Startsida / Inlägg

WiMP listar: Bäst just nu 19 juni

av Nora Lindkvist
KarinNora550

Än en gång är det dags för Kakan Moberg och Nora Lindkvist på WiMP-redaktionen att tipsa dig om låtarna som är absolut bäst just nu! Den här veckan lyfter Kakan på hatten för IIda och iamamiwhoami, medan Nora har förälskat sig i indierockbandet Big Deal.

Kakan Mobergs favoriter:

iamamiwhoami – ”o”

Den här veckan passar jag på att hylla kvinnliga artister som har det där lilla extra och här har vi verkligen en sådan artist. Jonna Lee övergav sin karriär under eget namn och började 2009 släppa konstnärlig visuell musik via Youtube. Under en lång tid var det ingen som visste vem som dolde sig bakom pseudonymen iamamiwhoami men filmerna spreds som en löpeld. I dagarna släppte iamamiwhoami sin andra skiva ”Bounty” – en uppsamling av de låtar som aldrig släpptes officiellt innan förra skivan ”Kin”. O var en favorit för mig redan när den spelades under 2010 och trots att den har tre år på nacken känns den fortfarande nytänkande och fräsch när den nu släpps igen.

Iida – ”Life Will Kill You”

“Ooh-ooh-ooh-ooh-OOH-OOH-ooh-ooh”. Ju mer man lyssnar på den här låten, desto mer beroende blir man av den. Iidas föräldrar spelade folkmusik och satte därmed tonen för hennes musikaliska resa. Själv säger hon sig vara inspirerad av Björk, Joni Mitchell och Salem Al Fakir. Det är lite folkmusik uppblandat med pop och bjuder på fantastiska stämmor och en något galen ton. Det är hemskt bra. Det här är debutsingeln och jag väntar otåligt på vad mer som ska komma från den här unga damen.

Lune – ”Leave The World Behind”

Originallåten Leave The World Behind spelades in av Swedish House Mafia tillsammans med Laidback Luke och Deborah Cox på sång. Det blev en riktig hit och spelades flitigt på klubbar runt om under 2009. Lunes tolkning är så mycket bättre. Det här är en riktig liten pärla som bör spelas på högsta volym under full koncentration – då lovar jag att något kommer hända inom dig. När den nu dessutom är ledmotivet till Volvos senaste reklamfilm som kommer visas globalt hoppas vi att Lune får den stjärnstatus hon förtjänar.

Aoife O’Donovan – ”Lay My Burden Down”

Ni har förmodligen hört den här låten för länge sedan, men med en annan sångerska. Då var det nämligen Alison Krauss som hann göra en cover på den flera år innan Aoife O’Donovan, som skrivit den, släppte den själv – så lång tid tog det nämligen att göra den här debutskivan. Men Aoife är verkligen ingen debutant, hon har huserat i musikbranschen rätt så länge, bland annat som sångerska i bluegrass/string-bandet Crooked Still. Och hennes röst är fantastisk så det är på tiden med ett soloalbum!

Austra – ”Hurt Me Now”

Det här är den avslutande låten på Austras nysläppta skiva Olympia, och ett riktigt bra avslut blir det. När Katie Stelmanis med sin klara, spröda röst sjunger ”don’t hurt me now” så är det något som brister inom mig. Känslosamt och underbart.

 

Nora Lindkvists favoriter: 

Big Deal – ”Pristine”

Det är svårt att välja ut en enda låt från den brittisk/amerikanska duon Big Deals fantastiska nya album ”June Gloom”. Men när Alice Costelloe och Kacey Underwood tillsammans sjunger ”Love what you have, know what you need” i den vackra ”Pristine” når plattan en av sina absoluta höjdpunkter. Gåshud.

Kanye West – ”I Am a God”

Yes, you are.

Judith Hill – ”Desperation”

Hela våren har jag längtat efter att få se ”20 feet from stardom” – en Morgan Neville-dokumentär om sångerskorna som körat bakom de största artisterna – utan att själva få någon uppmärksamhet. I dagarna har filmen haft premiär i USA och ungefär samtidigt har den här låten börjat cirkulera på internet. Judith Hill har körat med Stevie Wonder, Elton John och Michael Jackson, och sjöng även ”Heal the world” på minnestunden efter Jacksons död. Sångerskans slutliga genombrott kom när hon ställde upp i den amerikanska realityserien ”The Voice”  och nu satsar äntligen Judith på en solokarriär. Den här sångerskan besitter en magisk röst som förtjänar att bli hörd – börja med att lyssna på den vackra ”Desperation”.

CHVRCHES – ”Gun”

Åh, äntligen en ny låt från en av årets främsta popgrupper! Den skotska trion med det komplicerade namnet levererar gång på gång nya guldkorn, som gjorda för svala klubbkvällar. ”Gun” är inget undantag.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB