Startsida / Inlägg

En annan del av Mexiko.

av Zandra Lundberg

I augusti var jag och Christian till Mexiko. Det var rätt och slätt den bästa resan jag gjort i mitt liv. Så här kommer några rader om den.

Mexiko cityGran-Hotel-Ciudad-de-Mexico-lobbyMexiko city är uppdelat i flera tydliga stadsdelar. Vi bodde på Gran hotel ciudad i Centro Histórico som är deras motsvarighet till Gamla stan. Hotellet var som ni ser näst intill overkligt pampigt. Den här äldre delen av stan är byggd helt i sten. Väldigt stilig, välstädad och vacker men blir tyvärr också väl turistigt slätstruken. En av nätterna bodde vi i Zona Rosa, deras gayområde. Vilket jag tyckte var mycket roligare.

unnamed-4

Hotellet vi bodde på var lika spexigt, men gatorna var inte välpolerade utan mer dammiga och husen var färggladare. Dessutom kändes det som om det var folkfest på gatorna konstant.

1077248

Tunnelbanan i Mexiko city har utsetts till en av de bästa i världen. Och på riktigt: åk den. Det kostar ingenting (1,5 kronor). Det är kliniskt rent och det är lika pedagogiskt skyltat som om man vore på en förskola.

unnamed-5

Ett annat härligt område är Roma, Mexio citys motsvarighet till New Yorks Soho. Den här lummiga promenaden går genom hela Roma och det är här (inte kanske direkt på den här promenaden men) alla konstnärer och annat kulturfolk håller till.

unnamed

En dag åkte vi och såg pyramiderna. Vi köpte hattar som vi kände oss fruktansvärt löjliga med på tunnelbanan hem sedan. Där stod vi, en halv meter längre än alla mexikaner, utklädda till hur vi TROR att mexikaner klär sig.

unnamed-6

Sista dagen åkte vi till floating gardens. Man åker alltså runt i båtar bland fina trädgårdar. Det blev väldigt festligt när det här mariachibandet dök upp!

Zihuatanejo

unnamed-7

Sedan flög vi vidare mot västkusten och en liten fiskeby som heter Zihuatanejo. Orsaken till att vi krånglade oss ända bort till den här sidan av Mexiko var att vi ville surfa.

unnamed-13Västkusten har inte samma turkosa vatten och kritvita stränder som finns på Yucatánhalvön dit de flesta svenskar åker. Däremot är jorden mycket bördigare här, så det växer och frodas fina blommor överallt.

unnamed-11Jag köpte min första långkjol i Zihuatanejo och sedan dess vill jag inte ha något annat på mig.

unnamed-12

Fem minuters promenad från vårt hotell ligger den låååånga stranden Playa la ropa (utsedd till den femte vackraste i världen av Tripadvisor 2013). Eftersom vi åkte under low season (mitten av augusti) var vi i stort sett ensamma på stranden.

unnamed-8Den här härliga mannen var vår surflärare. Honom åkte vi i väg med tidigt på morgnarna. Jag hade aldrig surfat förut och trodde det skulle vara omöjligt att ens ställa mig upp. Men det gick!

unnamed-9

Surfade gjorde vi på olika ställen, men en dag var vi på surfcampet La saladita. Så vackert att man vill kasta sig ner och gråta, som min mormor skulle ha sagt.

Sammanfattning: Det här var en lite krångligare tvåveckorssemester än om vi hade åkt direkt till Cancun. Men jag är så fruktansvärt glad över att Christian propsade på Mexiko city och västkusten. Det går knappt en dag utan att jag tänker tillbaka på den här resan. Vi hade ett instagramkonto under hela vår semester som heter christianochzandrassemester (logiskt nog), där kan ni se fler bilder!  Om nån känner för att åka så bidrar jag mer än gärna med fler tips om hotell och restauranger och sånt. Det är bara att mejla!

Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB