Startsida / Inlägg

Måldrottningen, ”juniorlaget” och JIK-överraskningen

av Jonas Gustavsson

Högoktanig dag i damernas SSL.

Massor att avverka.

Först och främst måste ju Anna Jakobsson behandlas. Denna fantastiska målmaskin som dunkade in fem bollar (och två assist) när Endre vann med 10-6 mot Iksu i eftermiddags.

Jag såg ju Endres match mot Huddinge i fredags och Jakobsson var bra då, men brände det mesta – var det inte skott utanför så var det skott i ramverket. Ett skott i ribban där höll ju på att skicka iväg målburen i sargen, faktiskt. Nåväl, såg inte matchen idag, men det verkade ju verkligen som att hon fick retroaktiv utdelning.

– Så var det, jag borde ha gjort fem mål mot Huddinge också, men då missade jag allt. Nu hade jag färre lägen men mer resoluta avslut, sa stjärnan efter segern, och kommenterade sin målskörd så här:

– Jag gör det jag ska. Det är typ det.

Jo, innebandy-ödmjukt som vanligt, men jag tycker ändå att Jakobsson har en viss kaxighet. Inte så att hon lyfter sig själv, men hon vet att hon är bra, vet att hon är en grym målskytt, och det liksom skiner igenom när hon snackar. Gillar det.

I år lirar ju Endre mer på tre kedjor istället för två som varit fallet tidigare. Visst matchas Jakobsson hårt ändå, byten är ganska långa, men hon spelar absolut färre minuter nu än hon gjort tidigare. Trots det lastar hon in mål i rekordtakt – 24 bollar i år och snittet, som pekar på 52 mål, doftar på rekordet 54 mål – vilket är oerhört imponerande.

– Jo, det har blivit lite mindre speltid, men jag gillar att vi spelar på mer folk för de har gjort det riktigt bra och konkurrensen är bättre. Samtidigt vill jag spela så mycket jag bara får och kan, sa Jakobsson som alltså gör fler mål per spelminut än någonsin.

– Ja, så kan man ju se det, men jag har verkligen bra förutsättningar i laget och spelar med riktigt bra spelare. Jag har en roll där jag ska göra målen.

Sedan är det ju ingen hemlighet att hon vill spela hur mycket som helst. Någonstans där inne, även om hon inte erkänner det, så hade hon nog helst spelat ännu mer. Jag tycker ändå att Endre-tränarna gör rätt: det är nog klokt att hålla tillbaka henne lite, låta henne slita kroppen varsamt och sedan skörda frukten i slutspelet – så att hon orkar leverera där.

Då blir Endre livsfarliga.

Sedan var jag bara tvungen att fråga hur hon kan göra så mycket mål hela tiden…

– Det är svårt. Jag försöker bara tänka på varje match var för sig. Inte tänka så långt fram. Fokusera på nästa byte bara. Sedan har jag ju min roll som går ut på att göra mål, det är klart att det gör mycket.

***

Pixbo körde över Huddinge idag och vann med 7-3.

Frispråkige Pixbo-coachen Jonas Eliassons utspel på innebandymagazinet.se där han sa att det var som att möta ”ett juniorlag” har fått lite uppmärksamhet. Nu är ju innebandy-sfären extremt ödmjuk, minst lilla grej som inte är enligt etikett-boken ska ifrågasättas, men jag kan förstå det här utspelet fick negativ uppmärksamhet.

Tänkte lyfta fram det – men efter att ha snackat med både Eliasson och Huddinge-coachen Alexander Brinkmann så fanns det inte så mycket eld att kasta in vedträn i.

– Det lät hårdare än vad jag menade. Vi var så mycket bättre i början av matchen att det kändes så, vi kunde lett med ännu mer. Men vi var inte så bra heller, sa Eliasson på bussen tillbaka till Göteborg.

Brinkmann:

– Han pratar ganska mycket och jag kan förstå honom idag. Vi var inte alls nöjda och var inte med från början. Sedan har vi väl tio juniorer med eller något, så han har väl en poäng. Men det där får stå för honom, jag har inte så mycket att tillägga. Pixbo gjorde det bra mot oss, men jag tror inte de var så nöjda heller.

Case closed.

Uttalandet idag kanske inte var så genomtänkt, men lite kul att Eliasson vågar sticka ut i jante-Sverige.

– Sedan jag sa att vi var Sveriges bästa lag på upptaktsträffen är det som att allt jag säger tolkas som något kaxigt. Jag menade inte att håna Huddinge. De kan mycket bättre än det de visade idag, sa Eliasson.

Anser du fortfarande att Pixbo är Sveriges bästa lag?
– Ja, det tycker jag. Men vi ska bevisa det också. Vi har bara förlorat två matcher mot två topplag borta, ena matchen så borde vi vunnit, den andra var usel. Vi har inte världens bredaste lag men vi är bra och blir bättre, vi har många unga spelare som tar stora kliv framåt.

Pixbo kanske inte blixtrat i alla matcher, men man har vunnit allt man ska. Det kan man inte säga om övriga topplag, som har lite poängtapp här och där. Pixbo har tappat sina poäng mot Djurgården, Endre, Rönnby och Kais Mora – där de enda nollpoängarna kommit på bortaplan. En styrka givetvis, att vinna alla matcher man ska, och dessutom vara obesegrade hemma.

Övriga topplag har tappat poäng mot lag som inte är bland ”de sex stora” – men inte Pixbo.

***

Valde att kolla på Rönnby mot Jönköping idag, och det var ett bra val skulle det visa sig. En riktigt bra och, vilket var lite oväntat, spännande match.

Rönnby dominerade första perioden men fick bara med sig 1-0. I andra hittade Jönköping en helt annan energi i spelet, var långa stunder bättre än hemmalaget och svarade på Malin Wikströms 3-0 med att skjuta fyra raka mål – och hade ledningen med 4-3 inför sista. Det tvingade serieettan att börja matcha laget, kasta om i uppställningen… vilket fick effekt i och med att det till slut blev en 7-6-seger. Men det satt sannerligen långt inne – JIK hängde med till 6-6 innan Madde Backlund kunde avgöra.

Backlund var ju en av matchens främsta lirare, skapade massor av chanser, men hade förtvivlat svårt att få in bollen. Men där, när det skulle avgöras, gjorde hon det snyggt, när hon backade från sin markering i slottet och nöp till direkt på Adina Augustssons perfekta macka från Gretzky-positionen bakom buren. Backlunds målsumpande var ju annars anmärkningsvärt – och hon blev ju också syndabock på JIK:s 1-3-mål, där hon försökte tjuva i power play, blev överspelad och JIK kunde via ett vackert klapp-klapp spel  se till att Felicia Gladh kunde dunka in bollen.

Annars:

Jönköpings backar blev luggade flera tillfällen, men lyckades ofta arbeta sig tillbaka i andralägena. Och kom Rönnby väl igenom så storspelade keepern Linnéa Wallén som stundtals var briljant mellan stolparna. Trots att Rönnby dominerade kändes det på något konstigt sätt som att JIK hade koll.

Gästernas 6-6-mål borde nog inte ha godkänts dock – Mathilda Groth Nilsson sprang rakt in i Rönnby-keepern Laura Louisa som därför tappade in Stina Anders inlastade boll. Kändes väldigt suspekt.

Alltså, sett över 60 minuter så var Rönnby (som saknade en del pjäser) bättre och det var väl rättvist att man vann, men jag unnade nästan JIK en pinne eftersom man gjorde en så taktiskt perfekt match, hade bra energi, var distinkta när lägena kom och hade en bra keeper i Wallén. En hedersam förlust, om de nu existerar.

Bäst i Rönnby var Madde Backlund som skapade en hel del. Gillar ju också, som alltid, Malin Wickström som inte behöver många lägen för att näta. Eller ja, hon skapar liksom sina egna chanser och lyckas på något vänster få in bollarna. Många visade energi i JIK, förutom Wallén och Stina Ander, så gillade jag verkligen slitet från Groth Nilsson och Micaela Lundmark, bland annat.

***

Övriga matcher idag:

Karlstad – Falun 2-4: Oj, blytungt för Karlstad som verkligen behövde en seger, och frågan är nu om man verkligen orka resa sig från bottenträsket. Sådana här hemmaförluster har man inte råd med. Det var lika inför sista perioden innan Falun avgjorde. Stekheta Frida Lindgren satte två av bollarna. Dalalaget är därmed sensationell nia i tabellen.

Telge – Dalen 2-6: Att göra sex mål på bortaplan verkar vara Dalens nya grej. För tredje raka bortamatchen satte man just sex bollar och för tredje gången i rad vann man på bortaplan. Segern mot var odiskutabel och Umeå-laget stärkte därmed upp sin slutspelsplats.

Kais Mora – Täby 7-6: Det satt hårt åt, men till slut kunde Kais Mora slå tillbaka formstarka Täby med uddamålet, sedan tremålsskytten Amanda Larsson satt det avgörande målet knappa tre minuter från slutet. Täby är riktigt bra, det är bara att konstatera. Samtidigt verkar det tydligt att Kais Mora behöver en ny keeper efter Amanda Hills sjukdomsproblem som håller henne borta resten av vintern.

Uppsala – Djurgården 4-11: Ranja Varlis form är ju tämligen toppad just nu. Fyra mål senast, fyra nya mål mot Uppsala i en match som Djurgården vann klart. Uppsala kvar som nästjumbo i tabellen därmed, långt under lagets förväntningar inför säsongen.

***

Siade om den avgjorda tabellen inför omgången – marginalen mellan lag åtta och nio stannade på sex poäng. Mycket. Och nog avgjort, eftersom de jagande lagen inte har tillräckligt bra lag för att jaga ikapp. Tror jag i alla fall.

***

SSL-uppehåll i några veckor nu.

Funderar på en liten höst-gala för att lindra abstinensen. Kan bli så.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB