Fler unga tvingas gå på socialbidrag

Sex av tio arbetslösa kvalificerar sig inte för arbetslöshetsersättning. Det innebär att för en majoritet av de arbetslösa återstår bara att leva på familj och vänner eller att söka socialbidrag.

Det är Akademikerförbundet SSR som presenterar uppgifterna i en undersökning gjord av Novus. 450 socialsekreterare har fått beskriva sin situation och hur deras arbetsbelastning har ökat.

Socialbidragen, eller försörjningsstöden som de egentligen heter, har ökat med 33 procent sedan 2008. Ökningen fortsätter, 2010 betalades det ut 9,5 miljarder i försörjningsstöd och första halvåret i år var siffran 5 miljarder.

Bakom siffrorna finns framför allt ungdomar som inte kvalificerat sig för A-kassa. Försämringarna i A-kassan gör också att många har svårare att få ersättning.

– Vi är allvarligt oroade för att utanförskapet konstant har ökat sedan 2008, säger SSR:s ordförande Christin Johansson.

Så är det i Sverige hösten 2011, utanförskapet ökar, unga människor går på socialbidrag. Den moderata arbetslinjen brast för flera år sedan och det märks på kommunernas socialkontor.

Eva Franchell

Senaste inläggen