Startsida / Inlägg

WiMP Klassiskt: Veckans album

av Nora Lindkvist
max_richter

Veckans album i WiMP Klassiskt är ett som verkligen ställer ens öron på ända.

Kompositör, pianist, producent och remixare – Max Richter trotsar definitioner och konventioner och kan vara svår att bli helt klok på. Men han är utan tvivel en av de mest produktiva och kreativa musikerna från sin generation.

Med inspiration från Beatles, Back, punkrock och electronica, blandar Max Richter barockmusikens skönhet – med sin minimalistiska metodologi och klassiska orkestrering, med modern teknologi. Resultatet är ett monumentalt musikaliskt universum som omfattar allt i från konsertstycken, operor, balletter, konst och videoinstallationer, film, teater och TV. Förutom detta har Richter även släppt hyllade soloplattor som innehåller poesi och litteratur.

På sitt nya album har han valt ett av de mest kända klassiska styckena – Vivaldis ”De fyra Årstiderna” – och arrangerat om det så det passar bättre för 2000-talet.

I en intervju för Søren Schauser på tidningen Berlingskes förklarade Richter nyligen valet av det klassiska verken och sa: ”Jag kände nästan till dem för bra. För de missbrukas ju konstant i reklamer och allt möjligt. Så jag tänkte knappt på dem som fyra verk från barocken längre. Man kan säga att jag ville ”reclaima” dem. Jag ville liksom erövra dem och förvandla dem till musik igen.”

På albumet har han slagit sig ihop med andra internationella stjärnmusiker, som också jobbat i den klassiska världen och använt den både som genre och ”lekplats”. Bland dessa hittar vi bland annat den brittiska violinisten Daniel Hope.

Lyssna och döm själv om du tycker att Vivaldis ”De fyra årstiderna” mår bra av en modern uppdatering!

 

Morten Ernst Lassen

morten.ernst.lassen@wimpmusic.com.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB