Startsida / Inlägg

van Gaal är rätt man för Manchester United

av Kalle Karlsson

Då var det klart: Louis van Gaal blir ny tränare i Manchester United med Ryan Giggs som assistent.
Här och nu är han rätt man för uppdraget.

Vissa av er minns säkert blogginlägget jag skrev för ett år sedan om David Moyes där jag inledde texten med att konstatera att han var fel man att ta över efter sir Alex Ferguson.
Det var ett hårt statement att göra i ett så tidigt skede när andra letade alla möjliga positiva synvinklar.
Nu vet vi alla hur det gick, David Moyes gjorde fiasko och fick sparken innan säsongen var över.
Ryan Giggs tog över som tillfällig tränare, och även om vissa nostalgiker ville se en ledarstab med Giggs, Paul Scholes och Nicky Butt, har Manchester United tagit ett klokt beslut.
Det fanns ingen annan väg att gå än att välja ett stort namn. En tränare med erfarenhet av stora klubbar. En tränare som vunnit titlar. En tränare som ingjuter respekt i samma stund som han kliver in i omklädningsrummet.
Louis van Gaal är allt det här.
62-åringen har det cv:et som David Moyes saknade. Var han än har varit har han vunnit saker.
I Ajax vann han tre raka ligatitlar i mitten av 90-talet och den oförglömliga Champions League-titeln 1995 då han släppte fram unga spelare som Clarence Seedorf, Edgar Davids, Patrick Kluivert och knäckte jätten Milan.
I Barcelona vann han två raka La Liga-titlar 1998 och 1999 och basade över ett superlag med Rivaldo, Luis Figo och Pep Guardiola.
I AZ Alkmaar lyckades han med konststycket att vinna ligan 2009 i kamp med storklubbarna Ajax, PSV och Feyenoord.
I Bayern München lyckades han vinna dubbeln, ligan och cupen, 2010.

Bayern München är ett bra exempel på hur Louis van Gaal kan rädda ett sjunkande skepp. När holländaren anlände hade Bayern haft en tung tid under Jürgen Klinsmann, som sedan ersattes av tillfälle tränaren Jupp Heynckes (liknande läge som i United, alltså).
Louis van Gaal kom in, värvade Arjen Robben, Manuel Neuer och lyfte fram Thomas Müller, David Alaba och Toni Kroos. Debutåret slutade med ligatiteln, cuptiteln och Champions League-final.
Året efter fick han sparken efter att allt rämnat.
Louis van Gaal hade då petat målvakten Hans-Jörg Butt, vilket blev början till slutet. Bayerns resultat blev sämre och van Gaal drog inte jämnt med klubbhövdingen Uli Hoeness.
Det är sån han är, den tidigare gymnastikläraren från Amsterdam. Han är kapabel till att komma in och ställa saker till rätta.

Louis van Gaal är fostrad i den holländska skolan, hans idéer är inspirerade av Rinus Michel och Johan Cruyff. Totalfotboll. Offensiv fotboll, byggd på kreativitet och en vilja att styra matcherna.
Manchester United kommer att bli mer sevärt med Louis van Gaal.
Men det bygger förstås på att truppen förstärks och där är holländaren ett mer attraktivt namn än David Moyes. Med van Gaal är chanserna större att locka till sig stjärnor.
Hans beundrarskara är stor. Jimmy Floyd Hasselbaink är en av dem som inspireras av Louis van Gaal:
– Om du tittar på Mourinho så har han lärt sig från van Gaal. Om du tittar på Frank De Boer så har han lärt sig från honom – många tränare har lärt sig från honom, till och med Pep Guardiola. Så han måste vara duktig.
Sir Bobby Robson har kallat honor ”top of the tree”. Den förre tyske storspelaren Mehmet Scholl har sagt att ”van Gaal är ett geni. Han är den bäste jag någonsin sett på träningsplanen”.
Louis van Gaal skulle hålla med. Hans självförtroende är obevekligt. Redan när han kom till Royal Antwerpen som 18-19-åringen märkte lagkamraterna att han hade en speciell karaktär.
– När han kom till tänkte han redan då som en coach. Han betedde sig som en coach, säger förre belgiske landslagsspelaren Roger van Gool till Independent.
– När han tyckte att något var fel sa han det till tränaren. Du kunde se redan då att han skulle bli tränare. Det var något med hans personlighet.
– Som människa är han toppen. Han har ett stort hjärta. Men om du pratar fotboll med honom är det komplicerat. När det gäller fotboll har han rätt och du har fel. Du kan diskutera i timmar, men han kommer aldrig erkänna att du har rätt.
– Givetvis kommer vissa att ogilla honom på grund av hans självförtroende. Men han har bra karaktär. Han vill hjälpa folk. Han kan lyssna. Många har fel intryck av honom.

Louis van Gaal var aktuell att ta över Manchester United redan 2001-02 när Alex Ferguson tvekade över att fortsätta. Han har själv sagt att ”han vet att han var första namnet på listan”. Nu får han jobbet, tolv år senare.
Han har varit smart nog att ta med Ryan Giggs som assisterande manager (vilket innebär att Giggs lägger skorna på hyllan). Giggs har varit en del av klubben i 23 år, han är en lovande coach som kommer att agera kulturbärare och samtidigt formas under van Gaal. Kanske är Giggs redo att ta över när holländaren lämnar.
Är Louis van Gaal för gammal? Utdaterad?
Hans främsta meriter härstammar visserligen från 90-talet, men han har en så gedigen plattform och aura att jag anser att han är kapabel att leverera även 20 år efter den där Champions League-triumfen. Han har aldrig tränat ett lag i England så han har fortfarande något att bevisa på outforskad mark.
Med Louis van Gaal följer gissningsvis ett 4-3-3 och då är det intressant att fundera över Wayne Rooneys roll. Robin van Persie, en van Gaal-favorit, kommer förmodligen att få rollen som central anfallare. Ska Rooney knuffas ut på kanten igen? Kommer han acceptera det?
Louis van Gaal har omskolat spelare förr. Det var han som lät Bastian Schweinsteiger ta steget från yttermittfältare till att bli en kontrollerande, sittande mittfältare.
Juan Mata kan säkert få en offensiv mittfältsroll, men sedan blir det intressant att se vilka spelartyper van Gaal vill satsa på. Louis van Gaal kanske till och med kan kompromissa med sitt favoritsystem. I VM har han övervägt att spela 5-3-2 för att kunna klara av förlusten av Kevin Strootman som missar turneringen på grund av skada.

Louis van Gaal kanske frångår sina principer vad gäller det rent taktiska för att få ut maximalt av United-truppen, men han kommer inte att låta sig trampas på utanför planen.
Louis van Gaal är en hårding som inte viker sig för någon. Både en och två gånger har han hamnat i konflikter med spelare och klubbledare. Han är tränaren som bokstavligen drog ned byxorna på sig själv för att visa spelarna i Bayern München att han hade ”stora pungkulor”.
Det får mig att tro att hans sejour i Manchester United blir kort, kanske kortare än det treårskontakt han skrivit på. Sedan han lämnade Ajax har han inte stannat längre än fyra år i någon klubb. Han är, helt enkelt, ingen ”stayer”.
Är det ett problem?
Nej, inte nödvändigtvis. Att inte nå framgångar är ett problem.
Louis van Gaal är en oerhört kompetent fotbollstränare som garanterar att saker kommer att göras ordentligt. Spelare kommer att värvas med större omsorg än när klubben lade ut 300 panikmiljoner på Marouane Fellaini. Gruppen kommer att formas med ett tydligt ledarskap från en herre som varit med på toppen och som inte tolererar divalater.
Det här var ett av David Moyes problem när han anslöt till Manchester United. Spelare som Rooney, Ferdinand och Vidic var större än Moyes och kunde därför urholka hans auktoritet. Om någon spelare tror att de kan göra samma sak med Louis van Gaal tror de fel. van Gaal kräver disciplin.
På många sätt känns han som motsatsen till David Moyes.
Framför allt känns han som en tränartyp som här och nu passar Manchester United väldigt bra.
Hans chanser att lyckas kommer att avgöras i sommar. Inte ens Louis van Gaal kan göra guld av gråsten och Manchester United måste förstärka. Det handlar om flera spelare av toppklass som måste värvas.
Men pengarna finns och nu finns dessutom en tränare värd att basa över en klubb av Uniteds dignitet.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB