Startsida / Inlägg

Sommaren 2019 förändrades världen

av Robbie Lauler

Märkte ni när världen förändrades? Den förändrades sommaren 2019 och kommer aldrig mer att bli sig lik. De som förändrade den hade slitit för det länge.

* * * * * * * * * * * *.* * * * * *

Det skedde inte i Almedalen. Inte i något allvarstyngt parlament eller vid ett ödesmättat presidentval.

Det var inget forskningsgenombrott presenterat i en ansedd vetenskapstidskrift, ingen förödande naturkatastrof eller omfattande olycka.

Det var, som så ofta när historien verkligen förändras, ett krig som tog slut.

Men inte den sortens krig som upphörde genom freden i Versailles 1919 eller på segerdagen 1945 då mänskligheten vaknade upp till en ny era med nya spelregler och nya kartor.

Sommaren 2019 utkämpades striden i Montpellier. Nice. Valenciennes. Paris. Lyon. Reims. Le Havre. Grenoble. Rennes.

När världen förändrades sommaren 2019 skedde det på Stade de la Mosson, Allianz Riviera och Parc de Princes för att nämna några av arenorna där sommarens fotbolls-VM har spelats.

* * * * * * * * * * * *.* * * * * *

Hur vet man att något verkligen har förändrats? Går det att veta innan det är officiellt bekräftat via statistik, nya lagar eller konkreta politiska beslut?

Jag tror det.

Allt börjar ju alltid med en känsla. I det här fallet en känsla av något oåterkalleligt. Ohejdbart. Definitivt. Elementärt.

Sommaren 2019 riktades hela världens blickar samtidigt mot fotbolls-VM i Frankrike. Dam-VM var epicentrum för världens största idrott och kulturyttring.

En ljuslilaskimranfe kalufs är för alltid en del av vårt kollektiva minne. När vi minns 2019 så minns vi VM i Frankrike och Megan Rapinoe på ett liknande sätt som vi minns Diego Maradona och VM i Mexiko 1986.

* * * * * * * * * * * *.* * * * * *

Med världen som åhörare förklarade Megan Rapinoe för Donald Trump hur det skulle bli framöver och vad som skulle hända sedan.

Under en månad i Frankrike blev världens viktigaste kvinna större än världens mäktigaste man.

För en månad sedan var Megan Rapinoe en kvinna av kött och blod, hon kunde bli ignorerad och krossad. Idag är hon en mer än en människa: Megan Rapinoe är en symbol, incorruptible, everlasting – en legend.

* * * * * * * * * * * *.* * * * * *

Det går inte att dra tillbaka klockan den här gången. Historien är redan skriven. Bakom Rapinoe finns en lång rad spelare som ingen längre kan trampa på.

De är för stora nu.

Det kommer fortfarande finnas de som skrattar åt nedvärderande skämt om deras fotboll, vår fotboll, men majoriteten skrattar idag åt den som drog skämtet. Och det är med den känslan allt börjar och slutar. För nu kommer resten också.

Sommaren 2019 var sommaren då fotbollsvärlden gick i en ny era och fick nya spelregler och en ny karta.

 
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB