Startsida / Inlägg

Kan det bli en målskillnadshistoria igen?

av Jonas Gustavsson

Ni kommer ihåg förra säsongen va?
Då var det målskillnad som skiljde slutspel från inte slutspel.
Den gången blev Karlstad åtta och Malmö nia, där Karlstad hade en målskillnad som var elva mål vassare än Malmös.
Snacka om små marginaler.
Då är frågan:
Kan det bli en målskillnadshistoria igen?
Ja, det är ta mig sjutton inte omöjligt.
Just nu är Malmö åtta och Uppsala nia i tabellen.
Vad som skiljer dem åt?
Sex mål i målskillnaden.
Båda lagen har riktigt tuffa avslutningsmatcher, där Malmö ska möta Endre borta och Iksu hemma, medan Uppsala har Iksu och Täby hemma.
Det är inte alls osannolikt att lagen kammar noll där och då kan det rinna ner till en ny målskillnadshistoria.
Ja, det kan till och med handla om att förlora med så små siffror som möjligt mot Iksu, om man ska hårdra det.
För nej, inget av lagen rår på Iksu, det tror jag verkligen inte, utan där kommer det handla om att hålla ner siffrorna så långt det går.
Ganska absurt faktiskt – men inte orealistiskt.
Kampen om slutspelsplatserna levde ju hela vägen in i kaklet ifjol – och kommer göra detsamma i år.
Vilka tar det då?
Jag tror varken på Malmö eller Uppsala.
Jag sticker ut hakan och säger att Linköping tar det.
Man har fem raka hemmasegrar och ställs nu mot Dalen hemma, en match som jag tror man vinner. Sedan har man redan nedflyttningsklara Tyresö-Trollbäcken borta i sista omgången, också en match som man tar.
Så sex pinnar in på kontot hos Linköping.
För att det ska bli slutspel för Linköping krävs att Malmö och Uppsala kammar noll i de två avslutande omgångarna.
Det känns inte alls som någon omöjlighet.
Oavsett:
Spännande slutspelsstrid.

***

Tippning av söndagens matcher:

Endre – Malmö 1: Grymt viktig match för Malmö som just nu har åttondeplatsen i tabellen på bättre målskillnad än Uppsala. Eftersom man har Iksu i sista matchen så måste nog Malmö ta poäng här för att hålla undan – inte minst från Linköping och Dalen – men jag är tveksam. Endre är i bra slag och starka hemma – så jag tror nog att gotländskorna tar det här.

Linköping – Dalen 1: Både Linköping och Dalen har alltjämt chansen att nå slutspel och eftersom Malmö och Uppsala har tuffa avslutningsscheman så kan man absolut nå åttondeplatsen. Just nu skiljer fem poäng upp med sex poäng kvar att spela om. Torskar Malmö och Uppsala så lever hoppet kvar för laget som tar en trea här – och jag tror det blir Linköping.

Rönnby – Pixbo 2: Rönnby gick bra i februari men har torskat sina matcher i mars – och jag tror inte man med sitt unga och tämligen orutinerade lag rår på regerande mästarna Pixbo heller. Ett Pixbo som mer eller mindre säkrat en topp fyra-placering men som alltjämt kan nå en andraplats och därmed har en hel del att spela för.

Uppsala – Iksu 2: Uppsala har tappat viktiga poäng på slutet och parkerar nu under slutspelsstrecket på sämre målskillnad än åttan Malmö. Att man ska ta poäng mot Iksu känns orealistiskt, snarare handlar det nog om att hålla ner siffrorna för att det inte ska bli en sämre målskillnad – för det är inte alls otänkbart att en slutspelsplats kan hänga på just målkvoten till slut.

Warberg – Kais Mora 2: Kais Mora är just nu tvåa i tabellen men är jagade av både Täby och Pixbo, så man har mycket att spela för. Mot Warberg, som säkrat sitt SSL-kontrakt, tror jag det blir en solid trea för dalalaget som inte minst har spetsar som Anna Wijk och Therése Karlsson i fin form.

Kalmarsund – Tyresö-Trollbäcken 1: Det står klart att både Kalmarsund och Tyresö-Trollbäcken spelar allsvensk innebandy nästa säsong, så den här matchen betyder ingenting. Kalmarsund har inte vunnit en enda match under säsongen – men här kan man mycket väl ta en trea, för motivationen torde vara stor att ge sin hemmapublik åtminstone en seger i år.

Täby – Karlstad 1: När Täby besökte Värmland i början av december så fick man pisk med hela 8-2. Det här lär bli tajtare. Täby har förvisso svajat på slutet, men bröt sin fyra matcher långa förlustsvit genom att vinna senast och kanske är på gång igen. Jag tror man tar den här matchen, men inte med några breda marginaler.

***

På återhörande i eftermiddag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB