Startsida / Inlägg

Blir en galen nagelbitare i sista omgången

av Jonas Gustavsson

Sista omgången blir en nagelbitare.
Om nu de som har sympatier för Warberg, Höllviken och Karlstad har några naglar kvar vill säga, för det lär ha bitits en hel del på dem redan idag.
Höllviken hällde ju på en stor spann med färg på bottenstriden genom att tvåla dit Pixbo igår, och placerade sig därmed i förarsätet och satte rejält med press på Warberg och Karlstad inför idag.
Warberg var bra mot Växjö, men hamnade ändå i ett 4-5-underläge i slutet efter att Växjö visat powerplay-effektivitet. Men då, med bara 43 sekunder kvar, så klev het, hetare, Daniel Karlander fram.
Han fick frislag vid sargen, valde att ta det snabbt och skjuta – och fick in bollen bakom Edin Omanovic.
Fräckt.
Påpassligt.
Men framförallt vågat.
Att ta det avslutet på det sättet i det pressade läget som Warberg var då, det tyder på mod och självförtroende.
Det har Daniel Karlander och Warberg ska vara otroligt nöjda att han ingår i laget i år. Han är otroligt het. Poängen skvallrar om det mesta, men spelet säger ännu mer – han skapar hela tiden, sprudlar av självförtroende och verkar inte ha några som helst nerver trots lagets prekära situation.
Imponerande.

Samtidigt så spelar Warberg säsongens bästa innebandy nu när det gäller som mest. Många i Warberg menar att matchen mot Höllviken blev den boost man behövde, men jag tycker att man redan i den matchen såg ett helt annat Warberg, ett Warberg med en större tro på det man gör.
Efter det har man gjort många bra prestationer.
Som idag mot Växjö där man absolut hade kunnat ta tre poäng.
Men det blev en pinne i alla fall,
Och den där pinnen, som Karlander alltså räddade, sätter Warberg i förarsätet i bottenstriden, där man ligger på säker mark i kraft av bättre målskillnad än Höllviken.
Karlstad brände sin chans att ta kommandot, för hade man tagit en trea mot Sirius så hade man haft övertag.
Men Karlstad har det tungt just nu.
Efter det där sensationella 7-7-krysset mot Falun så har man haft ledningen mot Dalen, Thorengruppen och Storvreta, men tappat alla matcher (fick med sig två pinnar mot Thorengruppen efter en suddenvinst till slut).
Mot Sirius fick man jaga och kom ikapp till 3-3 i sista perioden efter mål av Tom Colling. Då slog Sebastian Lie ett katastrofalt uppspel, Sirius vände på spelet och gjorde 4-3 – bara sekunder efter kvitteringsbollen. Till slut föll man med 5-3.
Det känns galet att Karlstad med sina spetsar ligger sist i SSL med en omgång kvar, men det är fakta, och man har skänkt bort mycket på slutet.
Sista omgången då?
Ja, så här lirar lagen:
Warberg: Linköping (b)
Höllviken: Växjö (b)
Karlstad: AIK (b)
Karlstad har ”lättast” match på pappret, men är också det lag som går sämst av bottenlagen just nu.
Warberg spelar den bästa innebandyn av de tre, men har kanske den tuffaste matchen av trion.
En sak är klar:
Det blir dramatik.

***

Storvreta är ny serietvåa i SSL – men bara via målskillnad efter att bara ha fått med sig en poäng i bortamatchen mot nykomlingen Thorengruppen som inte hade något att spela för.
Då ledde Storvreta ändå med 3-0 och hade även 4-3 i slutet, men med 34 sekunder kvar så kunde Umeålaget kvittera via succéliraren Tobias Bergfors.
På övertid plockade Storvreta keepern i jakt på en extra pinne, men då avgjorde Jonas Landström med nio sekunder kvar.
Nåväl, Storvreta har ändå andraplatsen i egna händer inför sista omgången, och jag tror mästarna är sugna på att ta den platsen för att få fördel av att välja slutspelsmotståndare efter Falun.
Men framförallt handlar det om att undvika fjärdeplatsen – för den platsen kommer innebära en knallhård kvart mot Linköping eller Mullsjö (ettan, tvåan, trean lär knappast välja att möta någon av dem…).
Just nu:
2 Storvreta 58 poäng (+42) – kvar: Pixbo (b)
3 Växjö 58 poäng (+39) – kvar: Höllviken (h)
4 Mullsjö 57 poäng (+27) – kvar: Helsingborg (h)
5 Linköping 55 poäng (+17) – Warberg (h)
Linköping kommer bli fyra eller femma, de har för svag målskillnad för att bli tvåa eller trea – så de kommer få en riktigt tuff kvart (blir de fyra får de möta femman, blir de femma får de möta fyran – allt annat känns osannolikt), en matchserie som kommer bli den hetaste i kvartsfinalspelet.
Oavsett om man möter Storvreta, Växjö eller Mullsjö.

***

Det var ingen vågad gissning att årets tre nykomlingar skulle husera i botten av tabellen och slåss om en SSL-plats till nästa säsong.
Så har det också blivit.
Nu har Warberg vunnit kampen.
Halländskorna vann nyckelmatchen mot Tyresö-Trollbäcken med 9-4 – och har därmed nio poäng ner till TT under strecket med bara nio poäng kvar att spela om. TT har förvisso Linköping och Kalmarsund kvar – två matcher man absolut kan vinna – men man har också seriesuveränen Iksu i nästa omgång.
Tar TT en pinne mot Iksu vore det en megaskräll, tar man tre – som man måste – vore det säsongens absolut största knall.
Det kommer så klart inte att hända.
Tyresö-Trollbäcken kommer inte gå rent i slutspurten.
Warberg är klara för spel i SSL nästa säsong.

Rookien Jenny Dahl ville dock inte ta ut något i förskott… men höll med om att full pott av TT kändes osannolikt:
– Sannolikheten är nog inte så stor, det känns som vi är klara men vi tar inte ut något i förskott. Vi går in för att vinna fler matcher och ta fler poäng, sa hon.
Inför säsongen så fanns det en hel del som tippade att Warberg skulle komma före Tyresö-Trollbäcken och Kalmarsund.
Så att man håller sig kvar är ingen sensation i sig.
Det anmärkningsvärda är ju att man fick en gratisplats i SSL i år efter att Huddinge dragit sig ur och Hammarby tackat nej till första vakansfrågan – men att man är det lag som håller sig kvar medan Kalmarsund och Tyresö-Trollbäcken, som tog sig upp på den traditionella kvalvägen, åker ur.
– Vi har siktat på att gå upp flera år och när chansen kom tog vi den. Det har varit tändvätska att vi tippats sist, att vi inte ska vara här, att vi inte är mogna uppgiften. Vi har velat bevisa för innebandy-Sverige att vi visst hör hemma i SSL, sa Dahl.
Det har Warberg gjort.
Visst, man har åkt på sina stjärnsmällar.
Men man har delat ut någon också, som mot Täby.
Men framförallt har man vunnit två gånger mot Kalmarsund och två gånger mot Tyresö-Trollbäcken.
Då är det ju inget snack.
Jenny Dahl föresten.
20-åringen satte fem (!) mål och gjorde totalt sju poäng mot Tyresö-Trollbäcken.
Grymt starkt.

***

Mer dam idag:

Endre – Kais Mora 4-1: Endre visade klass hemma mot Kais Mora och tog en 4-1-seger. Som vanligt så var det nya härföraren Sara Steen som stod i centrum. 21-åringen låg bakom samtliga mål från hemmalaget med tre fullträffar och en assist – och gör verkligen en supersäsong. Kais Mora gjorde bara ett mål – men det var Anna Wijk som satte bollen och därmed lever hennes närmast nog galna poängsvit vidare och är nu uppe i 119 raka seriematcher.

Linköping – Täby 6-5 (ot): Vad har hänt med Täby egentligen? Med tanke på att Kais Mora föll mot Endre så hade Täby kunnat ta tillbaka andraplatsen, men då torskar man alltså mot Linköping vilket var lagets fjärde raka förlust. Täby ledde ändå med 5-2 med tre minuter kvar, men Linköping lyckades komma ikapp och sensationsliraren Amanda Ljunggren sköt 5-5 med sex sekunder kvar innan Caroline Hansen avgjorde i sudden. I och med de två poängen så säkrade Linköping nytt SSL-kontrakt.

Kalmarsund – Dalen 2-5: Dalen tog som väntat en vinst mot jumbon Kalmarsund och den trean innebär att man, liksom Linköping, säkrar nytt kontrakt till nästa säsong. Umeålaget har efter en tuff säsong svarat för en stark slutspurt och fixar alltså sin SSL-status komfortabelt till slut. Lagkaptenen Amanda Öhman dunkade in två av bollarna.

Rönnby – Karlstad 3-8: Ett styrkebesked av Karlstad så klart som vinner stort mot Rönnby på bortaplan. Det stod ju sensationellt 6-0 efter halva matchen. Jessika Eriksson, en av årets största utropstecken i SSL, dammade in hela fyra bollar för Karlstad.

***

I fredags:

Dalen – Storvreta 7-4: Dalen satte stopp för Storvretas fina svit, åtta raka treor, genom att vinna på hemmaplan – en seger som dessutom säkrade en slutspelsplats. Skottmaskinen Fredrik Edholm kliver allt mer fram som en stora poängmakaren för Umeålaget. Det var han som sköt kvitteringen mot AIK som fixade poäng i den så viktiga matchen, och det var han som sköt 2-2 mot Storvreta vilket öppnade Dalens ketchupflaska. Håller Dalen på att varva upp? I så fall, är det någon som vågar välja dem som kvartsfinalmotståndare…?

Igår:

Helsingborg – Linköping 9-5: En match som spelades i Helsingör – och det verkade ju passa Helsingborg alldeles utmärkt. I och med segern – i kombination med AIK:s torsk – så lade skåningarna därmed beslag på sista slutspelsplatsen och såg till att det inte blir något slutspelsdrama i sista omgången. Jonathan Nilsson, som återförenats med Linus Nordgren och Daniel Johnsson sedan en tid tillbaka (äntligen!), sopade in hela fem mål.

Höllviken – Pixbo 9-4: Pixbo har spelat några matcher på slutet där man ställts mot motstånd med kniven på strupen – och då har man vikit ner sig. Intressant med tanke på stundande slutspel och misslyckandena där de senaste åren. Man verkar ha svårt när man ställs mot desperata lag. Men vilken viktig seger för Höllviken som ett tag kändes avsågade i bottenstriden, men som i och med dubbla vinster lever i högsta grad. Johannes Wilhelmsson svarade för hela sju (!) poäng mot Pixbo.

Falun – AIK 15-0: Oj, AIK trivs inte i Jalas Arena, det är helt klart. På två matcher där har man torskat med totalt 32-2 – inte okej någonstans att falla ihop så totalt så klart. Nu spelade man för en slutspelsplats och torskar alltså med 15-0. Inte för att så många trodde att AIK skulle vinna mot Falun, men siffrorna är anmärkningsvärda. Hajpade Omar Aldeeb gjorde debut för Falun och gjorde två mål och en assist – men vassast var Rasmus Enström (2+4) och Alexander Galante Carlström (6+2). 68 mål på 30 matcher för den sistnämnde nu – det där rekordet blir inte lätt att slå i framtiden. Falun säkrade också seriesegern.

Uppsala – Malmö 4-5: Det var tvunget med seger för Malmö för att slutspelschansen inte bara skulle leva kvar i teorin – och då tog man en blytung trea, och slutspelsstriden lever i högsta grad då man nu bara är tre pinnar efter åttan Uppsala med tre omgångar kvar att spela. Men det satt hårt åt. Malmö tappade 4-2 till 4-4, men tog sedan timeout och plockade ut keepern Beverly Smedenäs, och med mindre än två minuter kvar så smällde fixstjärnan Ellen Rasmussen in segermålet.

Iksu – Pixbo 4-1: Ska vi konstatera att Iksu brutit ner det där Pixbo-spöket en gång för alla nu? Säsongens andra seger mot mästarna kom efter att man vänt ett 0-1-underläge efter den första perioden till en 4-1-vinst, där Emelie Wibron dunkade in två av målen. Iksu leder nu serien med 16 (!) poängs marginal. Överlägsna, alltså.

***

Mycket avgörande matcher kommande vecka.
Damerna spelar både fredag och söndag – och då kan bottenstriden bli 100 % klar, och kanske också kampen om sista slutspelsplatsen.
Herrarna lirar sista omgången på lördag, då ska bottenstriden avgöras.
Spara på naglarna i veckan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB