Startsida / Inlägg

Leif Pagrotsky mötte Lou Reed – i bara kalsongerna

av Pär Karlsson
Foto: SANNA SJÖSWÄRD/SCANPIX
Foto: SANNA SJÖSWÄRD/CORREN/SCANPIX

I går kom beskedet att rockstjärnan Lou Reed, som både haft en framgångsrik karriär som soloartist och som sångare i Velvet Underground, avlidit vid 71 års ålder.

Sedan beskedet kom har runorna och minnesorden duggat tätt. En av dem som reagerade på Reeds bortgång var ex-ministern Leif Pagrotsky (S).

– Jag blev jätteledsen. Det är ju så när folk går bort, att man aldrig mer kommer få uppleva dem mer varken personligen eller musikaliskt, säger han.

Pagrotsky kom även att tänka på det möte han hade med rockstjärnan på Hultsfredsfestivalen i juni 2006, dit Lou Reed kommit för att uppträda. Mötet förevigades på bild och ”Paggan” ser det som ett av de coolaste ögonblicken under sin ministertid.

– Jag var där som kulturminister och plötsligt var det någon från festivalen som kom fram till mig och meddelade att Lou Reed ville träffa mig. Jag blev så klart paff, men jag gick i alla fall till hans loge. Jag hade hört att han skulle vara svår, folkskygg och sluten. Jag var lite orolig innan efter allt man hört. Men han var hur lågmäld, sympatisk och trevlig som helst, säger han.

Han mötte Reed i cirka 45 minuter i hans loge där rockstjärnan satt i kalsonger och åt hamburgare – utan bröd men med massor av ketchup.

– Han intresserade sig för fotografens kamera och var hur trevlig som helst. När han ätit klart sin hamburgare och pratat om den så tog han på sig jeansen och tände en cigarr och började dricka vitt vin han hade med sig. Det var något speciellt vin och det pratade han också om, säger Pagrotsky.

Enligt ex-ministern kom mötet till för att Lou Reed inte var van vid att politiker var på rockkonserter.

– Han ville tydligen prata politik, men jag har rätt diffusa minnen av om vi verkligen gjorde det. Vi pratade om mat, vin och livet men det blev säkert en del politik också. Det var därför han ville träffa mig.

Under sin tid som minister dök Pagrotsky upp i en rad olika sammanhang, bland annat på scenen efter hockeylandslagets OS-guld 2006. Men mötet med Reed är något han alltid kommer minnas.

– Det är en av de coolaste stunderna under min ministertid. En annan var när jag träffade Bono inför en konsert med U2 på Ullevi. Han ville prata handelspolitik i korridoren mellan hans loge och scenen. 58 000 människor fick vänta i 20 minuter för att han ville prata detaljer i WTO-avtalet, säger Pagrotsky som i dag lämnat politiken på riksnivå.

/Pär Karlsson

Foto: AFTONBLADET
Foto: AFTONBLADET
  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB