körning, en dramatisk sådan.

Calle Halfvarsson drog upp tempot och i den sista backen satte han, som planerat, in rycket. Men utan riktig toppfart i benen blev avståndet alldeles för litet.

Det var spännande en kort stund, men när de gled in mot upploppet gjorde Petter Northug en liten fartökning på tre skär och guldduellen var avgjord. Petter Northug har de tre senaste dagarna varit outstandig. Och det är bara att vika sig, han åker bäst skidor just nu.

Petter Northug var också en gång en pojk med en dröm. Så jag tycker vi låter Calle Halfvarsson, 23, drömma på. Han har kapacitet för att kliva upp på pallen individuellt.

Petter Northug var på sitt första VM i Sapporo 7, 5, 24 och 1 (stafett). Calle Halfvarsson har på sitt första seniormästerskap slutat 7, 7, 6, och 2 (stafett).

Vi får väl se i framtiden, Petter.

Sverige tog i och med dagens medalj sitt sjätte silver. Vi bor i silverland och svårare än så är det väl inte.

Svensk längdåkning är på de flesta sätt, både på herr och damsidan, näst bäst i världen just nu.

Petra Thorén

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB