Miraklet i Växjö

av Mats

Örebro vinner klubbens första slutspelsmatch någonsin och det känns som ett mirakel.
Närkingarna vänder 0-2 till 3-2 i sista perioden mot Växjö och Daniel Viksten avslutar med ett göra segermålet bara 47 sekunder från slutet.
En av de mest märkliga svängningar jag sett i ett SM-slutspel.
Och jag undrar fortfarande hur det gick till.
Växjö körde över Örebro i de två första perioderna i Vida Arena.
Statistiken säger allt:
21-8 i skott och 2-0 i mål.
Skottstatistiken ljuger ibland, men här gången var det nästan tvärtom. Det kändes som det var målchans varje gång de sköt på mål.
Det fanns bara ett lag på plan.
Bäst i Örebro så långt?
Målvakten Julius Hudacek.
Så vände allt i tredje perioden.
Ett tag trodde jag att lagen bytt tröjor i pausen, Julius Hudacek var arbetslös och Växjös totala dominans i de två första perioderna var som bortblåst. Stjärnorna förvandlades till statister.
Nu kommer Örebros reducering till 1-2 efter 4.14 i tredje perioden att diskuteras.
Det som gav Örebro all den energi de behövde och fick Växjö att tappa allt.
Johan Adolfsson blev historisk målskytt för Örebro, då han tryckte in pucken i tom kasse efter en mycket omdebatterad händelse. Växjös målvakt Cristopher Nihlstorp plockade en enkel puck och krockade samtidigt med Örebros Henrik Löwdahl. Pucken for ur handsken och det såg ut som det var han själv som tappade den, mer än att Löwdahl slog den ur plocken.
Men jag kan inte svära på att det var så.
Normalt tappar inte en målvakt som Nihlstorp så enkla puckar.
• • •
Det spekulerades ju en del när Örebro förlorade mot Djurgården i sista omgången av grundserien, då 4-2 blev till 4-5 efter straffar. Att de hade plusstatistik mot Växjö i grundserien och hellre tog smålänningarna i kvarten, istället för Linköping som det blivit om de vunnit.
Nu tror jag inte ett smack på det, men misstanken växer onekligen efter den här matchen.
Nu har de ännu bättre plusstatistik, nästa match i Behrn Arena och hemmafördelen är plötsligt Örebros.
• • •
Ja, Örebro fixade SM-slutspelet första knall.
Ingen jätteknall, då det är två hyfsat jämna lag, men som de två första perioderna såg ut kändes det som en jätteknall till slut. Ja, nästan ett mirakel trots att Örebro vänt sådana här underlägen förr.