Startsida / Inlägg

Den bästa julmusiken

av Nora Lindkvist
julgran1200

Jul, jul strålande jul – äntligen är vår favorithögtid här! Och vad vore en jul utan musik? I WiMP hittar du den bästa julmusiken – för alla olika tillfällen och stämningar. I år har vi satt ihop ett helt gäng med spellistor som passar perfekt för den annalkande högtiden. God Jul önskar vi på WiMP!

Vill du ge bort ett presentkort på WiMP i julklapp? Besök då vår presentkortsbutik!

Julmusik: Jullåtar 2014

Varje år trillar det in en stort antal nya jullåtar, och så även inför julen 2014! Här hittar du både nya tolkningar av klassiska jullåtar samt helt nyskriven julmusik. Sam Smith, The Magic Numbers, Pentatonix, Weeping Willows och Ariana Grande är bara några av de artister som satsat på att släppa jullåtar i år, men här hittar vi också guldkorn från nya och relativt okända akter.

Julmusik: Popjul

Trött på körsång och långsamma ballader? I den här spellistan hittar du några poppiga jullåtar från artister som Mauro Scocco, CeeLo Green och Rod Stewart, samt nyare tillskott från exempelvis Owl City, Ariana Grande och Meghan Trainor. Men självklart hittar du här också klassiker från Wham!, Band Aid och Mariah Carey. Och det blir trots allt ingen jul utan Just D:s ”Juligen”.

Julmusik: Klassisk musik för julen

Pophits i all ära, men den bästa julmusiken kanske ändå kommer från de klassiska kompositörerna? Håller du med om detta så har du hittat spellistan för dig!  Här tar vi dig med på en musikalisk resa och tipsar om vilken klassisk musik som passar bäst för denna vackra säsong. Och du får inte bara ta del av de mest kända och berömda låtarna, utan också en hel del stycken som du kanske aldrig hört förut.

Julmusik: American Christmas

Dagens populärmusik hade inte varit densamma utan Nat King Cole. Hans varma röst bär mycket av julens budskap om gemenskap, vilket också var något han förespråkade under sin livstid. Och Cole är den naturliga inkörsporten till denna samling av amerikanska standardlåtar i julkostym. Bing Crosby, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Gene Autry och Mahalia Jackson – alla innehavare av exceptionella röster, oavsett tid och plats. Deras versioner av dessa julsånger har genom åren givit en påtaglig känsla av nostalgi. Kanske satte nämnda artister fingret på något som har försvunnit i våra hektiska scheman. När julstressen närmar sig är i alla fall en sak säker: det här är musik att sänka axlarna till!

Julmusik: Alternativa julsånger

Trött på de gamla vanliga julsångerna? Eller är du sugen på att krydda december med något annat än Wham!, Michael Bublé och Mariah Carey? Vi har samlat ett gäng alternativa julsånger som kanske känns lite mindre varuhus. Här får du lite emo-julstämning från Smashing Pumpkins, karibisk jul med Bob Dylan, indie-coolness från The Strokes sångare Julian Casablancas och mycket mer. Och vad vore egentligen julen utan The Pogues klassiker ”Fairytale of New York”? Lyssna och njut!

Julmusik: Cozy Christmas

Stressad inför att ge dig ut i julklappshandeln? Varför inte bara strunta i det och istället ägna din ledighet till att ta det lugnt? Julen handlar ju trots allt om gemenskap och stillsamhet. I den här spellistan har vi samlat några mysiga och lugna favoriter, som på ett kick får dig att sänka axlarna och slappna av. Diana Krall, Sam Smith, Idina Menzel och Carola är bara några av de artister som hjälper till att mysa till det ordentligt! Ha en riktigt lugn och skön jul!

Julmusik: Soul Christmas

Klassiska jullåtar i all ära, men den svängigaste julmusiken kommer utan tvekan från soulen. Här har vi samlat ett knippe klassiska låtar som förenar den amerikanska soultraditionen med den klassiska julkänslan. Direkt från 60- och 70-talets Amerika med produktioner från det mytomspunna Motown. Här hittar vi bland annat medryckande julmusik från The Jackson 5, romantiska kärlekstexter från Isaac Hayes och duetter med bland andra Mari Jones & Johnny Moore.

Julmusik: Cool Jazzjul

Och efter att du plöjt igenom soullistan bör du genast gå över till vår sköna jul-jazz-lista. Här hittar vi coola jazzkatter som Diana Krall, Wynton Marsalis, Bill Evans och The Swingle Singers. Självklart hör du dessutom Ella Fitzgeralds ikoniska tolkning av klassikern ”Have Yourself A Merry Little Christmas”. Dessutom jazziga svenskar som Georg Waldenius, Monica Zetterlund och Svante Thuresson. En riktigt svängig, skön och avslappnade lista som passar perfekt för julminglet!

Julmusik: Blue Christmas

Gillar du country och folk? Då har du hittat rätt! I den här spellistan har vi nämligen samlat sköna jullåtar från några av de största countryartisterna. Emmylou Harris glänser i den vackra balladen ”Away In A Manger”, Brad Paisley bjuder på äkta country-sway i ”Silver Bells” och så hör vi Willie Nelsons i den gamla godingen ”Pretty Paper”. Det är bara att packa väskorna – snart befinner vi oss på julmiddag i Nashville!

Julmusik: Happy X-Mas!

Och så avslutar vi julguiden med att bjuda in till fest! Det går ju inte att soffmysa sig igenom hela julen. I den här spellistan har vi samlat de allra gladaste och mest peppigaste jullåtarna – både gamla klassiker och nyare tillskott. Earth, Wind & Fire, Just D, Wham! och Ariana Grande är bara några av de artister som hjälper till att höja stämningen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB