Startsida / Inlägg

Häcken – Sveriges svar på Barcelona

av Robbie Lauler

Kvartsfinalerna i svenska cupen har lottats, och jag slet fram spåkulan så här på morgonkvisten:

LÖRDAG 22 MARS
Helsingborgs IF-Gais 3-0
Malmö FF-Brommapojkarna 3-1

SÖNDAG 23 MARS
IFK Göteborg-Sirius 2-0
Elfsborg-Häcken 1-2 efter förlängning.

Tyvärr finns det inget ”träd”, det är ny lottning inför semifinalerna (fri), kalla mig gärna trädkramare men jag vill ha ett slutspelsträd att spekulera kring.

För ganska exakt ett år sedan skrev jag en krönika om att det nya svenska cupen-upplägget nog skulle bli en succé på några års sikt. Jag tycker redan att vi är där. Det finns ett naturligt engagemang för matcherna, lagen ställer upp med bästa elvorna och folk snackar cupen som det aldrig snackats cupen tidigare. Det slås publikrekord efter publikrekord, i fjol var det strul med vädret, i år har det varit bra förutsättningarna nästan hela vägen.

Bra tänkt där, förbundet.

Jag såg ett par matcher på plats i helgen, IFK Göteborg-Gif Sundsvall och Häcken-Mjällby.

Min slutsegrare i cupen är BK Häcken.

Jag är inte – som i fjol – övertygad om att de vinner allsvenskan. Det är många matcher, en lång säsong, målvakten är darrig och backlinjen nykomponerad – men att pressa fram högstanivån i tre cupmatcher borde Hisingens stolthet fixa.

3-0-segern mot Mjällby imponerade och jag är beredd att utnämna laget till Sveriges svar på Barcelona igen: Överlägset med boll men ibland ineffektiva och backlinjen går att såra, med fördel i luften.

Jag tänker ungefär så här:

MÅLVAKT: Christoffer ”Valdés” Källqvist
Som målvakt betraktad är det möjligen klasskillnad mellan ”Krickan” och Barcas Victor Valdés. Men då glömmer man att Valdés aldrig slagit en tunnel på Marcus Ekenberg – och aldrig kommer att göra.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

HÖGERBACK: Kari ”Alves” Arkivuo
Häckens ytterback är det närmaste Finland kommit Brasilien sedan Jari Litmanens dagar. Precis som Dani Alves är Arkivuo ett anfallsvapen men sköter ändå alla defensiva uppgifter utan anmärkningar.

MITTBACK: Walid ”Piqué” Atta
Barcelona har en reslig och spelande mittback i Gerard Piqué. I Häcken heter han numera Walid Atta. Men jag måste erkänna att den här jämförelsen haltar: Piqué är ihop med Shakira, Atta har nyligen börjat dejta Sanna från Köping.

MITTBACK: Emil ”Mascherano” Wahlström
Vi talar två mittbackar som nätt och jämnt mäter 180 centimeter. Båda har en bakgrund som innermittfältare: Javier Mascherano i Liverpool och Argentina, Wahlström i Häckens U21-lag. Men ändå.

VÄNSTERBACK: Leo ”Alba” Zuta
Jordi Alba, 25, fick sitt stora genombrott som vänsterback häromåret – Leo Zuta, 22, kan få sitt i allsvenskan den här säsongen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

DEFENSIV MITTFÄLTARE: Oscar ”Busquets” Lewicki
Det Lewicki saknar i längd jämfört med spanske kollegan tar han igen i spänst. Rollerna är snarlika: Sergio Busquets och Lewicki vårdar lagets balans och finns alltid som ledigt passningsalternativ, hamnar aldrig i tidsnöd.

CENTRAL MITTFÄLTARE: Martin ”Xavi” Ericsson
Offensive Ericsson tar ett litet kliv tillbaka i planen i år. Med större utrymme och längre tid med bollen slår han ungefär lika många felpassningar som Xavi Hernández brukar göra. Det vill säga inga alls.

OFFENSIV MITTFÄLTARE: Simon ”Iniesta” Gustafson
Precis som originalet i världsfotbollen är Häckens supertalang i första hand offensivt lagd. Båda flyter förbi motståndarna likt vätskor, alltid med full koll vad som händer bakom ryggen. Egentligen är det mer rättvist att jämföra 19-åringens spelstil med Zinedine Zidanes om vi nu ändå ska överdriva.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

HÖGERFORWARD: Björn ”Sanchez” Anklev
Varken i Häcken eller Barcelona går det att veta säkert vem som spelar till höger i anfallet. I senaste matcherna för respektive lag var det ”Anklevinho” och Alexis Sanchez. Där slutar också likheterna om vi ska vara helt ärliga.

FORWARD: Moestafa ”Musse” El Kabir
Går det verkligen att jämföra Leo Messi med Moestafa El Kabir? Den ene är typ bäst i världen, den andre hävdar att han är bäst i allsvenskan. Nej, det går fan inte. Lämpligt nog går El Kabir under smeknamnet ”Musse” och spelar på samma position. Och har tydligare magrutor.

VÄNSTERFORWARD: René ”Neymar” Makondele
Vi talar om kantspelare som hellre söker målet än går förbi sin gubbe på utsidan. Dubbelfotade poängspelare med bra frisparkar. Ungefär så.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB