Startsida / Inlägg

A bridge too far

av Peter Wennman

unnamed-1Stackars Stenson, höll jag på att säga. Man får ju inte glömma att Henrik drog in sisådär 25 miljoner spänn på sin andraplats i FedEx Cup, men herregud så sportsligt knäckt han måste vara.

Kommer han nånsin att komma åt den överjordiske puttmaskinen Jordan Spieth efter det här?

Jag fick Björn Borg-vibbar. Och då tänker jag på den Björn Borg som aldrig vann US Open, utan istället sprang in i en vägg av ATTITYD från såna som Jimmy Connors och John McEnroe. Borg hade slagläge ett par gånger, men det hjälpte inte. Han gnagdes ner själsligt, bröts ner psykologiskt, ty vad han än gjorde, hur bra han än spelade, hade motståndaren de där klassiska marginalerna på sin sida. Vem kan glömma Borgs uppgivna blick upp till Lennart Bergelin på läktaren när McEnroe höll på att koppla greppet?

Bergelin försökte säga nåt uppmuntrande, men Borg svarade med en fnysning och nåt som kan ha varit:

– Håll käften, för fan.

Så…såg ni Henrik Stensons ögon efter att Spieth hade sänkt putten på elfte hålet? Denne unge hårding från Texas hade först satt svåra puttar på åttan och nian. Sen när Stenson la upp sig för en tap in-birdie på elvan hade Spieth ett svårläst monster, från långt bak på greenen. Surely, han kunde väl inte sätta den OCKSÅ?

Jodå. Och Henriks blick sa allt. Han var professionell och gav Spieth en fistbump, men det var som om allt rann ur honom…all koncentration, all laddning, allt det han hade byggt upp under tre och en halv dags jakt på tio miljoner dollar:

– När jag inte ens får betalt för såna här slag, hur ska jag då kunna vinna? Ungefär.

Stenson är som Björn Borg en gång var, rätt oberörd till det yttre, en iceman, men även såna kan alltså brytas ner mentalt. Henrik kollapsade efter detta. Gav upp, nästan.

Jag har väl aldrig sett en människa med större självförtroende – men samtidigt ödmjukhet och visdom – som denne blott 22-årige Jordan Spieth. Jag tror han har satt sån långvarig skräck i Stenson nu att…ja, vi kan väl säga så här: hoppas de två inte ställs mot varandra om de får gå i ledarboll i OS i Rio nästa år.

Och därmed säger några av er, golfhatarna:

Vad har golf i OS att göra?

Det är bara dumhuvuden som ställer den frågan. Såna som inte fattar hur svårt det är. Såna som aldrig försökt spela själva.  Såna som inte har en susning om vad som krävs av träning, bollsinne, koncentration och – faktiskt – fysik. De är så skickliga de här killarna och tjejerna att man blir mörkrädd.

Till golfhatarnas förtvivlan – alltså de som tycker att inga SPEL har med riktig IDROTT att göra – följer härmed dåliga nyheter.

Det engelska bridgeförbundet (EBU) har gått till domstol för att få detta kortspel erkänt som riktig sport av den bestämmande instansen, Sport England. De vill därmed få del av lotterifonderna – och till yttermera visso: de vill komma i fråga för deltagande i OS 2020.

Internationella Olympiska Kommittén är inte främmande för att släppa in både schack och bridge, som de betraktar som en form av hjärngymnastik. Och EBU säger att om dart, ballongflygning, sportfiske, poolbiljard och snooker kan få del av lotteripengarna…så varför inte bridgen?

Sport England hävdar dock att ”bridge inte är mer sport än att sitta hemma och läsa en bok”.

The High Court kommer att meddela sitt utslag senare under hösten.

Bonustillägg: Holland, Irland och Polen har redan gett sportstatus till bridgen. Och både Kina och Frankrike anser att tävlingar med BREVDUVOR är en sport.

A bridge too far?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB