Startsida / Inlägg

Svensk konstnär dömd för hets mot folkgrupp

av Oisin Cantwell

Även en dag då tidningar, radio och tv inte dominerats av ny socialdemokratisk ledare hade det troligen endast blivit notiser om den viktiga dom som Lunds tingsrätt avkunnade idag.
Rätten anser att yttrandefriheten inte bara är en rättighet – den  innehåller även en skyldighet att inte onödigt kränka andra och dömer därför konstnären Dan Park för hets mot folkgrupp.

Denne Park har utmärkt sig med provokationer som ofta inte är mer sofistikerade än Lars Vilks rondellhundar, som när han fäste en pärlplatta med ett hakkors på en trafikskylt utanför judiska församlingens lokaler i Malmö.
Det han nu dömts för har sin upprinnelse i den uppmärksammade och numera ökända ”slavauktionen” på Hallands nation i Lund förra året. Svartmålade studenter spelade slavar,  ett tilltag som anmäldes av en företrädare för Afrosvenskarnas riksförbund.
Park reagerade med att trycka upp affischer med en bild på den anmälande mannen och ett foto med en svart kropp i bojor och texten ”vår negerslav är bortsprungen”. Underst står namn och telefonnummer till en företrädare för Hallands nation.
Detta tilltag, menar Lunds tingsrätt, är så sårande att det egentligen borde leda till två månaders fängelse. Men Park kommer undan med att betala 10 000 kronor i skadestånd till såväl den avbildade mannen som kvinnan på nationen.
Det är säkert helt i sin ordning. Vad Park döms till är inte av betydelse för någon annan än han själv.
Det viktiga i domen är rättens resonemang. I vilken utsträckning skyddas konstnären av yttrandefriheten? Svaret, anser tingsrätten, är att  den som utnyttjar yttrandefriheten också har skyldighet att undvika sådant som är onödigt kränkande för andra eller ett angrepp på deras rättigheter.

Det är klokt tänkt. Yttrandefriheten är ett av fundamenten i en demokrati och måste vara tillåtande och generös. En yttrandefrihet som inte tillåter provokationer, dålig smak och enfald är inte det minsta fri.
Men ett samhälle där polarisering och ökade klassklyftor har brutaliserat det offentliga samtalet och internet gett oss helt nya möjligheter att förtala varandra är den här domen en mycket viktig påminnelse.
En påminnelse om att yttrandefriheten även innehåller skyldigheter.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB