Startsida / Inlägg

WiMP Klassiskt: Veckans album – Reza e iRagazzi

av Nora Lindkvist
Reza_e_iRagazzi_chill_c_Photo_Per_Heimly

Den här veckan har vi valt ut ett exceptionellt album som Veckans Klassiska, nämligen:

Reza e iRagazzi: Grieg Unheard – Reza e iRagazzi

Exklusivt för WiMP Klassiskt har vi nu glädjen att presentera ett helt unikt projekt med titeln: ”Reza e iRagazzi: Grieg Unheard”. Albumet är inspelat på Troidhaugen – Edvard Griegs hem för de sista 22 åren av hans liv. Och albumet bjuder på några av hans bästa vokalverk någonsin – för manskör!

Reza Agahmir som dirigerar och ackompanjerar, har haft en äventyrlig livsresa. Han växte upp i Iran, men flydde 1986 med föräldrarna från Khommeinis regim. Som 15-åring kom han till Norge och blev snart en äkta rebell på den klassiska musikscenen. När han inte ägnade sig åt att dansa hiphop, blev han bland annat antagen till Norges Musikhögskola – bara för att snart därpå kastas ut därifrån igen.

Sångarna på albumet är en kör bestående av några av Norges främsta solister, flera av dem med internationella karriärer: Carsten Stabell, Yngve Søberg, Marius Roth Christensen, Henrik Engelsviken, Hallvar Djupvik, Thor Inge Falch, Espen Langvik, Ole Jørgen Kristiansen, Rolf Magne Asser, Håvard Stensvold, Fredrik Otterstad, Kjetil Støa och Jens-Erik Aasbø.

Med projektet önskar man inte bara att presentera hög musikalisk kvalitet utan också att bryta musikaliska gränser och bygga en bro mellan olika kulturer inom musiken. Och detta gör man med en blandning av ett mycket högt konstnärligt uttryck, en stor portion humor samt en helt otrolig energi.

I samband med releasen vill Reza och kören även försöka slå världsrekord i att spela så många konserter som möjligt under ett dygn. De börjar i Tromsø och flyger sedan söderut till 10 olika städer för att sedan avsluta i Bergen. Samtidigt är detta alltså också ett officiellt försök att placera sig i Guinness Rekordbok.

Så ja, ”Reza e iRagazzi” är ett ganska exceptionellt projekt. Lyssna och njut!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB