Startsida / Inlägg

Apples största nyheter kommer till jul

av Peter Pettersson
mac-sierra-storage

På måndagskvällen svensk tid presenterade Apple sina nyheter som start på företagets utvecklarkonferens WWDC i San José. Det mesta hade dock läckt ut i förväg. Och för svensk del var de nya versioner av operativsystemet IOS för Iphone och Ipad samt nya versionen av Watch OS som var mest intressanta. Liksom att Apple kom med en uppgradering av ett stort antal Macmodeller.

Den kanske mest förvånande nyheten var att Apple uppgraderar även sin Imac och Macbook Air. Det har en längre tid spekulerats i att framför allt Macbook Air var på väg ut ur sortimentet.

ipad-pro-draw-colors

Den ny drygt två år gamla Macbook 12-tummodellen får också en kraftfullare processor. Även Macbook Pro 13 tum får en uppfräschning. De nya Macarna kommer att finnas att köpa redan om en vecka. Uppgraderingen av Macarna är intressant men Macförsäljningen är en försvinnande liten del av Apples omsättning i dag. Den bygger nästan helt på hur det går för företagets Iphones.

I övrigt får svenska användare vänta på nyheterna.

Ipad Pro-serien får en ny 10,5-tumsversion och den stora 12,9-tummaren får en uppgradering.

Apple visade upp den kommande versionen av IOS, operativsystemet för Iphone och Ipad. Version 11 kommer med en hel del nyheter. Framför allt ska möjligheten till Augmented Reality, (Förstärkt verklighet) bli bättre, med en ny plattform för utvecklare. Med den plattformen kan utvecklarna bygga appar som användare kan använda till att placera virtuellt innehåll i verkliga miljöer på ett enklare sätt.

 

IOS 11 ska också få stöd för Apple Pay Cash, en funktion motsvarande Swish, i Apple Pay. Men Apple Pay finns inte för svenska användare och tills dess är funktionen ganska ointressant för den svenska marknaden.

Apples smarta röststöd Siri ska bli bättre i IOS 11 hävdar Apple. Något som är på tiden, minst sagt. Siri har inte utvecklats så det stör direkt sedan funktionen lanserades 2011.

Men även om man utlovar stöd för fler språk återstår frågan om Siri kommer att kunna blanda språk på ett smart sätt? I dag få ju Siri spel om man ber funktionen spela upp en låt med engelsk titel. Något som faktiskt fungerade bättre med röststyrningen som fanns före Siri. Eftersom mitt eget musikbibliotek till största delen består av låtar med engelska titlar är Siri inte användbart för att att spela upp musik med mindre än att jag ställer om språket Siri ska stödja till engelska.

Mac OS kommer i den nya versionen High Sierra Dessutom kommer ny version av Watch OS för Apple Watch . Men de nya operativsystemen dröjer till hösten för vanliga användare.

homepod-white-shelf

Den kanske största nyheten som Apple presenterade var den Siristödda högtalaren Homepod. Med den hoppas Apple ta upp kampen med företag som Sonos, Bose och Amazon.  Den ska kunna spela upp musik direkt från Apple Music. Priset lär hamna strax under 4 000 kronor. Men, den svenska marknaden lär inte få se produkten under 2017. Enligt planen ska Homepod börja säljas i USA, Storbritannien och Australien först  i december.

Årets stora Applehändelse blir istället lanseringen av nya Iphones i slutet av september.

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB