Startsida / Inlägg

WiMP möter: Syket

av Wimp-redaktionen

Sjumannabandet Syket från Umeå är nominerade till P3 guld i kategorin Årets pop.
WiMP-redaktionen ringde upp bandet och fångade keybordisten och sångaren Mikael Stenberg på en sprakig telefonlinje någonstans på Sveriges vägar.

Bandet är på väg till ett gig nere i Malmö. Mikael ber om ursäkt – han trodde att bilfärden skulle bara mindre bullrig – ”och det är helt kolsvart här också”. Vi kommer överens om att ta vårt lilla snack via mail i stället.

Hej Syket! Ni är nominerade till årets P3 guld i kategorin ’Årets pop’ – grattis!
Hur känns det?
– Tack! Vi tycker det känns väldigt roligt!

Om ni får gissa själva – varför tror ni att ni blivit nominerade?
– För vi är så ung och snygga.

Vem/vilka tror ni blir er största konkurrenter?
– Alla kommer nog att vara det. Det är bra musik från alla håll och kanter bland de nominerade.

Er skiva ’With love’ har hyllats en hel del under året, men också anklagats för att vara genrelös? Vad har ni att säga om det?
– Nu är vi nominerad till Årets pop så det är ju helt uppenbarligen pop vi spelar och där ryms det väldigt mycket utav oss. Vi har inget emot att andra sätter etiketter på vår musik men vi har inget behov av att göra det själva. Vi satsar inte på att vara unika, utan vi försöker bara göra popmusik så gott vi kan. Det är inte i stil med Eros Ramazotti som kör spoken word över gamla leftover-riff från Motörhead.

Hur kommer det sig att ni i Syket började spela tillsammans?
– Det började med att jag och Oscar (Hildingsson, bandets basist – reds. anm.) sprang på varandra på universitetet för ca 7 år sedan och efter några kvällar tillsammans vågade jag spela upp några demos, berättar Mikael. Oscar blev intresserad, så vi la upp några demos på My Space. Efter någon månad blev vi erbjudna att spela på en klubb i stan. Vi tackade ja innan vi ens hade ett riktigt band så vi fick ta in några vänner som vi hoppades skulle kunna passa in i bandet under en längre tid. Men det sa vi inte till de, utan vi sa bara att de behövde vara med på just denna spelning, ifall de tyckte att det lät för jävligt.

Varför tog ni namnet Syket?
Syket är namnet på projektet som jag har gjort demos till sedan slutet av 90-talet, skriver Mikael. Namnet var det första svaret jag fick från en kompis på frågan om vad han skulle döpa ett band till. Jag hade betydligt sämre alternativ och vi lyssnade mycket på pysch/kraut på den tiden så jag chansade på att det skulle komma något användbart. Oscar tyckte att vi inte behövde söka efter något nytt så vi fastnade med det.

Vilka artister eller band inspireras ni av? Tror ni det hörs i er musik?
Det hörs säkert i vår musik. Vi är mer i 30-årsåldern nu än 20 så vi har gått igenom rätt mycket musik genom åren och det borde ha satt sina spår. Det är inte så att vi just har krupit ut ur en grotta med instrument som vapen, och det finns bara så många toner att arbeta med. Det kan vara allt mellan Bobby ”Blue” Bland till Clinic, en tråkig film eller bra bok.

Är det inte meckigt att vara så många som 7 personer i ett band? Blir det polsk riksdag ibland? Eller har ni någon som bestämmer?
– Om varje person i bandet vore helt prestigelös och inte brytt sig så hade det nog inte blivit som det blev. Vi kan vara experter på att inte släppa en diskussion i första taget och vi kan till och med tycka att det är ganska skoj, men i slutänden är vi ändå mer vänner än bandkompanjoner så det brukar ordna sig med lite tillit.

Vad ser ni mest fram emot med P3 Guld galan i januari?
– Vi vet inte riktigt men gående bord eller a la carte, svarar Oscar och Mikael med ett förmodat leende.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB