Bildt slirade hos Skavlan

I fredags medverkade utrikesminister Carl Bildt i SVT:s talkshow ”Skavlan”. Där fick han frågor kring sina kopplingar till Lundin Petroleums verksamhet i Etiopien.

Det var den verksamheten som de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson ska ha varit på väg att granska. Carl Bildt satt i Lundin Petroleums styrelse fram till 2006 och därför menar kritiker att det finns en potentiell intressekonflikt i den här frågan.

I talkshowen förnekade Bildt kategoriskt att Lundin Petroleum eller deras dotterbolag över huvud taget har någon verksamhet i Etiopien i dag.

Men i går kunde SVT:s Rapport visa att ett bolag med familjen Lundin som enskilt största aktieägare faktiskt finns i det omstridda området Ogaden.

Enligt Lundin Petroleum inleddes deras verksamhet i Etiopien först i november 2006, strax efter det att Carl Bildt lämnade bolagets styrelse.

Men 2009 köptes verksamheten av Africa Oil som liksom Lundin Petroleum har Lundinfamiljen som storägare. En av de högsta cheferna i Africa Oil har dessutom bakgrund i Lundin Petroleum.

Kritiken mot Bildt lär inte tysta. I dag skriver vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt och Hans Linde på SvD Brännpunkt att Bildt skadar förtroende för utrikespolitiken. TT rapporterar att dokumentärfilmaren Maj Wechselmann anmält SVT till Granskningnämnden efter Bildts medverkan i Skavlan.

Rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye börjar 18 oktober.

Senaste inläggen