Startsida / Inlägg

Hultsfredsaktuella Cleo: ”Vi måste våga prata om våldtäkt”

av Nora Lindkvist
I kväll spelar Cleo på Hultsfredsfestivalen. Fotograf: Isabelle Minou
I kväll spelar Cleo på Hultsfredsfestivalen. Fotograf: Isabelle Minou

Hon har samarbetat med några av Sveriges största hiphopartister, och hyllats för sina energiska liveuppträdanden. Samtidigt som Nathalie Missaoui från Umeå gör solokarriär under artistnamnet ”Cleo” är hon också drivande i den uppmärksammade anti-våldtäkts-kampanjen ”Fatta” och aktuell som medlem i musikprojektet KWAAI. I kväll spelar Cleo på Hultsfredsfestivalen. 

Hej Nathalie! Vad gör du just nu?

– Hej! Jag har precis flyttat till Stockholm och har därför inte mina kläder samlade på ett ställe, så nu är jag ute och letar efter lite scenkläder till kvällens gig. Jag brukar nästan aldrig ha kjol på mig, men nu har jag köpt en kjol och den är typ skitkort haha! Vi får hoppas att det inte regnar i kväll.

Är du peppad inför spelningen? 

– Absolut, jag är peppad. Men det finns alltid en oro inför festivalspelningar, helst när man inte är en artist som garanterat drar 10 000 i publik. Tankarna finns ju alltid där: kommer det komma folk och hur fan kommer det bli liksom? Men det blir roligt, jag har med mig mitt band och Samson For President på sång så det känns bra.

I veckan släpptes också det nya albumet från musikprojektet KWAAI, där du och flera andra av Sveriges största hiphop -och reggeaartister samarbetat med Sydafrikanska musiker. Hur gick utbytet till?  

– Mofeta som är projektledare i KWAAI ringde mig förra året och frågade om jag ville följa med till Sydafrika. Det var grymt kul, vi var i Kapstaden i en månad och träffade massa musiker, samtidigt som vi hade tillgång till en grym studio. Men det var också en utmaning för mig som egentligen jobbar bäst när jag har mitt ”space”. Här var det skitmycket folk överallt hela tiden, vilket jag tycker är rätt tufft när man ska vara kreativ. Men jag är väldigt nöjd med resultatet och det blir riktigt kul att åka på turné med projektet senare i sommar.

Du har setts i många olika samarbeten, senast med Looptroop Rockers, Jessica Folcker och i KWAAI. När kommer vi få höra nytt solomaterial? 

– Jag har jobbat på en EP som jag hade tänkt släppa i sommar, men det blev inte av. Om jag ska vara ärlig så har jag haft rätt mycket prestationsångest och funderat mycket på vilken väg jag vill gå musikaliskt. Det handlar också om att fler och fler har börjat uppmärksamma mig och min musik, vilket har lett till att jag ställer högre krav på mig själv. Men nu börjar jag landa och nästa år ska jag spela in en soloplatta med Alexander ”Academics” Juneblad – ett riktigt drömprojekt. Tills vidare befinner jag mig på en musikalisk upptäcksfärd och försöker samarbeta med så många olika typer av musiker som möjligt.

Du är också drivande i nätverket Femtastic som är en av initiativtagarna till den uppmärksammade ”Fatta-kampanjen” som belyser samhällets syn på våldtäkt. Hur kom kampanjen till? 

– Jag gick på stan och fick syn på löpsedeln om de tre Umeåkillarna som friades efter att ha våldtagit en tjej med en vinflaska. Jag köpte tidningen och läste artikeln. Plötsligt får jag syn på en gigantisk annons bredvid artikeln – en vinreklam. Kombinationen av det som hade hänt, att förövarna friades och den sjukt osmakliga annonsen gjorde mig bara så jävla ledsen. Jag var tvungen att göra något, så jag ringde Ida Östensson på Crossing Boarders och sen körde vi igång kampanjen.

Vad händer nu? 

– Kampanjen kommer resultera i en låt som framförs av mig och Syster Sol och som baseras på de berättelser vi fått in från personer som utsatts för sexuella handlingar som inte skett på deras villkor. Vi har redan fått in över 100 berättelser.

Hur ser dessa berättelser ut? 

– Det är oerhört smärtsam läsning, och det som framförallt slår en är hur många som varit med om liknande händelser. Oftast handlar det inte om överfall i mörka gränder utan om situationer där ”min pojkvän” eller ”min kompis” är frekvent förekommande. Det här sker överallt och många inser kanske inte ens att de blivit utsatta för en våldtäkt utan går bara omkring med en skamkänsla utan att riktigt förstå varför.

Vad är målet med kampanjen? 

– Människor måste FATTA vad som är okej och inte när det kommer till sex. Och politiker måste FATTA beslut  om en ny lagstifning gällande våldtäkter. Framförallt vill vi att folk ska börja prata mer om sådana här frågor.

Nathalie Missaoui kommer från Umeå och började 2007 släppa musik under artistnamnet ”Cleo”. 2011 kom debutalbumet ”Left The City Burning”. 2012 sågs Cleo i mellanakten till Melodifestivalen då hon framförde en tolkning av Leila K:s ”Electric” tillsammans med Jessica Folcker och Håkan Lidbo. Sedan dess har Cleo samarbetat med bland andra Kristin Amparo, Looptroop Rockers, Jessica Folcker och KWAAI. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB