Startsida / Inlägg

John Newman – Från socialbidrag till världskändis

av Karin Moberg
johnnewman

John Newman slog ner som en bomb för knappt två år sedan när han sjöng på Rudimentals singlar ”Feel the Love” och ”Not Giving In”. När han sedan i maj förra året släppte sin debutsingel ”Love Me Again” var succén ett faktum. Singeln klev rakt in som #1 på iTunes i 14 olika länder och har nu sålt över 1,8 miljoner exemplar världen över och i Sverige har den nått platina. Debutplattan ”Tribute” som släpptes i oktober har sålt fler album i England under 2013 än både Miley Cyrus, Lady Gaga, Lorde, Robin Thicke, Kanye West, The Killers och HAIM. Det ni!

Vi fick tag i John mitt i repet inför kommande Europaturnén.

– Jag står just nu på en gigantisk scen i östra London och repar järnet. Vi ger oss av i morgon så då ska allt sitta.

Ditt liv måste ha ändrats väldigt mycket de senaste två åren…
– Ja, för två år sedan hade jag precis skrivit på ett skivkontrakt. Innan dess levde jag på statens pengar, skrev lite musik i mitt sovrum och gjorde i princip ingenting. Det är helt galet vad som kan hända på två år. De senaste månaderna har varit de bästa i mitt liv och det är så galet lyxigt att jag nu kan åka ut på min egen turné.

Vad har varit bäst?
– Att mitt eget album toppade i mitt hemland var helt fantastiskt!

Har det bara varit toppar eller har du haft några dalar också?
– För ungefär ett och ett halvt år sedan opererade jag bort en hjärntumör. Det var kanske inte det roligaste jag gjort i mitt liv men det sätter ju perspektiv och gör de bra sakerna ännu bättre.

Har det förändrat dig?
– Helt klart! Det fick mig att inse att allt är så bräckligt och saker kan tas ifrån en väldigt snabbt. Det har fått mig att jobba ännu hårdare med musiken eftersom det här är något jag verkligen vill göra.

Hur känns det att ha blivit kändis?
– Det är vad det är liksom. Jag har ett jobb att sköta och det just det här jobbet råkar leda till ”fame”. Nu när jag har blivit en del av det här är det rätt kul att bara luta sig tillbaka och bara observera vad som händer, hur andra människor reagerar. Jag tycker att det viktigaste är vad man åstadkommer rent musikaliskt, det finns för lite artister och för många kändisar i den här branschen.

Tänker du på någon särskild då?
– Eh, nej… Ibland känns det bara som att folk snarare släpper plattor i pr-syfte än för att de verkligen vill göra bra musik.

Så du gör aldrig en David Guetta och kör på ”Fuck me, I’m famous”-stilen?
– Haha, nej. Får snarare känslan ”Fuck me, this is crazy” ibland. Jag tar det hela med en nypa salt och då blir jag ibland helt chockad över hur galet allt är .

Vad tycker du om musikbranschen annars, är den vad du förväntade dig?
– Jag försöker snarare koncentrera mig på mig själv i den här industrin än på själva industrin. När jag skriver och är i studion är jag helt inne i det och när jag uppträder tänker jag på mitt uppträdande. Det är en bransch med så vassa armbågar men jag försöker att bara ha kul istället för att fokusera på det.

Har du råkat ut för några speciellt vassa armbågar?
– Det är en stor industri men ganska få som jobbar med den. I sådana världar finns det alltid de som är missunnsamma och säger elaka saker om en. Men det är ännu fler som faktiskt har stöttat och hjälpt mig.

Har du börjat känna av press och förväntningar än?
– Nej, så fort jag börjar pressa mig själv kommer jag tappa glädjen i det jag gör och förstöra det. Jag tänker inte falla för det utan bara låta musiken vara lustfylld.

Vad händer i år då?
– 2013 var året då allt hände för mig och jag körde på i fullt tempo hela tiden. I år ska jag försöka underhålla saker och ting och inte bli en artist som försvinner utan som folk köper skivor av även i framtiden. I år ska jag cementera den jag är.

Och casha in?
– Haha, precis!

Den första mars kommer John Newman till Stockholm för att spela på Arenan.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB