Startsida / Inlägg

Om en flodhäst skulle välta din kajak

av danielohlsson
Att paddla nedströms längs Zambezi-floden är en helt magisk upplevelse. Och ganska spännande.

Ni vet den där genomgången kabinersonalen på ett flygplan har innan man ska lyfta?
Den som man aldrig lyssnar på för att man ändå inte tror att man ska störta? frågar Paul och jag ler igenkännande.
Det här är samma sak, säger han med allvarlig min. Det kommer förmodligen inte hända, men jag vill ändå att ni ska veta hur ni ska agera OM en flodhäst välter er kajak.
Jag rycker till och spänner öronen. För om en flodhäst tänker välta min kajak vill jag faktiskt veta precis vad jag ska göra.

Det är morgon vid flodbanken några mil norr om Victoriafallen. Gårdagens regn har lämnat blöta spår i tälten men utanför värmer solen återigen. Zambezi rinner kraftfullt förbi och på en sten en bit ut i vattnet ligger en krokodil och lapar sol.Paul går igenom säkerhetsföreskrifterna. Visar hur man säkrast paddlar nerför forsarna.
– Vi ska ha roligt där ute. Men det här är inte som att paddla på vilken flod som helst, speciellt inte nu när vattnet står så högt – då ser man varken flodhästar eller krokodiler lika tydligt, säger han och berättar i förbifarten om en incident många år tidigare då han tvingades brottas med en krokodil.
Som om det vore en promenad i parken.

Paul Connolly, även känd som mister Victoria Falls, är en unik figur. Det var han som på 80-talet lockade de första turistströmmarna till de mäktiga fallen, det var han som utvecklade det som nu är södra Afrikas häftigaste upplevelsecenter och han är en av alla dem som i dag – efter en tuff tid under president Robert Mugabes styre – jobbar hårt för att återuppliva turismen i Zimbabwe.

258_zimbabwe_II__MG_6726
Mosi-oa-Tunya – the smoke that thunders eller som Dr. Livingstone valda att kalla det – Victoriafallen.
259_zimbabwe_II__MG_6621(1)
60.000.000 liter vatten passerar här. Varje minut.

Zimbabwe är i dag ett av världens fattigaste länder, efter flera år i fritt fall. Medellivslängden är runt 40 år och inflationen saknar motstycke i världshistorien (i oktober 2008 låg inflationen på 2 790 000 000 000 000 000 procent) I dag är den egna valutan övergiven och amerikanska dollar härskar. Nedlagda hotell, slitna rastplatser och nedgångna nationalparker vittnar om den tunga period landet gått igenom sedan landreformen år 2000 då 75 procent av turismen försvann på bara ett år.
Men Paul Connolly har inte gett upp. Han har lockat hit turister förr och han tänker göra det igen. Det lyser i hans ögon när han berättar om Victoriafallen som i dag räknas till ett av världens sju naturliga underverk. Och visst är de imponerande. De väldiga vattenmassorna, vrålet från avgrunden, vattenångorna som stiger mot skyn för att sedan vräka ner över en som ett pärlande skyfall. Och ingen annanstans i världen kan man väl – bokstavligt talat – vandra på regnbågar?
 Men området runt Victoriafallen har så mycket mer att erbjuda än bara själva fallen. Det förstod Paul redan som ung, när han och hans vänner började forsränna nerför Zambezifloden.
– Jag minns att vi sprang omkring på kvällarna och bad turister på våra bara knän om att lägga sina liv i våra händer. Och inget betalt tog vi heller, berättar Paul. Taktiken fungerade och efter ett tag började ryktet gå om den livsfarliga raftingen.
Vi hoppar i våra kajaker. Raftingen får vänta till en annan dag. Nu är det kanotsafari i en bit uppströms som gäller.

283_zim_9517
Ett flodhästgap är mäkta imponerande. Flodhästen på bilden har inget med vår paddling att göra. Jag var fullt upptagen med att paddla snarare än att plåta nyfikna flodhästar. Denna bild tog jag en vecka senare i Matobo ett par timmars resa söder om Victoria Falls.

– Se upp! ropar Paul efter en stunds paddlande och pekar mot ett virvlande bubbel bara några meter framför kajaken.
En flodhäst har gått upp till ytan. Pulsen rusar för en sekund men snart försvinner det väldiga djuret ner igen och vi drar en lättnadens suck.
Mister Victoria Falls bara skrattar.
– Det här är livet! ylar han.
Jag låter strömmen föra min kajak vidare nedför floden.
Det här är livet.

* * *
Just ja, och vad ska du då göra om en flodhäst anfaller? Först och främst måste du komma ihåg att du har kommit in på djurets revir. Flodhästen anfaller inte för bara för skojs skull utan den är rädd eller har ungar att försvara i närheten. Det är vi människor som är inkräktare i djurens marker.
Flodhästar har länge jagats av människor både för intressekonfliken om marken kring vattendragen samt för elfenbenet i deras betar.

Med detta sagt gäller det såklart att in i det sista inte komma för nära flodhästarna så de blir störda, det är som sagt vi som är besökare i deras hem. Men med en hög vattennivå och ljudliga forsar kan det vara svårt att upptäcka dem i tid och skulle flodhästen välta kajaken så klamra dig fast till en början. Om den stannar kvar vid kajaken är det inget bra tecken – då kommer den troligen anfalla igen och försöka bita sönder den.
Så stannar den kvar?  Simma, simma så snabbt du bara kan mot land.
Jag glömde kanske säga det – det är fullt med krokodiler i vattnet också.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB