Startsida / Inlägg

Legends: Den ende sanne Kungen

av Karin Moberg
Legends_blog_banner

Under en hel månad hyllar vi några av musikhistoriens största legendarer. Från Elvis och Billie Holiday till Stevie Wonder och Johnny Cash, varje dag ger vi dig möjligheten att återupptäcka din gamla favoritartist – eller kanske upptäcka några nya pärlor från WiMPs enorma musikarkiv. Med dagliga redaktionella listor kan du enkelt lyssna på de bästa och mest kända låtarna från varje legendar. Detta, tillsammans med albumlistor, historisk kuriosa om artisterna och en radiostation tillägnad artisterna har du allt du behöver för en legendarisk månad i WiMP.

Först ut:

Legends_promo_elvis

Det finns många rockkungar, men bara en som verkligen är Kungen. Elvis Presley är populärmusikens mest säljande soloartist genom tiderna, en av 1900-talets säkerligen mest inflytelserika personer och en populärkulturell ikon som fortfarande har en obestridd ställning. Han gav folket rock’n’roll, var en katalysator för svart kultur och avgörande i utvecklingen av populärmusik och ungdomskultur på 1950-talet.

”Elvis Presley är den största kulturella kraften i det tjugonde århundradet”

(Leonard Bernstein)

Dagens datum för 53 år sedan, den 5 april 1960 släppte Elvis plattan ”Elvis is back” med singlarna ”Are you lonesome tonight”, ”It’s now or never” och ”Stuck on you”.

Från uppväxten i enkla förhållanden i Tupelo, Mississippi, började han sin karriär 1954 i Memphis och fick sitt stora genombrott med första singeln för RCA två år senare. ”Heartbreak Hotel” inledde en otrolig serie listettor och gjorde Elvis till den största stjärnan och tonårsidolen. Karriären bromsades av militärtjänst 1958 till 1960 (men han lyckades ändå pumpa ut totalt tio topp-40-hits under de åren).

Efter militärtjänsten bar det så av till Hollywood och Elvis fick till stor del inspiration från filmstaden snarare än sina musikaliska rötter. 1968 återvände han till scenen med sin berömda ’68 Comeback och inledde en lång period av turnerande – toppat av den allra första livekonserten som sändes över hela världen via satellit: Aloha From Hawaii 1973.

Efter ett liv med omfattande pillermissbruk gick det minst sagt utför med Elvis och han dog hemma på Graceland 1977. Efter din död har legenderna kring honom har bara ökat. Hans livshistoria och musikaliska arv är både en amerikansk framgångssaga och en amerikansk tragedi. Det är kanske därför vi inte släpper minnet av honom så lätt. Det, tillsammans med det faktum att han spelade in några helt underbara låtar under sin karriär.

De här 30 låtarna visar bara toppen av isberget, men ger i alla fall ett smakprov från hans första inspelningar tills hans sista studioalbum Moody Blue 1977.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB