Startsida / Inlägg

Mamma har grinat

av Peter Wennman
unnamed

Alla som är gamla nog berättar ju nu om vad de gjorde den där dan Olof Palme mördades för 30 år sen. Så jag får väl hänga på.

Överraskande nog skickades jag till de norska fjällen för att bevaka Ingemar Stenmarks sista (?) världscuptävling i utförsåkning. Det kanske inte fanns nån annan, helt enkelt. Så där reste jag iväg till de snöiga backarna västerut iklädd nåt olämpligt, typ kavaj, jeans och hala lågskor.

Jag hyrde en Ford Fiesta i Oslo och åkte sen mellan de tre platser som skulle hålla tävlingarna. Det blev en vidunderligt vacker resa mellan soldränkta fjäll, och om jag inte minns fel var slutstationen Hemsedal, där Stenis och resten av herrarna skulle köra slalom  på söndagen.

På fredagkvällen innan hade vi roligt som sjutton på hotellets disco. Där var till exempel den supertrevliga duon Björn Fagerlind från tv-sporten och TT:s utsände Sven Jansson. Vi dansade och drog stories och sjöng, typ.

Sen gick jag upp till mitt rum och borde ha sovit som en stock långt in på förmiddagen. Men av nån märklig anledning, som jag ännu inte förstått, vaknade jag vid åttatiden och en röst inom mig sa: sätt på tv:n.

Varför skulle jag sätta på tv:n för att se Godmorgon Norge just denna dag av alla? Det kan jag grubbla på än idag.

Men det gjorde jag i alla fall. Bakis, förstås. Och det första jag ser i bild är en stor, röd blodfläck.

Och så rösten, på norska:

”Olof Palme, Sveriges statsminister, har blivit mördad”.

Jag blev förstås chockad och klarvaken och visste inte riktigt hur jag skulle bete mig…men jag sprang ut i korridoren, till rumsgrannen TT-Jansson (socialdemokrat och stor Palme-beundrare) och knackade på.

Efter några tunga grymtningar och diverse harklanden öppnade en halvnaken Jansson.

– Palme har blivit skjuten, sa jag.

– Men sluta, sa Jansson.

– Det är sant. Han är död. Sätt på tv:n.

Vilket Jansson gjorde och bröt ihop innan han stängde dörren om sig.

Själv gick jag in på rummet igen och ringde hem till mina närstående, där den snart sjuårige sonen Magnus svarade och sa:

– Pappa, Olof Palme är död. Mamma har grinat.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB