Startsida / Inlägg

Den stora Ålandsguiden.

av Zandra Lundberg

Varje vår/sommar brukar jag få frågor från människor som vill semestra på Åland. Frågor om bra tips och sånt där. Därför tänkte jag sätta ihop en guide till Åland som är lite mindre turistguide och mer på ålänningarnas vis.

Först och främst: Åk till Åland, bara gör det. Fundera inte ens, det kommer att bli bra. Jag har hittills i mitt liv aldrig träffat någon som varit på Åland och blivit missnöjd. Hyr en stuga över en helg eller så, ta med bil och alla du känner. Det kostar typ ingenting att åka dit, och har du inte bil går det väldigt smidigt med buss från t-centralen som tar ungefär en timme. Färjan tar två timmar.

Sthlm 270710 844-1

Stadshusbacken är det bästa stället att bara hänga inne i stan. Här har man utsikt över torget och centrum, samtidigt som det finns fina väldigt avancerade rabatter och ett par små fontäner. Ungefär allt roligt som hänt i min ungdom hände här.

IMG_1941

Bortom hamnen börjar en promenadstig med utsikt mot inloppet till Mariehamn. Här har jag gått tusentals gånger och jag tröttnar aldrig. Jag blir liksom fortfarande imponerad av färjornas storlek när de glider förbi. På kvällen kan man sätta sig på något berg och titta på solnedgången.

664325_229214930600599_1096039240912166229_o

Stickstugan finns ute på Järsö och dit kan man cykla eller ta sig med bil. Järsö är vad man närmast skulle kunna kalla Mariehamns skärgård och hit tog jag Christian första gången när jag skulle visa det absolut vackraste av Åland. Det här kaféet har bara öppet på sommaren och jag tycker det är extra fint att det är hemma på ägaren Lottas gård.

salthuset

Sjökvarteret är en hop röda stugor nere i Östra hamnen där det alltid står gubbar och tanter och donar med någonting, om det så är konsthantverk eller att de tjärar båten. Här finns också Pub Niska, en mysig pizzeria med inredning med inspiration från smuggeltiden. Här serveras plåtbröd, åländska pizzor. Min favorit är den med kyckling, andra hävdar att den med lamm är det bästa som har hänt mänskligheten.

dsc_0060

Åland har ett eget ölbryggeri som heter Stallhagen. Hit kan man åka på ölprovning eller bara köpa en öl och sätta sig på uteserveringen. Det KAN var jag som är löjligt hemmakär och ser ett rosa skimmer kring allt som är producerat på Åland, men Stallhagen pale ale är så bra att jag nog aldrig fått i mig någonting bättre i flytande form. Och honungsölen! Glöm för fan inte att dricka den!

degersand

Degersand i Eckerö är rätt knepigt att hitta till, men när du tror att du absolut måste ha kommit fel så ska du bara köra några kilometer till och så är man framme. Havsbadet blev i år rankat till det näst finaste i hela Europa av brittiska Metro och resebloggen Beachtomato, och det är inte så konstigt. Det är något så enkelt som en lång fin strand och ett öppet hav. Blåser det här är det en jäkla skjuts i vågorna så gillar man vindsurfing eller kitesurfing är det här ett bra ställe. Här finns campingplats, stugby och restaurang. Jag har föreslagit för Christian att vi ska åka hit och campa i augusti, vi får se hur det går med det. Först ska vi väl i så fall införskaffa ett tält.

Gud, det finns så mycket att skriva om, här kommer några andra saker som du ska passa på att göra:

Ät kryddoxe på Park

Ät en kotzone på Kotipizza

Drick en strawberry daiquiri på Indigos uteservering

Promenera genom Tullarns äng

Titta på påfåglarna på Lilla holmen

Ta dig till Ålands högsta berg, Orrdalsklint och vänd på huvudet några gånger

Ät en biffburgare och drick en öl på Dinos

Ät ålandspannkaka med sviskonkräm på café Tsarevna vid Eckerö post- och tullhus

Ta en fönsterplats på Julius kafé och titta på folk

Gå till Ziczacbutiken mitt emot och hälsa på världens snällaste butiksägare Inger

Gå på Elvis-show i Eckerö

Gå till Äventyrsgolfen och lyssna på livemusik

Se strutsar på viltsafarin i Käringsund

Eller lyssna på någon trubadur på Arken garden

Åk till Uffe på Berget och betala två euro för att gå upp i det skrangligast utkikstornet ever

Handla på Mattssons i Godby där ”tiden har stått still” och du kan köpa allt från isglass till gräsklippare (förra sommaren köpte vi en skiva med Orup)

Åk till Kobba Klintar och drick en Kobba libre i sjömansbaren

Ät korv med bröd på Ålands mest anrika kiosk: Rökka (det sägs att japaner vallfärdar hit för att äta just här, kan vara hittepå dock för jag har inte sett det med egna ögon)

Åk ut till den åländska skärgården

Planera din semester när du kan gå på: Sjödagarna, Vikingamarknaden eller festivalen Rockoff

Ta dig till Klosterviken och hoppa om du törs (jag törs inte)

mitt-underbara-klosterviken-aland-780248
Follow on Bloglovin
 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Fred Balke, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB