Startsida / Inlägg

Legends: Pink Floyds experimentella rock lever kvar

av Nora Lindkvist
Legends_promo_pinkfloyd

Pink Floyd är ett av tidernas största rockband, och har framförallt setts som tongivande inom den psykadeliska och progressiva rocken. I år är det 20 år sedan gruppen splittrades (även om de återuppstått flera gånger sedan dess), men fortfarande ses Pink Floyd som ett av de viktigaste banden för rockmusikens utveckling.

Det hela började 1965 med att de tre blivande arkitekterna – Roger Waters, Richard Wright och Nick Mason, slog sig i hop med den konstnärsstuderande Syd Barret. De startade ett rockband som senare skulle komma att kalla sig för ”Pink Floyd”. I början spelade bandet mest covers, men efter ett tag började de också skriva egna låtar. Det var framförallt Syd Barret som stod för låtskriveriet, och då oftast under påverkan av olika droger.

Pink Floyds första konsert hölls på den legendariska Londonklubben ”The Marquee”, och efter detta kom bandet snart att bli ett inneband i den musiktörstande storstaden. Bandet debuterade 1967 med singlarna ”Arnold Layne” och ”See Emily Play”, men kort därefter tog Syd Barrets missbruk överhand, vilket ledde till att han snart också lämnade bandet. Hans ersättare blev fotomodellen, gitarristen och sångaren David Gilmour.

Snart började det gå riktigt bra för bandet och efter flitigt turnerande fick bandet chansen att spela in sin första LP – ”The Piper At The Gates Of Dawn”. De efterkommande åren spelades flera plattor in, men det stora genombrottet kom först 1973 med ”The Dark Side Of The Moon”, som än i dag ses som ett av rockhistoriens bästa och mest banbrytande album. Succén följdes upp med ännu ett historiskt album – ”The Wall” från 1979. ALbumet kom också att bli till en spelfilm med Bob Geldof i huvudrollen.

Efter detta började motsättningarna inom bandet växa, och 1983 splittrades gruppen. Även om andra versioner av bandet sedan kom att återuppstå under de nästföljande åren kunde detta aldrig riktigt toppa de tidigare succéerna.

2008 fick Pink Floyd ta emot det prestigefyllda Polarpriset.

Här har vi samlat några av de bästa låtarna från Pink Floyds låtskatt!

 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB