Startsida / Inlägg

Fansen har fel – igen

av Robbie Lauler

När en grupp människor tror en sak – och den saken råkar vara fel – uppstår en speciell situation.

För visst var det lite gulligt, ja nästan rörande i går när det så kallade supporterkollektivet rykte ut till samlat försvar på Twitter för Östersunds-Posten i allmänhet och Linda Hedenljung i synnerhet (som om Linda skulle behöva någon hjälp).

Nåväl, supporterkollektivet menade säkert väl, men det blev fel igen. Som så ofta när folk för sig att saker har gått till på ett visst sätt utan att kontrollera saken.

Att Ekobrottsmyndigheten utredde ÖFK och till slut åtalade Daniel Kindberg har nämligen ingenting med Östersunds-Posten att göra. Det framkom med all önskvärd tydlighet under rättegången i Härnösand i höstas.

Att ”brottsplanen” avslöjades berodde på att Skatteverket under sommaren 2017 – utan minsta koppling till ÖFK – granskade fordons- och transportbranschen i stort. Där upptäcktes ett bolag som stack ut: ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma.

Under en tvåårsperiod hade drygt 60 procent av flyttfirmans intäkter gått till fotbollsklubben ÖFK. Samtidigt hade företaget väldigt låga lönekostnader.

Om detta vittnade Skatteverkets Maria Price i Ångermanlands tingsrätt tidigare i höst:

– Vi såg att de hade väldigt stora utbetalningar till Östersunds fotbollsklubb. För två år 5,5 miljoner kronor, sa Maria Price inför rätten.

Skatteverket konstaterade senare att flyttfirman var att betrakta som ett ”fakturaskrivande bolag åt Peab med syfte att föra medel vidare till ÖFK”, en formulering som återkom under förhandlingarna i rättssal ett i Härnösand.

När tingsrätten meddelade domen – Daniel Kindberg fick tre års fängelse och de två andra männen två och ett halvt respektive två års fängelse – byggde den till viss del just på Skatteverkets utredning och på att rätten köpte åklagarsidans bild av en ”brottsplan” samt att de tre männen i princip bekräftade upplägget i några av de tidiga polisförhören (som de sedan tog tillbaka för att i stället neka till brott på samtliga åtalspunkter).

Så ligger det till med den saken. Och det står naturligtvis inte i motsättning till att Östersunds-Posten i allmänhet och Linda Hedenljung i synnerhet gjort ett otroligt jobb med att granska ÖFK genom åren. Ett otroligt jobb. Det kan inte understrykas nog. Men man måste klara att hålla två saker i huvudet samtidigt eftersom tiden normalt rör sig framåt, saker förändras.

Faktum är att ÖP ännu inte skrivit en bokstav om att ÖFK inför Licensnämnden hävdade att pengar från det så kallade 15-miljonersvtalet skulle flyta in under november, december och januari. Nu är det mitten av februari, och inga pengar har flutit in. Varför tar lokaltidningen inte upp detta?

Sportbladet har också avslöjat ett det handlar om ett brittiskt bolag som sysslar med idrottsmedicin och rehabmaskiner där en av ÖFK:s frukostvärdar är mellanhand – inte heller detta tar ÖP upp.

I går avslöjade Sportbladet att ÖFK:s tunga investerare gjort uppror mot styrelse, vd och revisorer. Här dröjde det till klockan fyra på eftermiddagen innan ÖP – sist på bollen – reagerade och till synes motvilligt klämde ur sig en blänkare.

Anledningen till att jag reagerar är just för att Östersunds-Posten tidigare varit nyhetsledande, ja nyhetsDOMINERANDE, men nu agerar på ett mer passivt sätt. Beror det bara på att den prisbelönte grävaren Hedenljung är tjänstledig för att skriva bok om hela Kindberghärvan? En bok som jag givetvis välkomnar och ska sluka med stort intresse.

Jag insinuerar inget annat än att det finns en anledning bakom ÖP:s agerande, och den anledning kan vara att de har trovärdiga uppgifter på att ÖFK faktiskt kommer få sina 15 miljoner. Och det vore högintressant att i så fall få läsa en artikel om.

Som journalist har jag bara en agenda: all fakta på bordet. Oavsett i vilken riktning den pekar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB