Startsida / Inlägg

Iphone tio år i dag

av Peter Pettersson
jobs-i-moscone-2007

I dag är det tio år sedan Apples grundare och dåvarande vd Steve Jobs höll företagets öppningsanförande på Macworldmässan i San Francisco. Under hösten 2006 hade det ryktats allt intensivare om att Apple var på väg att släppa en egen mobiltelefon.

Tillsammans med fotografen Gunnar Seijbold flög jag över till San Francisco från Las Vegas där den årliga CES-mässan hade startat. Där hade vi sett Microsofts grundare Bill Gates visa hur man kunde flyga över en stad med Google Earth. Något som inte var någon nyhet vid den tidpunkten. Tekniken hade funnits ute i 1,5 år då.

Moscone Center i centrala San Francisco var fyllt till bredden och Steve Jobs höll nyheten om Iphone till sist. Med sitt då klassiska ”one more thing” talade han om en musikspelare, en handdator och en telefon. Tre bilder. Tre bilder som snurrade allt snabbare och stannade och visade den första versionen av Iphone.

Jobs gjorde ”slide to open” och det helt nya gränssnittet öppnades.

Jag var såld. Det var det här jag och mina kollegor hade talat om sedan slutet av 1990-talet när Compaq, Palm och Qtek (numera Htc) började göra handdatorer som på mer eller mindre krångliga sätt kunde kopplas till en mobil eller en dator för att synka mejl och kontakter.

Det fanns bara ett fåtal körbara exemplar av Iphone då. Jag fick se en snabbvisning när en entusiastisk Steve Jobs visade en del av funktionerna för mediafolk som trängdes nedanför scenen i Moscone Center när keynoten var över och artisten John Mayer hade uppträtt. Utanför salen fanns en inglasad Iphone. Det var först i slutet av juni 2007 som media i USA fick tillfälle att testa den nya telefonen. Vi andra fick vänta kö och köpa en när första versionen släpptes i USA den 29 juni 2007.

Resten är, som man brukar säga, historia. Iphone förändrade mobilbranschen och våra samhällen på ett sätt som jag inte vet om ens visionären Steve Jobs riktigt insåg 2007. Google skrev om Android och gjorde gränssnittet mera likt Apples och alla etablerade mobiltillverkare tvingades följa efter. Nokia, som var störst, var för tröga att hänga på och finns i praktiken inte längre och i juli förra året passerade Apple drömgränsen en miljard sålda Iphone sedan starten.

  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB