Startsida / Inlägg

Laleh slår Adele – ”Sjung” mest lyssnade album 2012

av Karin Moberg

Laleh640
Foto: Karina Rønning

Ingen blir gladare än vi när svenskt står i toppen på mest lyssnade album i WiMP 2012. Det skulle vara Laleh då.

För någon som besitter så många ord som Laleh Pourkarim så blir hon oväntat tyst när vi sträcker fram diplomet för mest lyssnat album i WiMP 2012. Strax under henne på listan står superstjärnan Adele.

– Det känns verkligen som att jag har vunnit. Jag som verkligen inte gillar att förlora, säger Laleh efter ett tag.

Det har minst sagt varit ett intensivt år och när vi träffar henne i Stockholm är hon bara på snabbvisit.

Sjung är Lalehs fjärde platta. Efter bara en vecka ute i butik gick den in som etta på svenska albumlistan och första singeln ”Some die young” blev minst sagt välspelad runt om stugorna.

Lyssnar själv på ”Sjung”

När vi sätter oss ner för intervjun är hon verkligen glad och tacksam över att så många valt att lyssna på hennes album. Fast hon verkar inte direkt förvånad. Det märks att Laleh är stolt över årets skiva. Hon tycker själv att den här plattan verkligen är ”hon” och beskriver det som hennes starkaste album någonsin. ”Some die young” brinner hon lite extra för.

– Just det här albumet kan jag förstå att folk uppskattar. Jag kan själv lyssna på det än i dag. Jag kan verkligen förstå hur jag tänkte när jag skrev låtarna. Mina tidigare album har samma kärna och visar andra sidor av mig, men det här är ändå lite speciellt.

Kanske var det för att det här albumet fick ta sin lilla tid; varje ord och varje ton har fått växa fram i sin egen takt.

– Jag klarar inte av att skriva något bara för att det rimmar. På svenska måste jag tänka om hundra gånger, eftersom i svenskan läser vi ofta mellan raderna, den är lite mer finurlig. Man behöver formulera om allt tills det känns lika äkta och verkligt som känslan som man känner.

Det ska vara äkta

Inspirationen kommer från Cat Stevens, David Bowie och andra artister som känns ”äkta”. Och inspiration är det gott om hos Laleh: den kreativa kulsprutan. Just nu har hon kreativt stopp för att kunna landa i det hon faktiskt redan har gjort och leva här och nu. Det går sådär.

– Jag har svårt att stänga av. Det finns något väldigt beroendeframkallande i att sitta i en studio, det är nästan meditation.

Jag undrar lite vad som pågår i Lalehs hjärna. Ibland blir hon bara tyst, fäster blicken på något långt bort, försvinner ett tag och hummar till innan hon kommer tillbaka till nuet och svarar på frågan.

Lever i låtarna

Det här med att lyfta fram sig själv i sociala medier och så där är inte riktigt Lalehs grej. Hon berättar att hon snarare måste bli dragen i håret för att hon ska skriva ett Facebook-inlägg.

– Jag tänker mycket på min publik och vill att de ska känna att jag är närvarande, men jag glömmer bort att skriva det bara. Och så tänker jag att de känner min närvaro och lär känna mig genom mina låtar och det är ju låtarna som är viktigast, inte jag.

Härligt folklig

Laleh tummar på pepparkaksburken och mumlar något om att det är svårt att njuta av just pepparkakor. Hon försöker hinna med en kopp te då och då, men nej, hon har inte riktigt kunnat landa det här året. Och inte har hon vant sig heller, för vem kunde ana hur folklig hon skulle bli efter TV4:s succéprogram ”Så mycket bättre”.

– Hade jag kunnat förutspå hur det skulle bli efter programmet så skulle jag definitivt fortfarande ha gjort det, säger hon och ler.

Här hittar du de 100 mest lyssnade albumen i WiMP!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB