Startsida / Inlägg

Är Jönköping nya Thorengruppen?

av Jonas Gustavsson

Jag bara kom att tänka på det i onsdags när Thorengruppen spelade mot Jönköping och smålänningarna vann med 8-6.
Är Jönköping årets Thorengruppen?
Man får lite de vibbarna faktiskt.
Ni kan TTG-storyn från ifjol:
Laget var totalsågat inför förra säsongen, mer eller mindre alla placerade laget sist i tabellen och ingen förutom de själva trodde på förnyat SSL-kontrakt.
Man fixade dock kontrakt tämligen komfortabelt till slut.
Nycklar:
Man hade varit ett topplag i Allsvenskan ett tag, byggt en kemi och vinnarmentalitet, och kände varandra utan och innan.
Man levde inte på enskilda spetsspelare, utan hade ett kollektiv som levererade och många olika spelare som producerade framåt.
Man fick ingen panik, arbetade sig tålmodigt in i serien och växte efter hand, och var som bäst under våren.
Likheterna med JIK finns verkligen där:
Man var totalsågade inför serien, de flesta har placerat lagets sist i tabellen och ingen tror de ska lösa nytt kontrakt.
Men hittills har man visat något annat. Efter fyra raka torsk i inledningen så har man vunnit fyra av sex matcher.
Att man vann mot Falun var en sak, det säger inte så mycket. Det säger mer att man vunnit alla matcher man ”ska” vinna. För man har slagit Höllviken, Örebro och Thorengruppen, lagen man tampas med på undre halvan.
De andra lagen där nere – AIK och Sirius – har man inte mött ännu.
Att vinna rätt matcher är en nyckel för en nykomling.
Där är JIK 100 % hittills.
Framgångsreceptet kan också liknas vid TTG:s ifjol:
Man har varit ett topplag i Allsvenskan som byggt kemi och vinnarmentalitet.
Man är ett kollektiv utan stjärnor där många är med och producerar.
Man har inte drabbats av någon panik trots en risig start.
I Sportbladets stora SSL-enkät inför förra säsongen så trodde 58 % att Thorengruppen skulle åka ur.
Samma siffra för JIK i år var 78 %.
Inga nådiga siffror.
Men också siffror som kan vara tändvätska.
Jag tror Thorengruppen hade mycket hjälp att vara så uträknade ifjol. Man ville verkligen visa att man hade i SSL att göra, knöt näven extra hårt i fickan, jobbade lite mer, offrade sig lite ytterligare i varje situation, tryckte fram svettdroppar som egentligen inte fanns. ”Vi mot världen”-känslor ska inte underskattas.
Kanske är det också det som saknas lite i årets TTG hittills.
Förväntningarna är högre och man är inte lika uträknade. Medvetet eller omedvetet så kanske man tror att det ska gå lite enklare i år. Man pressar inte ut det där sista lilla som man gjorde ifjol.
JIK lever med den ”vi mot världen”-känslan som TTG levde med ifjol.
Är Jönköping årets Thorengruppen?
Inte omöjligt.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut!

Lördag:

Örebro – Linköping 2: Örebro hade inget att hämta i Växjö senast, 2-7-förlust, och laget har bara tagit två poäng på de fem senaste matcherna. Superfemman snittar ett mål per match i de fyra senaste förlusterna – vilket är just förklaringen bakom nederlagen. Linköping har hämtat upp underlägen två gånger om sedan Johan Astbrant tog över och ser bra ut just nu, och det blir en trea för östgötarna här också.

Thorengruppen – Helsingborg 1: Formsvagt möte mellan Thorengruppen som bara vunnit två matcher på hela säsongen och Helsingborg som har fem raka torsk i bagaget. Båda lagen är i stort behov av en trea, Thorengruppen främst för att skapa kontakt i bottenstriden, Helsingborg främst för att bryta sin trend. Känns öppet och det lag som vågar mest lär vinna – och min magkänsla säger TTG.

Pixbo – Sirius 1: Sirius är rejält nere i brygga. Laget har tagit en enda trea på hela säsongen och har inte orkat fullfölja matcherna mot Linköping och Mullsjö i de senaste omgångarna där siffrorna rasat iväg rejält (4-11 och 2-8). Pixbo å andra sidan har imponerat hela hösten och gjorde en fin prestation mot Falun senast som så när ledde till poäng. Pixbo går in som klar favorit.

Jönköping – AIK X: Det här är en ganska klurig match. Jönköping har faktiskt vunnit alla matcher man ”ska” vinna hittills, mot lagen som förväntas vara i botten, och den statistiken talar för nykomlingen mot AIK. Liksom att man vunnit fyra av de sex senaste matcherna och är i bra form. AIK vann mot Höllviken senast – och frågan är om formen är i antågande? Drar in ett kryss här.

Falun – Höllviken 1: Jag ska inte ta något från Höllviken, man har gjort en stark höst hittills, men det här känns som en match som kan dra iväg målmässigt. Falun har ju haft en hemmaurladdning i år, 12-2 mot Helsingborg, och det kan bli något liknande i den här matchen. Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström visade ju sprakande form mot Pixbo – och kan mycket väl ha lekstuga här.

Växjö – Dalen X: Det här är en svårbedömd match. Båda lagen kommer från solida segrar mot formsvaga lag – Växjö mot Örebro och Dalen mot Helsingborg – och det brukar vara ganska tajt mellan dem. Det känns som det kan gå lite hur som helst, så därför känns det ganska logiskt att peta in ett kryss.

Söndag:

Storvreta – Mullsjö 1: Intressant möte mellan två av seriens giganter. Storvreta har ju faktiskt tagit poäng i alla matcher hittills, och jag har en känsla av att den trenden fortsätter. Trots att man saknar stjärnor – Alexander Rudd, Jimmie Pettersson – så har man tillräckligt med verktyg att vinna. Mullsjö är formstarka med fem raka vinster bakom sig – men jag tror att sviten stannar där.

Damerna då som spelar full omgång under söndagen!

Endre – Malmö 1: Endre har bättre lag och form och dessutom hemmaplan – tre faktorer som talar för en trea här. Malmö har inte alls kommit upp i klass den här säsongen men har två raka segrar i bagaget nu och kanske är på gång – men det ska inte räcka i den här matchen ändå.

Dalen – Telge 1: Sju raka förluster nu för Telge som måste börja vinna matcher snart om man inte ska bli avhakade i bottenstriden. Dalen var bra mot Täby i fredags, men trivs också bättre mot vassare lag då man kan krypa hem och kontra. Umeågänget trivs mindre bra när man ska ha mer boll, som det lär bli mot Telge, men jag tror ändå det blir hemmaseger här.

Linköping – Iksu 2: Iksu är en malande målmaskin just nu och ska vara flera klasser bättre än Linköping. Jag tror att det kommer att synas på siffrorna också – Iksu vinner den här matchen med marginal. Linköping har tunga nederlag i ryggen och självförtroendet lär vara sådär: man tappade 3-0-ledning mot Sirius, och 1-3-föll mot Karlstad i fredags.

Sirius – Karlstad 2: Karlstad lyckades ju bryta sin dystra trend senast. Efter fem raka torsk så blev det seger mot Linköping. En perfekt start för nya tränarna så klart – och effekten kan mycket väl hålla i sig över den här matchen också. Sirius förlorade som väntat mot Iksu i fredags – och har totalt sett varit en besvikelse den här hösten.

Jönköping – Täby 2: Täby hade oväntade problem med att luckra upp Dalen senast, men vann ändå. Det finns dock väldigt mycket mer offensiv att hämta ur gästerna, och det kan mycket väl bli retroaktiv utdelning här. Jönköping är bra, kommer försöka driva spelet och kan säkert störa Täby, men smålänningarna räcker inte till över 60 minuter.

Rönnby – Pixbo 2: Pixbo är helt enkelt för bra för att förlora en sådan här match. Det är lite så det känns. Rönnby har en otroligt tuff helg där man mötte Kais Mora borta i fredags, en match som säkerligen dränerade en hel del energi, och jag tror inte man räcker till här.

Warberg – Kais Mora 2: Warberg stod upp bra mot Pixbo senast och hotade verkligen hemmalaget, men det kan bli jobbigare mot Kais Mora som har en annan offensiv spets än Pixbo. Dalalaget är kort sagt svårare att försvara sig mot. Det blir inga bastanta siffror, men ändå en solid bortatvåa. Ska vi gissa på att Anna Wijk och Malin Andréason avgör?

***

Kul helg!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB