Startsida / Inlägg

Halvtidsbokslut: Höstens…

av Jonas Gustavsson

Jag funderade kring någon gala så här mitt i säsongen och med ett pågående SSL-uppehåll.

Men nja, väljer helt enkelt att lista lite av höstens grejer, och jag blandar in damer och herrar i samma soppa. Så, ta det för var det är, jag har väl glömt en uppsjö av saker, men ”here we go”, lite av det som jag kom på:

Höstens…

… flipp-lag
På damsidan blir det Täby som renoverade truppen rejält inför i år och plockade in en uppsjö division ett-lirare, men som ändå rusar mot en säker slutspelsbiljett. På herrsidan så får det bli Warberg som var uträknade inför seriestart men som gjort en riktigt, riktigt bra höst, trots att man fått bygga om stora delar av laget.

… flopp-lag
På damsidan får det bli Uppsala som gjorde en stark slutspurt i SSL ifjol och som spände bågen högt i år – men som efter en ojämn höst nu är nästjumbo. På herrsidan blir det naturligtvis AIK som gjorde en riktigt vass säsong ifjol, tappade Kim Nilsson och nu försöker hålla näsan ovanför vattenytan i bottenträsket.

… bästa nyförvärv
Vi drar till med succémålskytten Jennifer Stålhult, Täby, på damsidan och stjärncentern Alexander Rudd, Storvreta, på herrsidan.

… sämsta nyförvärv
Warbergs Schweiz-duo blev ju… sådär, minst sagt.

… coach
Oscar Lundin, Warberg. Smart rookie som gjort det otroligt bra med ett ifrågasatt lag.

… överraskning 
Att uträknade nykomlingarna Telge och Höllviken lyckats skrapa ihop fler poäng under seriens första halva än vad hela innebandy-etablissemanget trodde att de skulle göra på hela säsongen. Imponerande start av båda, helt klart.

… målskytt
Anna Jakobsson, Endre, och Patrik Malmström, Pixbo. Inte överraskande. Alla vet att de här lirarna lastar in mål på löpande band – ändå tillåts de leverera. Det karakteriserar riktigt bra spelare.

… passningsspelare 
Anna Wijk, Kais Mora, och Alexander Rudd, Storvreta. Det är magi ibland när de här innebandy-konstnärerna gör sina penseldrag.

… superfemma
Alltjämt Djurgårdens toppenhet med Emelie Lindström och Sandra Mattsson i spetsen. Ranja Varli är oftast tredjekomponent. Utan den femman hade Djurgården varit ett bottenlag. Så enkelt är det.

… comeback
När Mika Kohonen kom tillbaka efter sin depression. Visserligen överskuggades just debutmatchen av att Mullsjös Kevin Lundgren dunkade in fyra bollar – men konungens återkomst var ett stort glädjeämne i en serie som skriker efter stora profiler. På damsidan: Madde Backlund, Rönnby, som är tillbaka i SSL med besked – och lastar in poäng på löpande band.

… mål
När Linus Nordgren, Helsingborg, dunkade in en långboll på volley. Snyggt.

… målvakt
Finns många att välja mellan – går på Linnea Bergman, Telge, som är sitt lags MVP, samt Per Svedin, Warberg, som varit strålande.

… orkan
David Gillek. Stämplade honom som ”genial galning” någon gång. Oerhört sympatisk och trevlig kille vid sidan av plan, men väl i spel så brinner det i ögonen, han ger och tar stryk, gillar att vara där det händer. I blåsväder dubbla gånger i höst.

… pratmakare
Pixbo-coachen Jonas Eliasson gillar sannerligen att sticka ut. Stämplade sitt lag som ”Sveriges bästa” på upptakten och kallade nyligen Huddinge för ”juniorlag”.

… uppvaknande
Kevin Lundgren, Mullsjö. Efter att ha fått träsmak i baken under fem år i AIK har talangen blommat ut på allvar i Västergötland.

… nolla
Jonathan Paulsson, Helsingborg, som höll nollan i två matcher i rad. Otroligt.

… ”still going strong”
Henrik Lorendahl, AIK. Numera i historieböckerna i kraft av 40-årig SSL-målskytt.

… ”fjunis”
Albin Sjögren som gått från en försiktig talang till en stjärna i SSL. Dröjer inte länge innan han knackar på landslagsdörren. På damsidan hyllar vi Amanda Delgado Johansson som för varje match växer in i den absoluta SSL-eliten och redan börjat etablera sig i landslagssammanhang.

… ekonomiska sorgebarn
Granlo. Som dock beviljats rekonstruktion.

… avstängning
Givetvis David Gillek och hans sex matcher efter armbågen på AIK:s Erik Andersson i premiären.

… avbräck
Kais Mora som tappar keepern Amanda Hill som har problem med lungorna och måste vila i sex månader. Plus Alexander Egebrandt, AIK, som inte fick ihop spelandet med privatlivet, vilket blev ett enormt avbräck för Solna-laget.

… ”det är kört”
Karlstad. Ja, så känns det. Förlorat nyckelmatcher hemma på slutet och sjunker djupare ner i SSL-bottnen, och nu måste snart ett under till om SSL-statusen ska kunna förnyas.

… mest utsatte
Filip Mbanza, Kais Mora, har crosscheckats av Martin Östholm och fick sedan, enligt sin klubb, motta rasistiska påhopp från David Gillek. Tillfällighet att Mbanza är i fokus flera gånger om, eller…?

… mest överlägsna
Djurgården och Falun i Champions Cup. Inget snack om att de svenska lagen var överlägset bäst.

… kortaste effekt
Johan Nilsson-effekten i AIK: storseger mot Falun, sedan två raka förluster.

… zorro-man
Jesper Alm, Linköping, givetvis. Fyra mål i höst, tror alla varit med en zorro-fint.

… segaste
Kais Mora innan man valde att anmäla Martin Östholm för crosscheckingen på Filip Mbanza.

… vad fan hände?
Tero Tiitu, strålande i Warberg fram till sin skada ifjol, numera får han inte ens lira hela matcherna i Falun. Något med kroppen som spökar? För visst fasen ska han platsa på två femmor. Och vad har hänt med Victoria Wikström, Iksu, som verkar vara en skugga av sitt fornstora jag?

… vem fan är du? 
Joakim Fors i Pixbo. Kom från ingenstans och är en riktigt bra back i SSL:s bästa lag. Bara så där.

… roligaste
Ovissheten, framförallt i herrarnas SSL, men även i damernas SSL. Inga givna matcher längre.

… ödmjukaste
Typ alla innebandy-spelare. Dags att bli kaxigare, tycker jag.

… VM-nyhet
Jo, klart att jag intar VM-soffan och bloggar om Sveriges VM-matcher. Tankar, funderingar och, om man nu kan kalla det så, analyser efter alla matcherna. Tänkte få till något intro-inlägg också. Kommer senare i veckan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB