Frölundas dubbelknock

av Mats

Det började med att Frölundas back Erik Gustafsson körde över Luleås Cam Abbott i första perioden.
Sedan körde hela Frölunda över norrbottningarna i början av den andra.
Men precis som de flesta räknat med blev det tjurigt och småfult och heta känslor.
Framförallt då just Erik Gustafsson tacklats i huvudet senast lagen möttes i sista omgången. Chris Abbott blev senare avstängd båda PlayIn-mötena med Djurgården.
Nu var kanadensaren tillbaka och det small direkt.
Erik Gustafsson klev upp i egen zon och proppade ”fel” Abbott, brorsan Cam Abbott, som fick lämna isen med blodet rinnande från ett sår i ansiktet.
En solklar checking to the head som gav fem minuter och automatiskt matchstraff.
Efter matchen ändrade domarna till det grövre match penalty, som innebär en matchs avstängning och granskning i disciplinnämnden. De menade att den mesta kraften riktades mot huvudet och jag håller med. Det handlar om att visa varandra respekt, som jag varit inne på så många gånger förr.
Och det kan kosta. Gustafsson är i mina ögon Frölundas bästa back.
Nu kunde Luleå inte utnyttja det numerära överläget, som bara blev tre minuter långt då Jonathan Granström onödigt pratade till sig en tvåa.
I stället avgjordes det här i början av den andra.
Två mål på lite drygt tre minuter gav både 2-0 och 3-0 och den här kvartsfinalen var avgjord efter mindre än halva matchen.
Då hade poängkungen Mathis Olimb spelat fram till alla tre målen och Max Görtz gjort sitt andra – det som betydde 3-0 – efter 5.48 i period två.
Nu blev det lite spänning i slutet då Johan Harju styrde in en reducering till 3-2 med 1.48 kvar att spela.
Men tiden för var knapp för att få till en kvittering.
Jag tycker Frölunda vann rättvist, även om matchen svängde och att göteborgarnas 1-0 efter första perioden knappast speglade det som hänt de första tjugo minuterna.
Men det här kommer bli en glödhet kvartsfinal.
Det kommer att bli en tuff matchserie, där det finns mycket i ryggsäcken sedan tidigare.
Inget är avgjort än.
Jag tror det här handlar om att vinna hemmaplan och sedan försöka stjäla en bortaseger.
För Luleå är det en nödvändighet, eftersom Frölunda har hemmafördelen just nu.
• • •
Nej, jag tror norrmannen Mathis Olimb kan avgöra det här.
Redan efter en kvartsfinal har han gjort fler poäng än han gjorde på alla sju mot Linköping i fjol. Då försvann han nästan helt när det verkligen gällde och stannade på ett mål och en assist.
Men han är en nyckelspelare som kan avgöra det här på egen hand. Den extra spets som Frölunda har mot Luleås tyngd.
Den kan avgöra hela den här matchserien.