Startsida / Inlägg

Ska vi fortsätta låta Google sabotera svenska språket?

av Peter Pettersson
OKQ8Enhagsvägen

Tar jag i? Knappast. Under de senaste två decennierna, med ett till synes direkt samband med den ökande användningen av datorer, sökmotorer på Internet och ordbehandlingsprogram som har ett anglosaxiskt ursprung, har de så kallade särskrivningarna blivit allt vanligare.

Svenskan tillhör den germanska språkgruppen och i germanska språk förekommer särskrivningar i princip inte alls.

Det vill säga särskrivningar av sammansatta ord. Det räcker med att gå in i en livsmedelsaffär för att träffa på stora delar av  kungahuset numera: Prins Korv, Drottning Sylt och Prinsess Tårta. Alla till Extra Pris.

Fast, på svenska ska det vara Prinskorv, drottningsylt, Prinsesstårta och Extrapris. Och om du tittar på bilden ovan, ska det stå: Chokladdoppad skumdelfin.

Man särskriver inte på svenska. Det heter inte mörk hårig sjuk gymnast söker lika sinnad. Handlar det om en mörk, hårig person eller en mörkhårig? Är det en sjuk gymnast som på grund av sjukdom inte kan idrotta, eller en sjukgymnast och andra som kan hjälpa skadade idrottare att bli friska snabbare?

Det finns ingen övre gräns för hur långa sammansatta svenska ord kan vara. Kyrk0herdesexpeditionsbiträdesassistentkontor, är ett sammansatt svenskt ord som inte ska särskrivas. Till exmepel.

Men, om man försöker skriva det i Microsofts Word, Google Docs eller Apples Pages, får man en röd markering under ordet. Som slocknar när man delar upp det. Det betyder inte att det blivit rättstavat eller rättskrivet. Det är bara ett tecken på att ordbehandlingsprogrammet är utvecklat med engelska, anglosaxiska, skrivregler och att de ord du försökt skriva saknas i undantagsordlistan.

Slöhet och ovilja att lägga ned för mycket pengar är sannolikt orsaken till att man inte anpassar ordbehandlarna till lokala språk.

Som om det inte räckte mer än nog, har Google, som är den mest använda sökmotorn på Internet i dag, börjat göra samma sak. Istället för att söka på det jag skriver in, som till exempel: Reparera Carl Malmstenbord, svarar Googles sökmotor: Menade du: reparera carl malmsten bord

Nej, jag gjorde inte det. För det heter inte så på svenska. Fatta!

De svenskar som är osäkra på rättstavning och skrivregler kan ju lätt få intrycket av att man ska särskriva. Men, om man vill skriva på svenska, ska man inte göra det.

Självklart ska språk utvecklas. Men, ska multinationella företags ovilja att anpassa sina produkter till svenska språket driva på den utvecklingen i kombination en allt sämre svenskaundervisning i skolorna?. Jepp, ordet svenskaundervisning får också en röd linje under sig av ordbehandlaren…

Och nej, jag tycker inte att det är så språket ska utvecklas. Det borde inte Google, Microsoft eller Apple heller tycka om de bryr sig om olika länders språk och kulturer.

Bilden nedan är en bra illustration. Mobiloperatören Tele2 har en app där man kan följa sin mobilförbrukning.

Mitt i den står det: Se Data Detaljer. Men det ska ju vara: Se datadetaljer. Eller hur?

IMG_0549

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB