Startsida / Inlägg

Legends: Frank Sinatra

av Nora Lindkvist
sinatra_topp

Sångare, skådespelare och underhållare. Omtvistad, dyrkad och älskad – en sann legend på många sätt. Frank Sinatras karriär sträcker sig över stora delar av 1900-talet – från det sena 30-talet fram tills några år före hans bortgång 1998. ”Ol Blue Eyes” eller ”The Voice” var en röst som kom att påverka populärmusiken enormt mycket under 40-, 50- och 60-talet.

Frank Sinatras karriär kan grovt sett delas in i tre perioder och tre olika skivbolag. Han slog i genom på 1940-talet och blev då en tonårsidol med ett brett utbud av låtar som toppade listorna.

Efter att skivbolaget Columbia lagts ner, började en ny period då Sinatra i stället hamnade på Capitol och släppte några klassiska konceptalbum som kännetecknas av samarbetet med arrangören Nelson Riddle.

1961 startade Sinatra upp sitt egna skivbolag Reprise Records, som omedelbart fick stort genomslag, mycket tack vare albumet ”Ring-A-Ding-Ding!”. Tillsammans med Dean Martin och Sammy Davis Jr utgjorde Frank Sinatra också en del av Rat Pack – den i särklass mest hajpade skådespelargruppen vid den tiden.

1971 drog den då 55-åriga Sinatra sig tillbaka från musiken, men gjorde comeback bara några år senare. Han avrundade sin rika karriär med det ambitiösa albumet ”Trilogy: Past Present Future” (1980) . Framgångarna fortsatte under 90-talet med de uppmärksammade duettalbumen, som blev några av sångarens största försäljningsframgångar.

1995 gjorde Sinatra sitt sista TV-framträdande,. Tre år senare dog han, 82 år gammal, i sviterna av en hjärtinfarkt.

Under sina mest aktiva år, 1940-1980, hade Sinatra 209 singlar på Billboardlistan. Alla hans 56 album placerade sig även på Billboards albumlista. Frank Sinatra är inte bara en av musikhistoriens största artister, han är även en av dem som fått en asteroid uppkallad efter sig. På så sätt kommer han alltid ha en plats där han hör hemma – bland stjärnorna.

Här har vi samlat de bästa låtarna med Frank Sinatra!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB