Startsida / Inlägg

Yummilicious fyllig chokladdröm

av Julia Fors
Skärmavbild 2013-09-24 kl. 15.29.15

Svängde ihop en liten eftermiddagsfika bara sådär 🙂 Nja, denna gudomligt smarriga raw chokladkaka med inslag av citron gjorde jag faktiskt i helgen men eftersom den kan förvaras i frysen, och är extra god att äta lite halvfryst enligt min mening, så tog jag fram den till dagens kaffepaus. Perfekt att bjuda på när man har fest eller vill inspirera någon att testa raw.

Skärmavbild 2013-09-24 kl. 15.28.46

Receptet som ni får här kommer från Josefine Jäger och cleanse 8. Dock blir kakan väldigt mäktig och stor, 16 bitar! så vill du göra en mindre kaka är det bara att halvera ingedienserna.

Botten:

2,5 dl naturella cashewnötter

2 dl kokosflingor

3 msk raw kakao

En liten nypa havssalt

10 medjooldadlar, urkärnade

Fyllning:

2 dl kallpressad kokosolja, flytande

100 gram kallpressat kakaosmör, flytande

3 dl naturella cashewnötter (blötlagda 4 timmar eller över natten och sedan väl sköljda)

1 dl vatten

1 citron, juice och skal

15 medjooldadlar, urkärnade

1,5 dl lönnsirap eller flytande honung

3 dl raw kakao

1,5 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

En liten nypa havssalt

Du behöver: En kakform med löstagbar kant cirka 22 – 24 cm i diameter, höghastighetsmixer och matberedare

1. Börja med botten. Mixa allt utom dadlar i en matberedare till ett fint mjöl, tillsätt dadlar och mixa igen. Degen ska hålla ihop, späd med lite vatten om det behövs. Klä formen med bakplåtspapper och smörj kanten med lite kokosolja. Tryck sedan ut degen jämnt. Låt stå kallt under tiden du gör fyllningen.

2. Smält kokosolja och kakaosmör i vattenbad. Ställ åt sidan.

3. Gör fyllningen genom att mixa cashewnötter, vatten, citronjuice och citronskal till en tjock och slät smet i en höghastighetsmixer. Tillsätt dadlar, lönnsirap eller honung, kakao, vanilj och havssalt. Mixa igen.

4. Häll över smeten i en matberedare och tillsätt försiktigt kokosolja och kakaosmör i en tunn stråle medans maskinen är igång. Det ska blandas väl.

5. Ta fram formen och häll i smeten. Plasta kakan väl och låt stå i kylen minst 6 timmar, förslagsvis över natten. Skiva i vackra bitar och servera med tinade hallon. Njut!

Skärmavbild 2013-09-24 kl. 15.28.28

Drömgod!

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB