Startsida / Inlägg

Bulgarien

av Marcus Källberg

Efter några – bortsett från VM-fotbollen – torftiga veckor med mest inhemsk fotboll så börjar de europeiska ligorna att komma igång och utbudet är mer mångsidigt igen. Förra helgen startade danska Superliga och denna vecka är det premiär i bland annat Polen, Schweiz, Tjeckien, Serbien, Slovenien, Slovakien och Rumänien samt även i Bulgarien där jag hittar mitt spel idag.

Levski Sofia, som blev trea i ligan ifjol, har redan inlett sin säsong med att bli utslaget i kvalet till Europa League med FC Vaduz från Liechtenstein. Förvisso var det en del experter i Bulgarien som på förhand tyckte att laget inte ser lika starkt ut i år men de flesta räknade ändå med ett enkelt avancemang mot ”svaga” Vaduz och efter två undermåliga insatser var kritiken från media och supportrar inte nådig.

Klubbledningen agerade också direkt och igår sparkade man tränaren italienske tränaren Delio Rossi. Även om han inte var speciellt populär och det nog var rätt beslut på lite sikt, så är det knappast optimalt att göra det i affekt dagen innan ligapremiären. Dessutom verkar stämningen bland spelarna inte vara den bästa och lagkaptenen och – misstagsbenäge målvakten Bozhidar Mitrev har hotat med att lämna klubben då han tycker han fått (o)förtjänt hård kritik.

Därtill har man flera kännbara avbräck. Nämnde Mitrev missar matchen av familjeskäl och även om han ofta är en säkerhetsrisk, så är ersättaren Martin Polacek inte heller någon världsmålvakt… Anfallaren Sergiu Bus blev skadad senast och inte heller nyckelspelaren Paulinho samt Kevin Thiam, Nascimento och Rivaldinho finns att tillgå i kväll.

Botev Plovdiv är ganska svårbedömt för mig och jag baserar mitt spel mest på negativa faktorer kring Levski Sofia – den bristfälliga defensiven i två matcher mot FC Vaduz, några tunga avbräck och den allmäna turbulensen i klubben just nu. Noterbart är även att Levski Sofia av tradition vantrivs borta mot Botev Plovdiv och på de tio senaste mötena har laget en vinst, tre oavgjorda och sex förluster.

Jag väljer att göra två spel. Dels ettan till 2,45 hos Bwin och dels över 2,5 mål i matchen till 2,25 hos Bet365.

Hur spelar ni? Kommentera gärna!

/Källberg

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB