Startsida / Inlägg

De där små marginalerna

av Jonas Gustavsson

Visst, kampen om den sista slutspelsplatsen mellan Helsingborg och AIK är rafflande, men det går inte att frångå att den tajta bottenstriden i SSL är det hetaste just nu.
Den där bottenstriden som vi siat om hela säsongen kommer bli glödhet ända in på mållinjen har verkligen blivit just det.
Det är små marginaler i tabellen.
Men det är också små marginaler i matcherna.
Visst, det har hänt mycket tidigare under säsongen vilket bäddat för läget som det ser ut idag, men nu i slutet av säsongen, när varje match och poäng granskas med lupp, så blir marginalerna, de små sakerna, så påtagliga.
Som i senaste omgången.
Warberg vann med klara 6-2 mot Pixbo, men det var först i början av den tredje perioden som hete Daniel Karlander kunde sätta det så viktiga 4-2-målet som skapade halländsk luft under vingarna. Efter det räddade Per Svedin ett kanonläge i Warbergs egna powerplay – innan Victor Ferraresi föll ihop som ett korthus efter en petning av Jens Milesson vilket gav nytt powerplay och ett 5-2-mål.
Som sagt, små marginaler.
Karlstad var så, så nära att sno poäng mot Storvreta. Det kunde ha blivit tre, men det var inte så mycket att säga om att ett pressande hemmalag satte 4-4 direkt efter Anton Vestlunds chockerande 4-3, men det sista målet – Jimmie Petterssons backhand med ryggen mot mål – var ju förvisso skickligt, men också en dos tur. Riktigt tufft för Karlstad efter den solida prestationen man gjorde mot seriens formstarkaste lag.
Som sagt, små marginaler.
Höllviken ska vi ju inte prata om. Man var riktigt bra i andra perioden mot Helsingborg och ledde också med 5-2 ett tag, men tappade till 6-6 bara för att få en straff med en minut kvar som Skånes Kim Nilsson, Christoffer Andersson, skickade in och fixade tre poäng som höll kontraktsdrömmen vid liv för skåningarna. Hade han bränt det läget hade Höllviken också bränt chansen till nytt kontrakt.
Som sagt, små marginaler.
Avslutningsschemat:
Warberg 28 poäng, -30: Växjö (h), Linköping (b).
Karlstad 27 poäng, -53: Sirius (b), AIK (b).
Höllviken 26 poäng, -43: Pixbo (h), Växjö (b).
På pappret så har ju Karlstad enklast schema – men återstår att se vad det betyder.
Det känns som alla tre lagen har fått vind i seglen nu – Warberg fick en självförtroendekick av segern mot Höllviken, Karlstad har lyft med Alexander Bugarski i båset och Höllviken har fått vittring efter derbysegern mot Helsingborg.
Små marginaler kommer avgöra.
Precis som tidigare.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut.

Fredag:

Dalen – Storvreta 2: Storvreta är formstarka just nu och har åtta (!) raka trepoängare och utmanar till och med Falun om seriesegern, något som man inte såg komma för ett par månader sedan. Dalen brottas alltjämt med formen även om man gnetat till sig några segrar på slutet, så Storvreta kliver in som klar favorit i den här matchen och jag tror också att man infriar de förväntningarna.

Lördag:

Helsingborg – Linköping 2: Helsingborg är bara en enda poäng före AIK i kampen om den sista slutspelsplatsen och skåningarna är således pressade. Magnus Anderberg-intåget gav två raka segrar, men sedan föll man i derbyt mot Höllviken senast, och Helsingborg söker fortfarande efter höstens stabilitet. Linköping är samtidigt i riktigt vass form, ett av seriens bästa lag 2017, och jag tror lagets konsekventa spel och fina form fäller avgörandet mot ett trevande hemmalag.

Höllviken – Pixbo 1: Jätteintressant match så klart. Höllviken höll liv i kampen om nytt SSL-kontakt genom att vinna mot Helsingborg senast, men lär behöva ta åtminstone tre poäng till för att eventuellt klara nytt kontrakt – och man kan mycket väl ta de pinnarna mot Pixbo. Gästerna har vacklat på slutet, haft mycket frånvaro på sina stjärnor och verkar – precis som i de senaste årens slutspel – har problem att leverera när insatserna höjs.

Falun – AIK 1: Senast AIK spelade mot Falun borta så vann hemmalaget med hela 17-2 och då undrade man var AIK:s säsong skulle ta vägen – men det har hänt mycket sedan dess och AIK är ett starkare lag nu. Men Falun är ändå favorit i den här matchen och jag tror också att man plockar den här matchen – inte minst stärkta av den solida, om än inte glänsande, segern mot Thorengruppen senast.

Söndag:

Warberg – Växjö 2: Trender och sviter är till för att brytas, men frågan om Warberg verkligen orka bryta ner sitt mardrömsmotstånd Växjö. Hallänningarna har aldrig vunnit mot smålänningarna i SSL. Warberg har visat en positiv form på slutet, har hittat ett självförtroende som inte synts innan, och har och i med segern mot Pixbo senast skaffat slagläge i bottenstriden – men jag tror ändå inte man rår på Växjö.

Sirius – Karlstad X: Karlstad halkade under strecket i senaste omgången, men var oerhört nära att sno poäng av Storvreta borta. Värmlänningarnas spel har lyft sedan Alexander Bugarski kom in som tränare, och laget kunde mycket väl spelat in fler poäng än vad som blivit fallet. Jag tror man snor minst en pinne borta mot Sirius. Hemmalaget är dock luriga, är starka defensivt och kan spela avslappnat eftersom kontraktet är klart.

Thorengruppen – Storvreta 2: Kontraktet är klart och slutspelet är kört, det är ingångsvärdet för Thorengruppen som inte har något annat än äran att spela för mot formraketen Storvreta – sedan återstår att se hur Storvreta levererade under fredagen mot Dalen. Oavsett, Uppsalalaget klivet in som stor favorit och jag tror man vinner den här fajten tämligen komfortabelt.

Dags för damerna!

Lördag:

Uppsala – Malmö 2: Sista chansen för Malmö att haka på i kampen om slutspel. Nian Malmö är sex poäng efter åttan Uppsala nu – vinst betyder att gapet minskar till tre poäng, förlust att gapet ökar till nio poäng. Så torskar Malmö lär det vara kört – för att ta ikapp nio poäng på tre omgångar blir mer eller mindre omöjligt. Jag tror Malmö tar chansen, men det är en öppen match.

Iksu – Pixbo 1: Iksu bröt ju ner sitt Pixbo-spöke i höstas då man äntligen lyckades vinna mot mästarna, och det tror jag man följer upp med att ta en ny seger uppe i Umeå. Dock: Iksu har generellt svårt för Pixbo, så det lär bli en tajt match – och det lär inte bli några stora siffror.

Söndag:

Endre – Kais Mora 1: Kul möte mellan två lag som byggt en rivalitet efter ett antal slutspelsmöten genom åren. Kais Mora går in som favorit i kraft av form (sex raka trepoängare), tabellplacering och spelarmaterial – men jag tror Endre kan skrälla och ta en trea här. I alla fall ta poäng. Gotländskorna har visat spirande form på slutet.

Linköping – Täby 2: Hur bra är Täby just nu egentligen? Efter att ha staplat segrar på hög ett tag så har man nu åkt på tre raka nederlag, bland annat mot bottengänget Warberg. Det har kostat andraplatsen där man nu är två pinnar bakom Kais Mora. Jag tror dock man tar Linköping som förvisso har fyra raka hemmasegrar, men det har varit mot mer modest (om än bra) motstånd.

Tyresö-Trollbäcken – Warberg 2: Sista chansen för Tyresö-Trollbäcken att kunna hänga kvar i SSL. Torskar man mot Warberg så lär man åka ur eftersom avståndet upp till strecket i så fall blir minst sju poäng (och ännu mer om Dalen vinner sin match mot jumbon Kalmarsund…). Måstematch alltså – men jag tror inte man räcker till mot ett motiverat Warberg som i sin tur spelar för förnyad SSL-status, och som i praktiken säkrar den om det blir vinst.

Kalmarsund – Dalen 2: Dalen har visat fin form på slutet och vinner man mot Kalmarsund så säkrar man kontraktet, även om det känns som man redan gjort det eftersom det blir tufft för Tyresö-Trollbäcken att komma ikapp. Kalmarsund har inget att spela för och kan spela ut, men jag tror Dalen plockar den här fajten ändå. Man har hittat en trygghet i spelet som man saknat tidigare.

Rönnby – Karlstad 1: Kul match mellan två av årets största överraskningslag, och två outsiders i slutspelet även om det känns tveksamt att man kan rubba något av de fyra topplagen i en kvartsfinal. En öppen match som kan gå hur som helst mellan två lag med många unga spelare på uppgång – men tippar på Rönnby i kraft av hemmaplan. Men kan gå hur som helst.

***

Full bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB