En person i publiken i Colorama Arena i Karlstad föll ihop och fick hämtas med ambulans. Enligt rapporterna handlade det om ett hjärtstillestånd, men hon var vid medvetande när hon lämnade arenan.
Det var den andra incidenten på kort tid i Karlstad, då ju Sebastian Lie fick en smäll mot Dalen nyligen där han blev liggande på planen, där nacken fick fixeras och där han sedan fick köras till sjukhus. Det var dock ingen fara med honom.
Förhoppningsvis är det inte det den här gången heller.
Tredje perioden blev på grund av det som hände försenad.
När slutakten väl drog igång kunde Erik Nilsson Allansson dundra in 6-4 och Karlstad fixade en skrällseger som stannade vid 6-5.
Nilsson Allansson, förresten.
Han gjorde inga mål i de sju första matcherna. Sedan öppnade han ketchupflaskan. Målet mot Pixbo innebar mål för femte (!) matchen i rad, och med sex mål totalt har han redan toppat fjolårets notering på fem mål.
Det är ju inga dussinmål han gjort heller, riktiga rökare har det varit.
Som det mot Pixbo. Ett rappt skott.
Veteranen, inne på sin elfte säsong i klubben, var ju nära att försvinna från Karlstad i somras när förhandlingarna strandade och han var på vippen att sajna med Mullsjö. Han ångrade sig dock och blev kvar.
– Vi kom inte överens och jag var nära att gå till Mullsjö, men jag ville vara kvar och ringde till sportchefen en sista gång och då kom vi överens. Vi möttes på halva vägen. Det är ändå här jag har hjärtat och har spelat sedan 2005. Jag är glad att det blev som det blev, sa han efter matchen.
Nåja, Karlstad är nog minst lika glada.
Han har haft stor del i lagets uppryckning.
Han förklarade framgången dels med sitt positionsbyte, från höger- till vänsterback, dels med självförtroendet.
– Det handlar mycket om självförtroende. Jag har börjat hitta rätt. I omgång tre hade jag nog inte vågat båga och skjuta som jag gjorde nu, då hade jag bara gjort mig av med bollen så fort som möjligt, sa han.
Och nu har ju Karlstad faktiskt lämnat jumboplatsen. Trean mot Pixbo innebär att man är uppe som tolva, och att nykomlingarna Thorengruppen och Höllviken nu parkerar under strecket.
Upp till slutspel skiljer fem pinnar.
Inte omöjligt alls, för Karlstad är bättre än man visat hittills.
Framförallt så verkar polletten har trillat ner för laget nu. Nilsson Allansson sa det bra: ”jag tror att vi äntligen börjat fatta att vi inte är så bra som vi trodde att vi var inför säsongen”.
Men bara för att det börjat se bättre ut så glider man inte iväg:
– Vi tar en match i taget nu. Ingen är nöjd med att vara sist och det ska vi inte vara med den här truppen heller. Vi ska börja blicka uppåt, men det är tajt och torskar vi nästa omgång kan vi vara sist igen, sa Nilsson Allansson.
I övrigt?
Näste Colling-broder har presenterat sig. Jesper Colling, 18 bast, satte sitt första SSL-mål någonsin när han parkerad framför Jon Hedlund lyckades styra in skottet från Daniel Gonzales Palm.
När får vi se en hel kedja med Colling-bröder?
Dessutom:
Pixbos stjärnback Martin Östholm fick bryta matchen, dagen innan VM-truppen tas ut. VM i fara? Oklart, enligt Östholm.
– Jag fick ingen smäll, utan jag sprang och hoppade över en kille, och då fick jag en känning i baksidan av låret. En väldigt liten känning. Jag funderade på att spela vidare men kände inte att det var värt det, sa han och visste inte så mycket mer:
– Det är svårt att avgöra med baksidor. Det är svårt att säga något nu. Man blir alltid lite orolig och jag ska till en sjukgymnast imorgon (måndag) och kolla mer.

***

Marginalerna fortsätter att grina emot Sirius. Laget var med länge i matchen mot Växjö, men föll till slut med 5-3 och åkte på sjätte (!) raka förlusten.
Sirius hade 3-2 i sista perioden, men orkade inte hålla emot utan Växjö kunde kvitterade ett par minuter senare.
Vid ställningen 3-3 fick Sirius straff – men Eero Kosonen räddade Johan Erikssons försök.
Istället vann alltså Växjö.
Tacka spelgeniet Filip Kjelsson för det.
Han var på humör.
Kjellsson slog en härlig passning till Oliver Johansson som hade öppet mål när han la in 2-2.
Parkerad i slottet styrde Kjellsson sedan in 3-3 på volley i powerplay.
Och i en spelvändning fick Kjellsson bollen, lirade över till Christopher Holmér som enkelt kunde raka in matchvinnande 4-3.
När Kjellsson är på humör är han en spelare som verkligen gör skillnad.
Växjö (dock med två matcher fler spelade än alla toppkonkurrenter) är nu tvåa i tabellen. Grymt starkt av smålänningarna som hittat en nivå till i år.
Sirius är nu indragna i bottenstriden på allvar.

***

Helsingborg tog som väntat en solid hemmaseger mot Thorengruppen. Det blev hela 8-1 till slut.
Mest noterbart?
Daniel ”Magic” Johnsson gjorde hattrick för tredje (!) hemmamatchen i rad. Det är bara galet, egentligen.
Han satte de tre sista bollarna mot TT. Det första ur snäv vinkel (hur gick den bollen ens in…?), det andra efter en delikat passning av parhästen Linus Nordgren, det tredje efter ett avslut från kanten.
Hyfsad form på den killen.
Annars?
Jo, båda backarna Kristoffer Fält och Juha Kivilehto lyckades för ovanlighetens skull hitta målmaskorna, båda gångerna efter passningar av finske kungen Mika Kohonen.
Helsingborg har ännu inte lämnat hemmaborgen utan poäng den här hösten. Riktigt starkt.
Samtidigt har Thorengruppen ännu inte lyckats vinna på bortaplan. Just det, att man inte tar pinnar utanför Umeå, kan mycket väl bli lagets fall när vi summerar tabellen framåt vårkanten.

***

Fyra poäng för andra matchen i rad.
Henrik Stenberg är het – och håller troligen på att spela till sig en tröja till VM i Riga. Storvretaforwarden har en unik samling av egenskaper med sin vilja, rivighet, finess och jävlar anamma som passar bra i internationell innebandy – plus att han brukar kliva fram i de stora matcherna.
Stenberg spelade en central roll i Storvretas 7-2-seger borta mot Warberg, där han spelade fram till tre raka mål – av Simon Gustafsson, Victor Andersson och Mattias Samuelsson – i den andra perioden när Uppsalalaget gick från 1-1 till 4-1 vilket grundlade segern.
Stenberg fastställde sedan sin fyrapoängskväll när han skyfflade in 5-2-målet i slutperioden.
Mästarna har nu vunnit fem av de sex senaste matcherna.
Warberg då?
Sjätte raka kampen utan någon trepoängare. Ja, laget har bara tagit två treor på tolv matcher i höst. Därtill fyra kryss (där man tagit extrapinnen tre gånger). Känslan av att säsongen i första hand handlar om att säkra nytt kontrakt biter sig kvar.
Nu har vi också börjat se en spricka i tabellen. Nian AIK har 17 poäng – sedan är det en lucka på fyra poäng ner till tian Warberg. Känslan är väl att det är de där fem lagen i botten nu – plus AIK som kanske, kanske kan dras in också – som slåss för att inte åka ur.

***

Vad har hänt med Dalens starka hemmaspel egentligen?
Idag torskade Umeålaget med 4-3 mot Linköping och det betyder att Dalen spelat fem raka hemmamatcher utan att ta någon trea. Laget vann hemmapremiären mot Storvreta, men efter det har det blivit tre förluster, en övertidsförlust och en övertidsvinst.
Linköping sprang ifrån i mittperioden.
Gick från 0-1 till 4-1 med fyra raka mål.
Både rutin och ungdomlighet visade framfötterna.
Veteranen och trotjänaren Martin Karlsson gjorde mål för sjätte matchen i rad när han via ett friläge kvitterade till 1-1.
Talangen och rookien Adam Zetterström satte sitt första SSL-mål någonsin när han matade in 3-1-kassen.
Dalen reducerade två gånger i sista perioden, inom loppet av 20 sekunder, men kom aldrig närmare än så.
Nu har Linköping, som länge låg och krälade i botten av tabellen, klättrat upp till åttondeplatsen. Och som påtalats innan, klättringen har nog bara börjat, östgötarna kommer nog ta några kliv till innan vi har hunnit summera den här säsongen.

***

Izabell Rydell har ju rivit ner en del rubriker den senaste tiden.
17-åringen debuterade ju i damallsvenskan i fotboll i somras, blev nyligen uppflyttad i Rönnbys A-lag, gjorde SSL-debut innan landslagsuppehållet och uppmärksammades då på flera håll för att ha spelat på högsta nivå i två idrotter under samma år.
Idag skrevs nästa kapitel i Rydell-historien.
Hon skickade in sitt första SSL-mål när Rönnby 6-3-vann mot Tyresö-Trollbäcken. Hon satte 4-0-kassen och gjorde alltså det matchvinnande målet.
Speciellt så klart.
Bollen har redan fått sin plats där hemma.
– Den har åkt upp på min hylla, sa hon när jag pratade med henne.
En hylla där det redan ligger många saker, inte minst guldhatten från förra helgens firande med Eskilstuna Uniteds F19-lag som vann SM-guld i fotboll.
Rydell erkänner att hon tycker fotboll är roligast och det är just fotbollen hon satsar främst på.
Men hon medgav också att landslagsspel i både fotboll och innebandy lockade.
Hon sa det det inte på något kaxigt sätt, utan bara i förbifarten.
När jag bad henne berätta vad hon tänkte om resten av säsongen så var svaret lika enkelt som genialt:
– Det är bara att fortsätta som jag ha gjort. Kämpa och göra mål.
Som om det vore det enklaste i världen.
Ingen kaxighet, inga tankar i himlen – bara att köra på, liksom.
Vi lär knappast ha sett det sista SSL-målet från Rydells klubba.

***

Mer dam idag:

Linköping – Iksu 1-8: Omgångens mest väntade seger, så klart. Offensiva Iksu hade spelat till sig en 3-0-ledning efter en dryg period, och efter en reducering av hemmalaget mitt i matchen så drog Umeålaget sedan ifrån under den sista tredjedelen. Duracellkaninen Sofia Joelsson sköt tre av målen.

Karlstad – Kalmarsund 8-4: Duon Luize Bilinska och Jessika Eriksson är kanske de som imponerat mest i Karlstad i upptakten, men nu var det istället Malin Hjelm (3+1) och Tilda Flodell (2+3) som levererade i offensiven för värmländskorna. Väntad hemmaseger, samtidigt som Kalmarsund alltjämt ligger kvar i botten.

Dalen – Endre 4-7: Starkt av Endre, anförda av Anna Moberg som tryckte in tre bollar, att plocka med sig alla pinnarna från Umeå. Det stod 3-3 efter två perioder innan Endre fixade segern i den sista perioden – där bland annat stortalangen Moa Svanström dunkade in sitt första SSL-mål någonsin.

Pixbo – Uppsala 6-2: Tunn trupp och underläge två gånger i matchen – trots det så lyckades Pixbo till slut ta en solid seger mot Uppsala efter att ha kvitterat till 2-2 mitt i den sista perioden och sedan dragit ifrån. Alicia Fylke skickade in dubbla bollar för hemmalaget.

Täby – Warberg 10-5: Väntad seger för Täby, men det dröjde ett bra tag innan hemmalaget kunde rycka. Det var jämnt, 4-4, efter två spelade perioder – innan Täby stampade på gaspedalen och vann avslutningsperioden med hela 6-1. Therése Andersson skyfflade in tre mål medan skyttedrottningen Matilda Sjödin blev mållös.

***

Fredagens och lördagens matcher:

Mullsjö – AIK 11-10: Snacka om målkalas. Mullsjö fick återigen en riktigt risig start, men trots underläge efter både första och andra perioden så lyckades man studsa tillbaka och via fem raka mål i den sista akten så kunde man till slut roffa åt sig samtliga tre pinnar. Isaac Rosén summerade det nog bäst: ”Detta blev kul för många utom kanske tränare och målvakter.”.

Falun – Höllviken 8-7: Det blev oväntat jämnt uppe i Dalarna, men till slut kunde Falun få med sig alla tre pinnarna. Det stod 6-6 med bara två minuter kvar när Alexander Hallén med sitt fjärde (!) mål för kvällen tryckte in det matchvinnande målet. Blytungt för poängtörstande Höllviken som var så, så nära.

Kais Mora – Malmö 4-3 (ot): Malmö är starka på bortaplan, laget snodde poäng borta mot Pixbo nyligen, och nu gjorde man det mot Kais Mora också. Hemmalaget ledde med 3-1, men Malmö bet tillbaka och kvitterade innan Therése Karlsson kunde avgöra på övertid och säkra extrapoängen till Kais Mora.