Startsida / Inlägg

Krönika av Sportbladets skarpaste skidläsare: ”Roger Pontare visste vad han talade om”

av Kristoffer Bergström

Silverland, silverland, ensam i ett silverland.”

Så sjöng Roger Pontare i melodifestivalen 2006 och kanske är det dags att damma av den gamla dängan och göra den till det svensk mästerskapshymn. För kanske har de svenska åkarna känt så i takt med att missnöjet växt på hemmaplan efter de uteblivna guldmedaljerna. Den stora snackisen, vid sidan om Uppdrag Gransknings ganska trötta reportage, har ju varit frågan om begreppet Silversverige är bu eller bä. Det har i svensk press varit skilda åsikter kring denna fråga där DN:s Johan Esk i veckan menade att man som svensk skulle vara stolt över de fina platserna medan Aftonbladets Robert Laul utan att överdriva sågade den nöjdhet som de svenska åkarna visade efter att ha radat upp andraplatser.

Jag har de senaste veckorna gått från glad skidentusiast till noggrann skidanalytiker i takt med framgångarna i tävlingen på bloggen. Jag tror att vi i något år framåt får leva med att slåss om andraplatsen bakom våra suveräna grannar i väst. Jag tror också att vi måste börja passa oss för vår närmsta granne i öst. Halvfinne som jag är tror jag att de på riktigt börjar återhämta sig från de hemska skandalerna i detta millenniums begynnelse och kommer börja prestera på nivåer av vad de gjorde på det glada nittiotalet.

Men tillbaka till årets VM. Mina behållningar har varit: Anna Haags ryck mot finskan i stafetten, Ingemarsdotters fantastiska prestation på sprinten, Emil Jönssons härliga leenden inför alla sina starter. Till sist har man inte kunnat göra annat än att bli imponerad av Northug och Björgen och på det totalt överlägsna sätt de har tagit sig an detta VM.

Jag tror dock att Sverige kommer tillbaka. Silversverige, som är ett begrepp som i mina öron ändå låter bra, kommer knyta näven i fickan, gå upp 100 träningstimmar till per år och i Sotji-OS ge Norge en riktig kamp om gulden.

Som avslutning på denna krönika vill jag på Anrells vis ta upp några händelser som under de senaste veckorna fastnat i mina tankar.

⃰⃰ ⃰ ⃰

Alla pratar om Northug men vad jag vet var det inte första gången han förlorade en spurt mot Kriukov, känns som den kära ryssens otroliga kapacitet hamnat lite i skuggan av Northugs glans.

⃰⃰ ⃰ ⃰

Det har i veckan återigen diskuterats om huruvida Sverige skulle kunna stå emot om ryssen anfaller, och låt oss i så fall hoppas att de slår till i ryggen på oss likt Kriukov gjorde på stackars Jönsson. Då kommer Sverige vara lika chanslösa som Jönsson var.

Janne Piipponen, segrare i Sportbladets tipstävling som pågått under hela VM.

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB