Startsida / Inlägg

WiMP Klassiskt: Veckans album

av Nora Lindkvist
classical_w20

Varje vecka väljer vi ut ett nytt klassiskt album som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Och den här veckan föll valet på:

Leonidas Kavakos / Yuja Wang: BRAHMS VIOLIN SONATAS

På det här nya albumet har den grekiska violinisten Leonidas Kavakos inlett ett samarbete med den kinesiska pianisten Yuja Wang. Här har de båda kastat sig över en av de klassiska tungviktarna -nämligen Johannes Brahms och hans violinsonater.

Kavakos, född i Aten, hade redan innan han hunnit fylla 21 vunnit hela tre tävlingar inom violin. Sedan dess har han flera gånger utmärkt sig som en av den unga generationens ledare för sitt instrument. Och violinen är ett tema som de unga grekerna är passionerade för. Kavakos äger flera violiner, inklusive en nästan ovärderlig Abergavenny Stradivarius från 1724, vilket också är den som hörs på det här albumet!

På den nya skivan spelar han tillsammans med den 27-åriga, kinesiska pianisten Yuja Wang som också utmärkt sig som en av de mest efterfrågade unga musikerna på den internationella musikscenen. De två började sitt musikaliska samarbete under Verbier Festival 2013 och har sedan dess fortsatt att jobba tillsammans vid sidan av deras egna solistkarriärer.

Brahms Violin Sonatas startar rätt på med ”FAE Sonata”; en sonat som Brahms skrev tillsammans med sina två vänner – Dietrich och Schumann.

Och att stycket kallas för FAE Sonata är ingen tillfällighet. FAE har här den dubbla betydelsen av att:

1. Sonaten är byggd på tonerna F, A och E.
2. Det romantiska uttrycket: Frei Aber Einsam (”Fri men ensam”), vilket är temat för sonaten.

De tre violinsonaterna som följer är skrivna för Brahms musa när det kommer till allt som hade med violiner att göra – nämligen Joseph Joachim. Han spelade också världspremiären av violinkonserten samt bidrog med egna kadenser och hjälpte Brahms med kompositionen. Albumet avslutas med den berömda och underbara ”Wiegenlied ” (”Vaggvisa”).

Lyssna och njut!

Morten Ernst Lassen
morten.ernst.lassen@wimpmusic.com

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB