Startsida / Inlägg

Lösningen: flytta VM till maj

av Jonas Gustavsson

Jag måste medge att jag var lite trött på innebandy där i slutet av oktober efter det furiösa SSL-spelschemat som inledde säsongen.
Tolv omgångar hann spelas innan landslagsuppehållet i början av november.
Nu blir det semesterlunk.
Tre omgångar i november, två omgångar i december – plus lite strömatcher från andra omgångar som trycks in lite här och var.
Sedan furiöst tempo i januari och februari innan upplösningen i början av mars.
Det nya spelschemat, med 35 omgångar, innebär verkligen mer innebandy. Varje lag spelar sex fler matcher, men antalet omgångar blir hela nio fler (35 jämfört med 26) eftersom ett par lag måste stå över varje derbyomgång.
Jag tycker ökningen känns ännu större än de sex extra matcher per lag som man tänkte på innan säsongen, eftersom det är hela nio omgångar extra – eller för att snacka procent, 34 % fler omgångar.
Det har varit två matcher i veckan för lagen i princip non-stop hittills. För oss som följer SSL i stort har det varit tre, fyra matchdagar i veckan.
Jag gillar innebandy, men det är nästan lite för intensivt till och med för mig.
Jag har varit kluven till utökat antal matcher, men gillar ändå att det spelas fler matcher på ett sätt, men jag hade gärna sett att schemat var mer jämnt över säsongen än vad det är nu, där det är hyperintensivt i några månader, och närmast nog stiltje mitt under säsongen i november och december.
Problemet?
VM.
VM i december innebär att SSL tar ett långt uppehåll.
Jag har sagt det innan och säger det igen: flytta VM till maj. Då får vi ett bättre flyt på SSL-säsongen, kan fördela omgångarna bättre, och skapa ett drägligt schema.
Publiken har varit i fokus under hösten. Siffrorna dalar. Det går att peka på många saker: tråkigt spel, petig domarnivå, bättre webbsändningar och billiga månadspaket – men jag tror också att antalet matcher spelar in.
Numera är det två matcher i veckan istället för en.
Hemmafans som tidigare gått på en match varannan vecka, ska helt plötligt se innebandy varje vecka.
Det är klart det är en stor omställning.
Jag tycker:
Flytta VM till maj.
Sprid ut matcherna mer, ha fler veckor med bara en omgång.
Kör några fredag-söndag-möten mellan samma lag, där man möts i ena lagets hemmaarena ena matchen, och sedan i det andra lagets hemmaborg. Det skapar rivalitet och extra krydda.
Just nu känns schemat helt snedbelastat.

***

Så här är omgångarna fördelade:
September (start 14 september): 5 omgångar.
Oktober: 7 omgångar.
November: 3 omgångar.
December: 2 omgångar.
Januari: 8 omgångar.
Februari: 7 omgångar.
Mars: 3 omgångar.

***

Då tippar vi helgens matcher. Herrarna först ut.

Fredag:

Mullsjö – AIK 1: Det här en ganska lurig match kan jag tycka, mellan två lag som överraskat på olika sätt, där Mullsjö gått trögare än förväntat och AIK bättre än förväntat. Hemmalaget har en del att bevisa efter tre raka kryss och en hemmaseger mot nykomlingen Thorengruppen – men jag tror man samlar ihop krafterna och tar den här fajten, och att David Gillek avgör. Det känns som läge för det. AIK är det där gubben i lådan-laget, men jag tror man får svårt att bärga pinnar i Västergötland, speciellt med den frånvarolista man har just nu.

Lördag:

Falun – Höllviken 1: Falun torskade mot Växjö i säsongens första hemmamatch, men har sedan gått som tåget i Jalas Arena. 17-2 mot AIK, 13-4 mot Mullsjö och 14-2 mot Karlstad följdes upp av 7-4 mot mästarna Storvreta. Det finns inte mycket som talar för Höllviken som fick 2-8-stryk hemma mot Växjö i onsdags, och som bara vunnit en av de åtta senaste fajterna. Bara att spika ettan.

Söndag:

Helsingborg – Thorengruppen 1: Thorengruppen har varit en positiv överraskning i säsongsinledningen, men har ändå halkat ner som tolva i sammandraget, och borta har man ännu inte vunnit en enda match. Det lär man inte göra mot Helsingborg heller, som har en radda fina resultat i hemmaborgen på sistone: 3-3 mot Falun och 10-3 (!) mot Pixbo. Skåningarna tar det här. Dessutom: Linus Nordgren och Daniel Johnsson var båda poänglösa mot Storvreta senast – det lär inte hända här.

Warberg – Storvreta 2: Jag säger det igen, jag är imponerad av Storvreta, som trots en tunn trupp och ett furiöst spelschema lyckas ta kontinuerligt med pinnar. Visst, det har varit plumpar i protokollet, men inte speciellt många. Jag tror också att man plockar Warberg borta i kraft av sin bättre spetskompetens. Hemmalaget har tre raka kryss i ryggsäcken och fem raka utan någon trepoängare.

Växjö – Sirius X: Det är enkelt att sia om matchbilden här, där Växjö kommer vara spelförande och där Sirius kommer backa hem och kontra. Sirius har fem raka förluster i bagaget, men har varit med i alla matcher utom derbyt mot Storvreta, och är skickliga på att tråka ut och frustrera motståndarna. Hemmalaget är favoriter, men Sirius kommer snart att börja få lite marginaler med sig och jag tror man kan sno en pinne här.

Karlstad – Pixbo 2: Kommer det vända för Karlstad? Vi får se, laget svarade för en fin upphämtning och övertidsseger borta mot Warberg innan uppehållet, och det borde ha skjutit in en del självförtroende hos tabelljumbon. Hemma mot starka Pixbo kan det dock bli jobbigt och jag tror gästerna roffar åt sig alla tre poängen och att Max Wahlgren fortsätter att prickskjuta in några bollar.

Dalen – Linköping 1: Repris på vårens semifinalserie, där Linköping till slut gick segrande. Östgötarna har verkligen vaknat till, tagit poäng i fem raka matcher och slog tillbaka Sirius senast. Martin ”Marre” Karlsson är i kanonslag med tio mål på fem matcher. Samtidigt går Dalen lite kräftgång hemma med fyra raka utan någon trepoängare. Någonstans tror jag ändå att Umeålaget vinner denna match som blir en kamp i tålamod.

***

Damerna!

Lördag:

Kais Mora-Malmö 1: Hemmalaget tvålade dit Pixbo senast och avbröt därmed mästarnas långa svit med poängmatcher. Dalalaget är således i bra form och jag tror poängplockandet fortsätter mot Malmö som ännu inte vunnit på bortaplan i höst. Nya poäng för Anna Wijk? Självklart.

Söndag:

Linköping – Iksu 2: Linköping plockade sina första efterlängtade poäng efter en sekundrysare mot Kalmarsund innan landslagsuppehållet och det kommer stärka laget, men hemma mot storfavoriten Iksu lär det inte bli några pinnar. Gästerna från Umeå är ett gäng klasser bättre på pappret och det kommer att synas på planen också.

Tyresö-Trollbäcken – Rönnby 2: TT har överraskat några gånger i höst, som senast när man plockade tre pinnar borta mot Malmö, och ska inte räknas bort i den här matchen men samtidigt så har Rönnby vunnit mot alla lag man ska ha bakom sig i tabellen hittills och känslan är att den segerraden fortsätter. My Kippilä är dessutom i bra form och har nätat i tre raka matcher.

Karlstad – Kalmarsund 1: Kalmarsund var nära att plocka första trean senast, men tappade mot Linköping och släppte in förlustmålet i slutsekunderna. Bittert, så klart. Borta mot Karlstad blir det inte heller enkelt, värmländskorna har vunnit sina tre hemmamatcher och pressade Endre innan uppehållet. Allt annat än en hemmaseger vore en skräll.

Dalen – Endre X: Dalen har visat spirande form på slutet, fin insats i derbyt mot Iksu och två snodda poäng borta mot Uppsala. Endre får gälla som favorit, men kan få svårt mot ett kompakt hemmalag med lite vind i ryggen. Doftar kryss.

Pixbo – Uppsala 1: Pixbo torskade senast mot Kais Mora, första poänglösa matchen sedan förra hösten. Nu ställs man mot fjolårets kvartsfinalmotståndare Uppsala, och är givetvis favoriter i en match som lär bli ganska målsnål och tajt. Känslan är att Pixbo drar längsta strået, för det brukar man ha en förmåga att göra.

Täby – Warberg 1: Täby har verkligen fått en helt annan säsongsstart än ifjol, sprudlar av betydligt mer självförtroende och har ett sylvasst powerplay-spel. Nykomlingen Warberg, som ändå gjort bra matcher på sistone, lär inte ha en chans på bortaplan. Så känns det. Täby lär vinna klar – och Matilda Sjödin lär väl mata in ett par bollar till.

***

Härligt med späckad innebandyhelg igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB