Startsida / Inlägg

Diana Ross: Supremes-superdivan fyller 70

av Nora Lindkvist
diana_ross_blogg

“I’m not really a songwriter – I’m an interpreter. So in a sense I am an actress first and foremost. I act out the songs, and I lead with my heart.”

Diana Ross föddes i Detroit, Michigan den 26 mars 1944. Hon började sjunga tidigt, och bildade redan under tonåren den välkända rnb-gruppen The Supremes. Detta följdes sedan av en lång och mycket framgångsrik solokarriär. Ross har sålt över 100 miljoner album världen över, och har av Guinness Rekordbok konstaterats vara ”en av musikhistoriens mest framgångsrika kvinnliga artister”.

The Supremes

The Supremes blev soundet för det optimistiska efterkrigs-Amerika, och fick rollen som ledstjärna för en ny och ljus framtid. Den välkända Motown-grundaren och producenten Berry Gordy signade The Supremes 1961, varpå trion fick en rad hitsinglar under 1960-talet – de flesta av dem skrivna av det fantastiska låtskrivar-teamet Holland-Dozier-Holland. Många av deras största hits från den här epoken har senare blivit klassiker: ”Where Did Our Love Go?” (1964), ”Stop! In the Name of Love” (1965) och ”Someday We Will Be Together” (1969) – är bara några av dessa.

I mitten av 1960-talet var The Supremes stora internationella stjärnor, och deras album ”The Supremes A’ Go-Go” (1965) blev det första albumet av en kvinnlig grupp som kom att placera sig högst på topplistorna. Gruppens förmåga att nå ut till många olika publiker var viktig för deras genomslagskraft, och det går utan tvekan att säga att The Supremes rev ner flera barriärer när det kommer till ras- och etnicitetsfrågor. I slutet av decenniet blev det dock svårt för gruppen att hålla ihop med allt som hände runt omkring dem, och de förlorade ett stort antal lyssnare. Kvaliteten på deras låtar blev också sämre i och med Holland-Dozier-Hollands beslut att sluta jobba för Motown. I januari 1970 spelade Diana Ross & The Supremes sin sista konsert tillsammans i Las Vegas. En viktig era inom amerikansk populärmusik tog slut, och en ny tog vid.

Diana Ross

Efter uppbrottet från The Supremes fick Diana Ross väldigt snart en framgångsrik solokarriär som kickade igång med superhittarna ”Reach Out and Touch Somebody’s Hand” och ”Ain’t No Mountain High Enough” – båda från 1970. Ross dök också upp i flera storfilmer, där hon bland annat spelade rollen som Billie Holiday i filmen ”Lady Sings the Blues” (1972). Hon fortsatte att producera hitlåtar under hela 70-talet, vilket etablerade henne som en modern rnb-sångerska, och i slutet av 80-talet också som en ikon för discomusiken. 1980 släppte Ross ett av sina mest framgångsrika soloalbum, som innehöll klassiska hits som “Upside Down” och “I’m Coming Out”. Under 80-talet fick hon även stor succé med albumen ”Swept Away” (1984) och ”Eaten Alive” (1985), och självklart även som en del av supergruppen USA For Africa och låten “We Are The World”. 1985 gifte sig Ross med norrmannen Arne Næss Jr, vilket också gjorde henne till en stor favorit i Skandinavien.

När Diana Ross nu fyller 70 år har hon tagit ett steg tillbaka från de stora scenerna, men fortsätter fortfarande att vara en av 1900-talets starkast lysande stjärnor.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB