Startsida / Inlägg

Säsongens sämsta värvningar

av Kalle Karlsson

Vi har rankat de bästa värvningarna. Nu kommer vi till en lista som brukar vara minst lika efterfrågad: Den över de sämsta värvningarna.
Dessa spelare har gemensamt att de inte gav valuta för pengarna/förtroendet.

Det har varit ett år med ovanligt många dåliga affärer. Det blev uppenbart när jag funderade över namn till den här listan. Det var inga som helst problem att hitta floppköp.
Som vanligt har jag bara bedömt ligaspel och utelämnat låneaffärer.
Kan man vara en flopp även om man inte spelat så många matcher?
Ja, enligt mitt sätt att se på det.
När en spelare misslyckas finns det alltid förmildrande omständigheter. En tränare som inte tror på en, skador, dåligt självförtroende och så vidare. Men det gör ju inte att vi kommer från det faktumet att spelaren misslyckats med det han värvades för: Ge valuta för klubbens investering.
Så för mig har Erik Lamela floppat eftersom han hittills inte gett Tottenham vad de trodde att de värvade för närmare 250 miljoner kronor. Det innebär inte att spelaren inte kommer att lyckas i framtiden. Det kan han mycket väl göra. Men vi bedömer den här säsongen, enbart.

SÄSONGENS SÄMSTA VÄRVNINGAR I PREMIER LEAGUE
Obs! Ingen inbördes ordning, bokstavsordning gäller.

Jozy Altidore, Sunderland, 9,5 miljoner euro
Från AZ Alkmaar
31 matcher (10 starter), 1 mål/1 assist
Kommentar: Altidore testade Premier League-spel med Hull då han gjorde ett mål på 28 matcher. Nu skulle han vara ”redo”, men hans facit blev återigen blygsamt: Ett mål på 31 ligamatcher. Och detta från en spelare som gjort 23 mål på 33 matcher i Eredivisie.

Nicolas Anelka, West Bromwich, gratis
Från Shanghai Shenhua
12 matcher (11 starter), 2 mål/0 assist
Kommentar: Han kostade inget i övergångssumma, men att tro att en 34-årig Anelka skulle kunna fylla tomrummet efter Romelu Lukaku var naivt. Han var dessutom inte gratis då han cashade in 40 000 pund i veckan. Spelade 12 matcher och gjorde inte mål förrän december. När han väl hittade nätet, borta mot West Ham, firade han det med quenelle-gesten och blev avstängd och bötfälld med 80 000 pund. Sparkades 14 mars för att ha offentliggjort att han lämnar klubben på sociala medier.

Iago Aspas, Liverpool, 9,5 miljoner euro
Från Celta Vigo
14 matcher (5 starter), 0 mål/1 assist
Kommentar: Förhoppningarna var stora på Aspas som gjorde 12 mål och 5 assist i Celta Vigo i La Liga året före. Men på Anfield hittade han aldrig rätt. När SAS väl var intakt och redo att lyfta blev chanserna till speltid minimala.

John Brayford, Cardiff, 2 miljoner euro
Från Derby
0 matcher
Kommentar: Värvades till Cardiff för att utmana om högerbacksplatsen, men Brayford fick endast göra sporadiska framträdanden i Ligacupen. 26-åringen fick inte spela en enda minut i ligan och lånades i januari ut till Sheffield United. En av flera värvningar man kan sätta frågetecken för i Cardiff.

Andreas Cornelius, Cardiff City, 9,25 miljoner euro
Från FC Köpenhamn
8 matcher (0 starter), 0 mål/0 assist
Kommentar: Ett totalt misslyckat köp och en investering som fick Vincent Tan att sparka Cardiffs värvningschef Iain Moody. Ägaren Vincent Tan kallade dansken för en ”downmarket Toyota” och sett till hans insatser var det på vissa sätt en rimlig beskrivning eftersom han inte var i närheten av att hålla PL-klass. Såldes tillbaka till FCK för 3 miljoner pund.

Marouane Fellaini, Manchester United, 34 miljoner euro
Från Everton
16 matcher (12 starter), 0 mål/1 assist
Kommentar: Värvningen av Fellaini kommer vara en av symbolerna för David Moyes misslyckande i United. Panikköpet i slutet av transferfönstret hade kunnat lösas för 45 miljoner kronor mindre om United bara utnyttjat klausulen som gällde fram till 31 juli. Det om något visar hur fars-artad affären var. Talas redan nu om vidareförsäljning – för halva priset…

Stevan Jovetic, Manchester City, 27,6 miljoner euro
Från Fiorentina
13 matcher (2 starter), 3 mål/1 assist
Kommentar: Bakom Özil var Jovetic kanske det största namnet som värvades till Premier League förra sommaren. I Fiorentina nådde han stundtals höjder som gav honom ett rykte som en av Europas bästa spelare i sin position. Men skadebekymmer har alltid förföljt spelaren och så också nu.

Erik Lamela, Tottenham, 31,7 miljoner euro
Från Roma
9 matcher (3 starter), 0 mål/1 assist
Värvades som ersättare till Gareth Bale, men Lamela lyckades inte fylla tomrummet. Han drogs med skador och startade bara tre ligamatcher. Potentialen finns där men debutsäsongen vill argentinaren bara glömma.

Florian Marange, Crystal Palace, gratis
Från Bordeaux
0 matcher
Kommentar: Det blev ett märkligt halvår i England för den franske mittbacken. Ian Holloway värvade 28-åringen, men lämnade honom utanför 25-mannatruppen, vilket innebar att han inte ens fick delta i ligamatcher. Överflödig värvning? Jo, tack! Skrev på för Sochaux i januari.

Kostas Mitroglu, Fulham, 14,8 miljoner euro
Från Olympiakos
3 matcher (1 start), 0 mål/0 assist
Kommentar: Mitroglu hade dunkat in 14 mål på 12 matcher i grekiska Super League och gjort hattrick i Champions League. Han var het på marknaden under hösten, men flytten till Fulham blev en gigantisk flopp. Mitroglu ansågs inte tillräckligt fit när han anlände och Felix Magath använde honom bara i totalt 153 minuter.

Pablo Osvaldo, Southampton, 18,5 miljoner euro
Från Roma
13 matcher (9 starter), 3 mål/0 assist
Kommentar: Förväntningarna var stora på Osvaldo, men han hittade aldrig rätt på den engelska sydkusten. 13 matcher mynnade ut i tre mål. Men de stora rubrikerna handlade om att italienaren sänkte lagkamraten José Fonte på träning. Osvaldo stängdes av i två veckor innan han skickades på lån till Juventus i januari.

Roberto Soldado, Tottenham, 32 miljoner euro
Från Valencia
28 (22 starter), 6 mål/5 assist
Kommentar: Soldado kom till England med ett fint renommé efter 31 mål för Valencia säsongen 2012/13. Anfallaren började med ett spelmål på de 22 första matcherna i Premier League. Totalt sex mål på 28 matcher, varav två spelmål, är inte godkänt för en boxspecialist som är på planen för att göra mål. Hela skulden ska dock inte falla på spanjoren utan på Spurs som värvade en spelare utan att spela efter hans förutsättningar.

Maarten Stekelenburg, Fulham, 3,7 miljoner euro
Från Roma
19 matcher
Kommentar: Fulham blickade mot Italien för att hitta en ersättare till Mark Schwarzer. Men Stekelenburg blev aldrig den trygga sista utpost som laget behövde. Petades i många matcher för David Stockdale.

Aleksandar Tonev, Aston Villa, 2,5 miljoner euro
Från Lech Poznan
17 matcher (6 starter), 0 mål/0 assist
Kommentar: Rekommederad av självaste Stilian Petrov, men Tonev lyckades inte övertyga under debutåret på Villa Park. Startade sex matcher och byttes ut i fem av dessa. Noll mål och noll assist.

Ricky van Wolfswinkel, Norwich, 10,5 miljoner euro
Från Sporting Lissabon
25 matcher (16 starter), 1 mål/1 assist
Kommentar: Nätade i premiären mot Everton och många trodde då att Norwich fått sin frälsare. Men van Wolfswinkel gick sedan rakt ned i källaren. Hans mål 17 augusti är fortfarande hans enda nätkänning för Norwich. Och karln var knappt involverad i spelet. Under hela säsongen hade han bara nio avslut på mål…

Wilfried Zaha, Manchester United, 18,5 miljoner euro
Från Crystal Palace
För Man United: 2 matcher (0 starter), 0 mål/0 assist. För Cardiff: 12 matcher (5 starter), 0 mål/1 assist.
Kommentar: Värvades förra våren, men anslöt först under sommaren. Det här var spelaren som skulle bli arvtagare till herrar som Nani, Young och Valencia, men Zahas första tid på Old Trafford blev ett fiasko. Spelaren hade aldrig David Moyes förtroende och när han inte ens fick chansen till inhopp tyder det på att han blottade brister på träningarna (jag tror inte på ryktet att han hoppat i säng med Moyes dotter, ett rykte Zaha själv dementerat).

Fotnot 1: Statistiken innefattar Premier League.
Fotnot 2: Övergångssummorna är i vissa fall omvandlade från pund till euro till dagens rådande penningkurs.

***
Vem tycker du är årets floppvärvning i Premier League?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB