Startsida / Inlägg

Jonas Sjöstedt i punkbråk med Kristdemokraterna

av Pär Karlsson
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

Förra året inledde hardcore-bandet Refused från Umeå en uppmärksammad comeback-turné som tog dem världen runt. För sina insatser belönades de i fredags med ett hederpris när Handelsminister Ewa Björling (M) delade ut regeringens musikexportpris.

Västerbotten-Kuriren har tidigare rapporterat om hur Refused, ett band sprunget ur den norrländska punk- och veganscenen i början av 1990-talet, i sitt tal hyllade tidigare socialdemokratiska regeringar. Man prisade folkrörelsetanken och sa att utan ungdomsgårdar och en levande kultursatsning så hade bandet inte nått särskilt stora framgångar.

Men några dagar efter så gick bandets gitarrist Jon Brännström ut och avsade sig sin del av priset. Han stod inte bakom bandkamraterna Dennis Lyxzéns och David Sandströms beslut att ta emot priset.

– En regering med en destruktiv kulturpolitik, som säljer ut allmännyttan i rasande takt och som om och om igen visar prov på en människosyn där folk ses som antingen maskiner eller parasiter, är inte en regering jag vill befatta mig med på något sätt, skrev han på Facebook enligt vk.se.

Nu har bandets agerande utvecklat sig till ett politisk bråk på högsta nivå. Anders Sellström, riksdagsledamot för KD som också är från Umeå, gick till hårt angrepp mot Refused på sin blogg.

”Blev förbluffad över på vilket sätt Refused agerade när de mottog regeringens hederspris för en tid sedan. Respekten för folkvalda regeringar måste alltid finnas där oavsett vad man har för politisk åsikt. När man så läser dagens VK måste man ju fråga sig om bandet rent ut sagt är odemokratiskt och för enpartistaten?”

För Politikerkollen utvecklar han sin kritik:

– De åkte ju och spelade i kapitalismens högborg USA och tjänade en massa pengar. Sedan kommer man hem och får ett herderspris som motsvarar just det, att man varit i USA och sålt svensk musikkultur och tjänar pengar. Men sedan vill man vägra ta emot det eftersom det delas ut av en borgerlig regering. Det var det som fick mig att tycka att måttet var rågat. Att man har olika politiska åsikter är helt riktigt, men man måste har respekt för de val folk gör i ett riksdagsval, säger han.

Sällströms utspel ledde omgående till fortsatta reaktioner. Nu kräver Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, att KD-ledaren Göran Hägglund tar sin partikamrat i örat.

– Det Sällström så omdömeslöst gör, är att han ifrågasätter deras rätt att uttrycka sina åsikter. Det är mycket anmärkningsvärt, säger han.

Enligt Sjöstedt så använder Sellström ”förvirrad argumentation”.

– Jag tycker att Göran Hägglund måste markera att detta inte är KD-politik. Det är en konstig demokratisyn. Kulturen är fri. De borde anat detta med tanke på vad Refused stått för genom åren, att de inte älskar den borgerliga regeringen. Men kunskapen om Refused verkar vara begränsad inom kristdemokratin.

KD-ledaren Göran Hägglund vill inte kommentera punkbråket men enligt pressekreteraren Johan Ingerö att han inte tänker ta Sellström i örat.

– I Sverige får både och kulturarbetare och politiker uttala sig om politik. Jonas Sjöstedt borde kanske vara lite ödmjuk i debatten med tanke på hans eget partis kopplingar till Svensk-Kubanska-föreningen och Castro-diktaturen, säger Ingerö.

/Pär Karlsson

Jonas Sjöstedt ,V
Jonas Sjöstedt (V). Foto: BJÖRN LINDAHL
Anders Sellström (KD). Foto: RIKSDAGEN
Anders Sellström (KD). Foto: RIKSDAGEN
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB