Startsida / Inlägg

Helsingborgspusslet äntligen i fas?

av Jonas Gustavsson

Helsingborg – är det äntligen dags att leverera i paritet med pappret i år?

Javisst, vi har bara spelat sex omgångar av SSL, men det som skåningarna visat upp skiner av en helt annan stabilitet än vi sett tidigare. Försvarsspelet har varit en akilleshäl tidigare, men är nu istället en styrka.

Jonathan Paulssons magiska målvaktsspel just nu ger laget en enorm trygghet, och laget verkar vara i en harmoni som man inte sett på ett tag. Det försvarsspel som man lanserade i början av fjolåret, med en högre press, fungerade inte alls och ritades om till en betydligt lägre variant när Magnus Anderberg tog över som tränare, och det har man byggt vidare på i år.

– Vi ligger längre ner, försöker vara tajtare och har en tydlig rollfördelning. Alla vet vad de ska göra, sa stjärnan Linus Nordgren till mig nyss. 

Tydlig rollfördelning brukar vara a och o. Försökte trycka ur någon mirakelkur av Nordgren, ett hemligt recept på försvarsspelet som hållit nollan i två raka matcher och som såg till att hålla Falun mållösa i två perioder idag, men fick inte fatt i något.

– Det handlar om hårt jobb, sa Nordgren och levererade därmed klyschornas klyscha, och passade på att dunka in en till:

– Vi tar match för match.

Nåväl. Bra försvarsspel skapar stora lag. En bra målvakt kan vinna mästerskap.

– Jonathan Paulsson är grym just nu. Det ger en trygghet till hela laget. Vi vet att han tar skotten utifrån. Sedan måste vi ju hjälpa honom, och vi kanske måste hjälpa honom mer än vi gjort, men det är skönt att veta att han finns där i den form han är i nu. Det känns som vi har grabbar som kan göra det framåt, sätter vi bara försvarsspelet, släpper max tre, fyra mål per match… ja, då blir det bra, sa Nordgren.

4-3 efter övertid mot Falun är starkt av Helsingborg, även om Falun just nu inte har den offensiva spets som man vant sig vid att se de senaste åren.

”Bara” ett mål av Rasmus Enström och ”bara” en assist av Alexander Galante Carlström idag säger en hel del. Duon halkar efter i poängligan. Känns nästan lite overkligt.

Toppar poängligan gör en viss Alexander Rudd, numera i Storvreta. Hur mycket saknar Falun-duon sin lekkamrat egentligen?

Alldeles för mycket, verkar det som.

***

Alltså, man ska ju inte falla in i jante-Sverige för mycket, men det går liksom inte att låta bli att bita tillbaka på det här att Pixbo-coachen Jonas Eliasson kallade sitt lag bäst i Sverige under SSL-upptakten. En skön kaxighet, men det biter ju tillbaka när det inte går som tänkt.

Pixbo har startat säsongen bra, men ännu inte vunnit mot någon toppkonkurrent. Oavgjort mot Djurgården, torsk mot Endre och nu nederlag mot Rönnby.

Måste ha varit en sjukt underhållande batalj idag: Rönnby ledde med 4-1 och 7-3, men ändå bet Pixbo tillbaka och kom ikapp till 8-8. Men sedan avgjorde Rönnby fram till 10-8. Det måste vara riktigt Pixbo-bittert att förlora efter den upphämtningen.

– Vi var inte med från början. Sedan lyckas Rönnby verkligen med sina spelvändningar, jag tror sju mål kom på kontring. Men vi hade ingen tanke på att ge upp, det går snabbt i innebandy, sa veteranen Johanna Dahlin till mig nyss. 

Som sagt: vad som helst kan inte bara hända i innebandy, det händer också.

Kunde ju inte låta bli att ta upp Jonas Eliasson-uttalandet, men Dahlin hade inget emot att spela med press och vara lite kaxig.

– Jag kan bara tala för mig själv och jag har inga problem med det. Jag gillar att spela under press. Vi har ett bra lag och det vet vi om. Dessutom är det är inte nu vi ska vara som bäst, sa hon. 

Föresten så är det ju kul att Dahlin verkligen satsar. Inför förra säsongen trappade hon ju ner för att sedan göra comeback och nu köra vidare.

– Jag fick nytt jobb inför förra säsongen och var lite osäker på hur mycket tid det skulle ta. Tanken var hela tiden att komma tillbaka och köra vidare. Jag känner mig mer vältränad än någonsin så det är kul att köra. Det har lossnat en del poängmässigt på sistone också. Jag har ju spelat en del back så det var skönt att sätta tre kassar idag och bevisa att jag ska spela framåt, skrattade hon.

Rönnby-stjärnan Madde Backlund, som inte var med mot Endre senast, var tillbaka mot Pixbo och dunkade in fem poäng. 21 pinnar på fem matcher. 39 kvar till 60. Visst fasen klarar hon det, om hon får vara skadefri.

***

Så här gick det i övrigt idag!

Damerna:

Falun-Iksu 4-9: Planenligt. Och nio mål av Iksu var nog ett skönt besked och lite retroaktiv målutdelning efter bombardemanget mot Telge i senaste omgången. 31 skott var ju inte i närheten av de 54 skott man sköt senast heller – så nio mål är man nog helt klart nöjda med. Skoj också att talangen Nathalie Jakobsson fick hänga ett par.

Telge-Kais Mora 5-7: Tajtare än förväntat, även om Real Mora redde ut det här till slut. Men friska fläkten Telge, med en rest tuppkam efter poängstölden borta mot Iksu, stretade emot ordentligt. Visserligen sprang gästerna iväg till 3-0, men sedan vände Telge och ledde faktiskt med 5-4 inför sista, innan Real Mora satte in stöten i slutet efter bland annat dubbla mål av formstarka Malin Andréason.

Dalen-Uppsala 3-4: Trodde jag inte riktigt, men med en Amanda Delgado Johansson i högform – hur bra kommer inte hon bli? – så blev Uppsala för svåra för Dalen. Delgado Johansson, som redan har börjat spela in sig i blågult, dunkade in tre av bollarna och med åtta insprätta mål tillhör det absoluta elitskiktet i serien. Ganska skönt för Uppsala att ha en sådan fixstjärna som fixar segrar trots att man torskade skotten med 17-37.

Karlstad-Täby 2-3: Nej, det vill sig inte för Karlstad som alltjämt står kvar med en röd nolla i poängkolumnen. Täby, som är formstarka just nu, fixade segern, även om den var knapp. Mest anmärkningsvärt är ju att Karlstad – som var vassa när de väl fick målchanser mot Kais Mora senast – bara lastade iväg nio skott mot mål. Då vinner man inga matcher.

Jönköping-Huddinge 1-4: Fyra dagar och sex poäng. Det är facit för Huddinge som efter skrällsegern mot Djurgården lyckades vinna den svåra bortamatchen mot Jönköping. Michelle Oskarsson får bli något av ”lady of the day”, då hon låg bakom samtliga Huddinge-kassar med två mål och två assist. Segern fick också som konsekvens att Huddinge kravlade förbi JIK i tabellen i kraft av bättre målskillnad.

Djurgården-Endre 4-3: Att jag aldrig lär mig. Det går aldrig, aldrig att räkna bort Djurgården på grund av lagets spetsfemma. Trots att serieledaren Endre hade 3-1 att gå på inför sista akten så lyckades Djurgården vända och vinna – och samtliga DIF-mål i matchen prickades in av Emelie Lindström-femman. Därmed sprack Endres poäng- och vinstsvit.

Herrarna:

Mullsjö-Linköping 3-4: Linköping är stekheta just nu och inkasserar poäng i varenda match. Kampen mot Mullsjö blev inget undantag. Visserligen tappade östgötarna 3-0 till 3-3, men sydde ändå ihop vinsten till slut. Det mest anmärkningsvärda var väl att backen Jesper Johansson i-n-t-e hamnade i poängprotokollet. Det var första gången i höst han inte lämnade avtryck där. Linköping är tvåa i tabellen, starkt!

Warberg-Granlo 5-4: Väntad seger, men tätare än jag trodde. Nåväl – kommenterar inte mer än att Mattias Hasselström gjorde mål igen. Han sa ju att ”jag blir glad för alla mål jag gör, för det blir inte så många”. Han har satt åtta mål och nätat i a-l-l-a matcher i höst hittills. Skyttekung.

Sirius-AIK 10-5: Hade det på känn, även om siffrorna rann iväg lite väl mycket. Men AIK är inte i harmoni just nu, verkar ha problem med försvarsspelet och har rasat i tabellen där man nu parkerar precis ovanför nedflyttningsstrecket. Sirius är bättre än tabellen visar, tog en välförtjänt trea och fick leverans av sina toppgubbar – plus Mattias Jällrud som satte tre baljor.

Pixbo-Växjö 5-1: Pixbo bröt Växjös poängsvit och gjorde smålänningarna poänglösa för första gången i höst. Topplaget avgjorde i sista perioden då comebackande Emil Julkunen satte dubbla kassar och Pixbo håller därmed undan i tabelltäten. Noterbart är att Valdemar Ahlroth satte Växjös enda kasse i matchen – talangen har därmed gjort mål i fem av sex matcher i höst. Imponerande.

***

Helspäckad vecka över.

Men det drar på med bra tempo i veckan som kommer också: dubbla omgångar för herrarna och enkel omgång för damerna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB